Dershane fiyatları da uçtu
Dershane fiyatlarının yıllık 40 bin TL’lere dayandığı günümüzde, maddi gücü yeterli olmayan aileler, çocuklarını dershanelere veya etüt merkezlerine göndermekte büyük zorluk çekiyor
- Veliler tepkili… KIBRIS’ı arayan veliler, genel sınavlara hazırlık için çocuklarını herhangi bir etüt merkezi veya dershaneye göndermek istediklerini ancak dershanelerin, sınav başı ücreti yerine yıllık öğrenci kaydı talep ettiğini ifade ederek, bu durumun velilere büyük maddi yükümlülük getirdiğini söyledi. Yıllık dershane ücretini veremeyecek durumda olan birçok ailenin olduğunu anlatan veliler, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı altında bir birim oluşturulmasını talep etti
- Şikayet de talep de yok… Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Gökmen Davutoğlu, dershane ya da etüt merkezi olarak faaliyet gösterecek kurumlar için belli başlı kriterler olduğunu, bu bağlamda kurum açma izni verdiklerini belirtti. Davutoğlu, “Bunlarla kısıtlıyız. Dershanelerin genel sınavlara öğrencisi dışında kimseyi kabul edip etmemesi ile ilgili bugüne kadar bir şikâyet ya da talep gelmedi” dedi
Cemre CEMALİ
Ülkemizde iğneden ipliğe her şeyin fiyatı dudak uçuklatıyor. Dershane fiyatları da bundan nasibini alıyor. Dershane fiyatlarının yıllık 40 bin TL’lere ulaştığı günümüzde veliler bu duruma isyan ediyor.
Ülkemizde anaokuluna bağlı 33 etüt merkezi, 9 normal ve 26 tane de özel eğitim merkezi varken, dershane sayısı 20, kurs yeri sayısı ise 135.
Dershane fiyatlarının yıllık 20 bin TL ile 40 bin TL’lere dayandığı ülkemizde maddi gücü yeterli olmayan aileler, çocuklarını dershanelere veya etüt merkezlerine göndermekte zorluk çekiyor.
Üniversite sınavına hazırlanan çocuklarını eğitim merkezlerine gönderemeyen aileler, dershanelerin düzenlediği genel sınavlara çocuklarının katılmasını istiyor. Ancak dershaneler, sınav başı ücreti almadığı için ailelerden çocuklarını dershaneye yazdırarak yıllık eğitim ücretini vermesini talep ediyor.
KIBRIS’ı arayarak şikâyette bulunan veliler, bu durumun velilere maddi anlamda ekstra yükümlülük getirdiğini ifade ederek “Her şey bu kadar zorken, bu durum bizi daha da zorluyor. Çocuklarımızın genel sınavlara katılmasını istiyoruz ancak dershaneler kendi öğrencisi olmayan çocukların sınava girmesi için sınav başı belli bir ücreti kabul etmiyor” dedi.
Dershaneye kayıtlı olmadığı halde seviyelerini görmek için sınavlara katılmak isteyen öğrencilerin yıllık olarak kaydının yapılmasının talep edildiğini söyleyen veliler, “Bizim o kadar gücümüz yok. Sınav başı bir ücret belirlensin, biz de o tutarı ödeyelim. Yıllık dershane ücretini veremeyecek durumda olan çok aile var” diyerek, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı altında bir birim oluşturulmasını istedi.
Konu ile ilgili KIBRIS’a konuşan Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Gökmen Davutoğlu, dershanelerin genel sınavlara öğrencisi dışındakileri kabul edip etmemesi ile ilgili bugüne kadar bir şikâyet ya da talep gelmediğini ifade ederek “Şikâyeti olan veliler bizimle iletişime geçebilir. Bize yazılı beyanda bulunurlarsa, ilgili kurumları çağırarak görüşme yaparız” dedi.
“Kurum açma izni veriliyor”
Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Gökmen Davutoğlu, kurum açmak için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin alındığını söyledi.
Davutoğlu, anaokuluna bağlı 33 etüt merkezi olduğunu, normal etüt için 9, özel eğitim merkezi için 26, dershane 20, kurs yerlerinin ise 135 adet olduğunu açıkladı.
Davutoğlu, dershane, etüt, yurtlar ve özel okulların hepsinin Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi’ne bağlı olduğunu, bu nedenle öncelikli olarak kurum açma izni verdiklerini anlatarak, dershane ya da etüt merkezi olarak faaliyet gösterecek kurumlar için istenilen belli başlı kriterler olduğunu belirtti.
Öncelikli olarak inşaat biriminin denetim ve ölçümler gerçekleştirerek o yerin eğitim vermeye uygunluğuna bakıldığının bilgisini veren Davutoğlu, yerin uygunluğu tespit edildikten sonra metrekareye göre kaç öğrenciye hizmet verilebilecek bir yer olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
Davutoğlu,“önce kurumu açmakla yeterli olup olmadığı ile ilgili belge veriyoruz, daha sonra da öğretmen diplomaları ve verilecek derslere bakılıyor” diyerek, öğretmenlerin diplomaları ve vereceği derslere uygunluğuna Talim Terbiye Dairesi’nin onay verdiğini, daha sonrasında ise Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi olarak kurum açma izni verildiğini ifade etti.
“Şikâyet ya da talep gelmedi”
Sonrasında da belirtildiği gibi öğretmenlerin orada olup olmadığı ve binaya ek bir bina yapılıp yapılmadığı ile ilgili zaman zaman denetimlerini sürdürdüklerinin altını çizen Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Bunlarla kısıtlıyız. Dershanelerin genel sınavlara öğrencisi dışındaki kimseyi kabul edip etmemesi ile ilgili bugüne kadar bir şikâyet ya da talep gelmedi. Bu konu ile ilgili dershanelerle görüşme yaparız, ancak velilerden istenilen ücretlere müdahale edemediğimiz gibi, dershanelerin yaptığı deneme sınavlarına katılacak olan öğrenciler ile ilgili de bir müdahale yapamayız.
Şikayeti olan veliler bizimle iletişime geçebilir. Bize yazılı beyanda bulunurlarsa ilgili kurumları çağırarak görüşme yaparız. Elimizden geldiğince de yardımcı olmaya çalışırız. Ayrıca devletin zaman zaman ücretsiz olarak okullarda açmış olduğu sınavlar oluyor. İsteyen öğrenciler etüt ya da dershane öğrencisi olmaksızın katılabilir”.