Karpaz bölgesi üretimden koptu
Karpaz Tütün Kooperatif Sekreteri Yakuş, kooperatifin senede 50 ton tütün işlediğini; ancak üreticiden bu yıl sadece 2 ton tütün teslim alabildiklerini söyledi:
“Sadece üç üretici tütün ekti”… Karpaz Tütün Kooperatif Sekreteri Ali Yakuş, bu yıl tütün hasadının çok zayıf geçtiğini, bunun nedeninin de üreticinin üretimden kopması olduğunu belirterek, bu yıl sadece üç üreticinin tütün ektiğini ve toplamda 2 ton tütün üretildiğini belirtti.
“Yeşil yaprak tütün de alacağız”… Ali Yakuş, önümüzdeki yıl, kurunun yanında yeşil yaprak tütün de alarak, üretimi en azından bir miktar arttırmak ve bölge halkını üretime sürükleyebilmek amacıyla hareket edeceklerini kaydetti. Yakuş, üretilen tütünün ‘pipo tütünü’ olarak yurt dışına gönderildiğini kaydetti.
Ayşe BULUT
Karpaz Tütün Kooperatifi, bu yıl yetiştirilen tütünü üreticiden kilogramı 150 TL’den aldı; ancak kooperatif, senede 50 ton tütün işlerken; bu yıl sadece 2 ton tütün teslim alabildi. Bu durum da ‘Karpaz halkının üretimden koptuğu’ şeklinde yorumlandı.
Bunun üzerine kooperatif sekreteri ve kooperatif komitesi, Karpaz halkını yeniden üretime katabilmek için alternatif üretmeye çalışmaya başladı. Buna göre kooperatif, seneye kuru tütünün yanında yeşil yaprak tütün de alarak üretimi artırmayı hedefliyor.
Karpaz Tütün Kooperatifi, işlediği tütünü ‘pipo tütünü’ olarak yurt dışına pazarlıyor.
Karpaz Tütün Kooperatif Sekreteri Ali Yakuş, bu yıl tütün hasadının çok zayıf geçtiğini, bunun nedeninin de üreticinin üretimden kopması olduğunu belirterek, bu yıl sadece üç üreticinin tütün ektiğini ve toplamda 2 ton tütün üretildiğini belirtti. Yakuş, önümüzdeki yıl, kurunun yanında yeşil yaprak tütün de alarak, üretimi en azından bir miktar arttırmak ve bölge halkını üretime sürükleyebilmek amacıyla hareket edeceklerini kaydetti.
Alırken 5 kilogram yaş tütünün bir kilogram kuru tütüne denk geldiğini belirten Yakuş, bunun bir de işçiliği olduğundan, fiyatları dengelerken yaş tütünü 15 TL’den alabileceklerini söyledi.
Yakuş, “15 TL az bir rakam gibi gelebilir ama 150 TL’yi yakalayabilmek için maliyet 170 TL’yi de geçer rakamsal olarak. İnşallah Karpaz halkı, kurunun yanında yaş tütün de üreterek bölgedeki tütünü 40-50 ton rakamlarına ulaştırır” ifadelerini kullandı.
Yakuş, tütünü Lübnan’dan aldıklarını ancak savaş nedeniyle orada da yeterli üretimin olmayacağını, bundan dolayı tütün alamayacaklarını belirterek, kendi bölgemizde üretimin şart olduğunu kaydetti.
Yakuş, eğer tütün üretemezsek, fabrikanın üretimini zaman zaman dondurmak zorunda kalacaklarını, bunun da hiç hoş olmadığını, bunun için de yaş tütün alma kararı aldıklarını kaydetti.
Fabrika olarak, alternatif olarak susam da üretmek istediklerini, bunu da bölge halkına ektireceklerini kaydeden Yakuş, “Bugün susamın kilosu 60-70 TL’den gidiyor. Bu da bölge halkı olarak güzel gelir elde edilmesi demek.
İşlediğimiz tütünü, sarı yaprak tütün başlığı altında alıyor ve pipo tütünü yapımında kullanmak üzere Cyprus Tobacco olarak, ülkemizde var olan şinya (meşe) bitkisiyle aromalaştırıp, yurt dışına ve özellikle gelişmiş ülkelere satıyoruz” diyen Yakuş, sarı yaprak tütünü fırınlarda işleyerek uygun hale getirebilmek için yaklaşık altı ay gerektiği bilgisini de verdi. Altı ayın sonunda pipo tütününü elde ettiklerini söyleyen Yakuş, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Ambargolar altında bir ülke olarak yapabileceğimizin en iyisini yaparak, Avrupa ülkelerine malımızı pazarlayabiliriz.”