KKTCSon Dakika Haberleri

2023 toparlanma yılı oldu

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, iş dünyası açısından 2023 yılını değerlendirerek olumlu ve olumsuzlukları ortaya koydu.

“İyi bir yıl geride kalıyor”… Deniz, “Kuzey Kıbrıs’taki enflasyonist ortama, özellikle ulaşım ve tedarik alanında yaşanan zorluklara karşın iyi bir yılı geride bıraktığımızı düşünüyorum” diyerek pandemi döneminin ekonomiye büyük bir darbe vurduğunu anımsattı. Deniz, 2023 yılının bu açıdan bir toparlanma yılı olduğunu vurguladı.

“Daha çok çalışmalıyız”… Bu yıl ülkeye gelen yolcu sayılarında 2019 yılı seviyelerinin yakalanmaya başlandığına işaret eden Deniz, turizm ve yüksek öğretimin de eski performansını yakaladığını kaydetti. Başkan Deniz, başarılı olabilmek için daha çok çalışmak, daha dikkatli olmak ve girişimcilikten vazgeçmemek gerektiğini kaydetti.

“Sorunlar devam ediyor”… “Bu olumlu durumlara karşın ülke sorunlarını ve rekabet gücünü zayıflatan olumsuzlukları görmezden gelemeyiz” diyen Deniz, “Kamunun hizmet sunmaktaki sorunları, toplanan vergilerin çok büyük bir kısmının maaşa gitmesi ve kamusal yatırımlara pay ayrılmaması başlıca sorunlar olmaya devam ediyor” dedi.

“Enflasyon muhasebesi uygulanmalı”… Turgay Deniz, yüksek enflasyon ortamında işletmelerin korunabilmesi için yasa ile saptanmış bir zorunluluk olan enflasyon muhasebesinin hâlâ uygulamaya konmamasını eleştirerek “Bu durum, büyük bir haksızlık olduğu gibi, ekonominin sürükleyicisi olan işletmeleri zayıflatmakta ve kayıt dışılığı teşvik etmektedir” diye konuştu.

Cemre CEMALİ

2023 yılını geride bırakmaya çok az bir süre kala Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, geçtiğimiz bir yıl içerisinde ticaret dünyasında yaşanılan olumlu ve olumsuz gelişmeleri KIBRIS’a anlattı.

KTTO Başkanı Turgay Deniz, yıllar boyunca karşılaştıkları sorunların hep aynı olduğunu, E devlet ve kamu reformunun iş hayatındaki verimliliği doğrudan etkileyen unsurlar olduğunu ifade ederek; kamunun hizmet sunmaktaki sorunları, toplanan vergilerin çok büyük bir kısmının maaşa gitmesi ve kamusal yatırımlara pay ayrılmamasının başlıca sorunlardan olduğunu açıkladı.

Yeni yıla geçerken 2023 yılından kalan en büyük sorunun ise, yasa ile saptanmış bir zorunluluk olan enflasyon muhasebesinin hâlâ uygulamaya konmaması olduğunu belirten Deniz, böylece işletmelerden haksız vergiler alındığını ve alınmaya da devam etmesinin haksızlık olduğu gibi, işletmeleri zayıflattığını ve kayıt dışılığı teşvik ettiğini vurguladı.

TURGAY DENIZ

“İş yerlerini ayakta tutmak zorlaştı”

KTTO Başkanı Turgay Deniz, iş dünyasının her zaman risklerle karşı karşıya olduğunu, şimdiki dünyada da bu risklerin giderek arttığına dikkat çekerek iş yönetmenin, kazanç sağlamanın ve iş yerlerini ayakta tutmanın giderek zorlaştığını belirtti.

Deniz, başarılı olabilmek için daha çok çalışmak, daha dikkatli olmak gerektiği gibi aynı zamanda girişimcilikten de vazgeçmemek gerektiğini ifade ederek “Konuya bu açıdan baktığımız zaman Kuzey Kıbrıs’taki enflasyonist ortama, özellikle ulaşım ve tedarik alanında yaşanan zorluklara karşın iyi bir yılı geride bıraktığımızı düşünüyorum. Toparlanıyoruz” dedi.

Ülkemizin dış talebe bağımlı bir ekonomik yapısı olduğunun altını çizen Deniz, bu bağlamda KKTC’nin de Covid-19 pandemisinden ciddi şekilde etkilenildiğini hatırlattı. Deniz, “pandemi döneminde kapanmıştık ve bu kapanma gelir getirici sektörlerimizin zarar görmesine neden olmuştu” diyerek 2023 yılının bu açıdan bir toparlanma yılı olduğunu vurguladı.

Bu yıl ülkemize gelen yolcu sayılarında 2019 yılı seviyelerinin yakalanmaya başlandığına işaret eden Deniz, turizm ve yüksek öğretimin de eski performansını yakaladığını kaydetti.

“Rekabet gücümüzü zayıflatan olumsuzlukları görmezden gelemeyiz”

Deniz, 2023 yılı içerisinde güneyden gelen müşterilerin ticaret için önemli bir kazanç kapısı olduğunu da değinerek bütün bu olumlu durumlara karşın ülke sorunlarını ve rekabet gücünü zayıflatan olumsuzlukları görmezden gelmemek gerektiğinin altını çizdi.

2023 yılında yaşanılan sorunların geçen yıllarda dile getirmiş oldukları sorunlarla aynı olduğuna vurgu yapan Deniz şöyle devam etti:

“E devlet ve kamu reformu bunlar arasında ilk aklıma gelenler ve iş hayatındaki verimliliği doğrudan etkileyen unsurlar. Kamunun hizmet sunmaktaki sorunları, toplanan vergilerin çok büyük bir kısmının maaşa gitmesi ve kamusal yatırımlara pay ayrılmaması başlıca sorunlar olmaya devam etti. Ticaret Odası olarak bu süreçte ekonomimin büyümesi ve kalkınmanın sağlanması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için onlarca öneri geliştirdik, programlar, bilimsel raporlar hazırladık, girişimlere bulunduk.”

“Enflasyon muhasebesi hâlâ uygulanmıyor”

Deniz, yüksek enflasyon ortamında yaşarken devletin de işletmelerin de enflasyona karşı yapacak çok fazla bir şeyi olmadığına dikkat çekerek, buna karşın işletmelerin enflasyondan korunabilmesi için yasa ile saptanmış bir zorunluluk olan enflasyon muhasebesinin hâlâ uygulamaya konmadığını söyledi.

Yasanın amir hükmüne karşın işletmelerden haksız vergiler alındığını ve alınmaya da devam edeceğini kaydeden Deniz, “Bu durum, büyük bir haksızlık olduğu gibi, ekonominin sürükleyicisi olan işletmeleri zayıflatmakta ve kayıt dışılığı teşvik etmektedir. Bu sorunu aşamamış olmamız 2023 yılından kalan en büyük sorundur” vurgusu yaptı.

Deniz, yaşanan bütün olumsuzluklara karşın Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ekonomik büyüme ve kalkınma için öneri geliştireceklerini söyleyerek; programlar ve bilimsel raporlar hazırlamaya, girişimlerde bulunmaya devam edeceklerini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu