KKTCSon Dakika Haberleri

110 muhtarın binası yok!

Muhtarlar Derneği Başkanı Akay Darbaz, muhtarların 48 yıldır aşılamayan sorunlarını KIBRIS’a değerlendirdi; süreçten umutlu olduğunu söyledi.

Sorunların çözümü için çalışılıyor… Muhtarlar Derneği Başkanı Akay Darbaz, ülkede toplam 242 muhtar olmasına rağmen 110’unda muhtarlık binası bulunmadığını söyledi. Emekli olan ve özel sektörde çalışan muhtarların dışında 84 muhtar olduğunu anlatan Darbaz, bu kişilerin sosyal sigorta yatırımları olmadığını anlattı.

Seher AKBAĞ

Hükümet muhtarların sorunlarını çözmek için kolları sıvadı. Bina ve maaş sorunu için çalışmalar yapılıyor.

KKTC sınırları içerisinde hizmet veren 242 muhtardan 110’unun bir binası yok. Üstelik var sayılan 132 muhtarlık binasından 41’i de henüz tamamlanabilmiş değil.

Muhtarların bir diğer sorunu da mali destek. Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları devlet tarafından karşılanmayan muhtarlar, mali desteğin bir kısmını sosyal sigortalara yatırıyor. Su, elektrik ve diğer ihtiyaçlar düşüldüğünde, kalan rakamla geçim sağlamak pek mümkün değil!

Daha önce muhtarlara ödenen mali destek, asgari ücretin yüzde 75’ine tekabül ederken, hükümet bu tutarın yüzde 95’e yükseltilmesi için yasal adım atmaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin gündeminde olan muhtarların sorunlarıyla ilgili geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Meclisi’nde de gündeme gelen konular ve yapılan görüşmeleri Muhtarlar Derneği Başkanı Akay Darbaz KIBRIS’a değerlendirdi.

“Bu konuda ciddi bir çalışma yürütülüyor”

Muhtarlar Derneği Başkanı Akay Darbaz, ülkede toplam 242 muhtarın bulunduğunu, bunların 110’unun muhtarlık binası bulunmadığını ve bu konuda ciddi bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Darbaz, yılbaşından bu yana Güzelyurt’ta 6, Lefkoşa’da da 3 muhtarlık binasının elektrik ve su bağlantılarının yapılarak aktif hale getirildiğini belirtirken, diğer bölgelerde de çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Bu arada çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalındığını da ifade eden Darbaz, devletin KIB-TEK’e ödeme yapmasına rağmen elektriğin kimin adına olacağı konusunda sorun yaşandığı için elektrik bağlantısının yapılamadığını dile getirdi.

Gelinen noktada bürokratik sorunların aşıldığını söyleyen Darbaz, bu sefer de Elektrik Kurumu tarafından daha önce ödenen tutarın yetersiz bulunduğunu ve ekstra ücret talep edildiğini duyduklarını aktardı. Merkez Kaymakamı’nın süreci takip ettiğini belirten Darbaz, elektrik sorununun yaklaşık 20 muhtarlık binasında olduğunu, geri kalanlara ise elektrik bağlandığını açıkladı. Darbaz, şubatın sonuna doğru 41 muhtarlık binasının sorunların aşılmasıyla devreye gireceğini ifade etti.

WhatsApp Image 2024 04 13 at 09.22.59 2

“Üç, beş veya on yıllık bir mesele değil!”

Muhtarlar Derneği Başkanı Darbaz, muhtarlık binalarıyla ilgili yaşanan sorunun üç, beş veya on yıllık bir mesele olmadığını belirtti. Kıbrıs’ta 1976’da gerçekleşen ilk muhtarlık seçiminden bu yana, seçilen muhtarların bir yer kiralayarak görev yaptığını ifade eden Başkan Darbaz, üzerinden geçen sürede 132 muhtarlık binasının bir şekilde yapıldığını veya kiralandığını belirtti. Sorunun köklerinin 1976’ya dayandığını anımsatan Darbaz, dolayısıyla bu durumdan herkesin sorumlu olduğunu dile getirdi. Akay Darbaz, iletişim çağında olmalarına rağmen hala bina sorunu yaşayan muhtarların olduğunu ifade ederek, kamu hizmetinin en iyi şekilde sunulabilmesi için uygun ortamların oluşturulması gerektiğini vurguladı.

“Muhtarlar, ekstra işlerde de çalışmak zorunda kalıyor”

Muhtarlara verilen mali desteğin asgari ücretin yüzde 95’i oranına yükseltilmesi çalışmaları hakkında da konuşan Darbaz, geçmişte muhtarların devletten mali destek almadığını ancak daha sonra bu desteğin yüzde 25 olarak belirlendiğini söyledi. Kendisinin başkan seçilmesiyle dernekte bu rakamın yetersiz olduğunu belirterek yüzde 75 talep ettiklerini ifade eden Darbaz, bazı muhtarların sadece bu destekle geçimlerini sağladığını ve bazılarının ise muhtarlık yanında ikinci bir iş yaptığını anlattı.

Günümüzde muhtarların asgari ücretin yüzde 95’ini alacaklarını kaydeden Darbaz, devletin sosyal sigorta veya ihtiyat sandığı ödemelerini karşılamadığına dikkat çekti.

WhatsApp Image 2024 04 13 at 09.22.59 1

84 muhtar güvencesiz

Darbaz, mali desteğin bir kısmının sosyal sigortalara yatırılacağını belirterek, su, elektrik ve diğer ihtiyaçlar düşüldüğünde muhtarlara ortalama 13 bin TL gibi bir rakamın kalacağını dile getirdi. Bu rakamla geçimin sağlanmasının zor olduğunu ifade eden Darbaz, muhtarların doğal olarak başka işlerde de çalışmak zorunda kaldığını anlattı.

Bu konuda fizibilite çalışması yaptığını söyleyen Darbaz, yaklaşık 67 muhtarın emekli olduğunu, bazılarının da özel şirkette çalıştığını, dolayısıyla bu kişilerin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmasına gerek olmadığını dile getirdi. Darbaz, “Geriye, muhtarlıktan geçinen, kendi yatırımını kendi yapan 84 kişi kaldı. Önümüzdeki dönemde bu sorunu da çözmek için uğraşacağız.” dedi.

“Yeni bir rakam belirleyeceğiz”

Muhtarlar Derneği Başkanı Akay Darbaz, bazı muhtarların verdiği belgeler karşılığında ücret talep ettiğini belirterek, bunun, mali destek yüzde 25 olduğu dönemde kırtasiye ve diğer giderlere ek gelir sağlanması için istendiğini ifade etti. Bunun için 15 TL + pul olarak bir miktar belirlediklerini söyleyen Darbaz, yeni bir rakam belirlemeyi düşündüklerini açıkladı. Bazı muhtarların daha yüksek miktarlar talep ederek bu durumu suistimal ettiğini dile getiren Darbaz, bazı muhtarların ise para talep etmediğini söyledi.

Darbaz, “Hükümet ve tüm kesimlerle uyum içerisinde, muhtarların tüm sorunlarını ve eksiklerini tek tek, iyi ilişkiler ve anlayış içerisinde çözeceğimizi umut ediyorum.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu