Türkiye

Bilim insanları uyardı: Batı Antarktika buz levhası çöküyor

Pazartesi günü yayınlanan ve bunun deniz seviyelerinin yükselmesine yol açacağı uyarısında bulunan araştırmaya göre, dünya küresel ısınmayı sınırlama hedefini yerine getirse bile, Batı Antarktika’daki raflarının erimesi önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde hızlanacak.

Araştırmacılar, buzulların okyanusa akışını engelleyerek dengeleyici bir rol oynayan buz raflarının artık dayanamayacağını ve çökeceğini söylüyor.

Bu bölgede son yıllarda hızla artan buz kaybı görüldü. Bilim insanları, Batı Antarktika’nın okyanus seviyelerini birkaç metre yükseltmeye yetecek kadar su tutan geniş buz tabakasının, iklim açısından “devrilme noktasına” yaklaşabileceğini söylüyor.

Buz rafları çok daha hızlı eriyecek

, bilgisayar modellemesini kullanan araştırmacılar, okyanuslar ısındıkça önümüzdeki yıllarda buz raflarının daha hızlı erimesinin zaten kaçınılmaz olduğunu buldu.

Küresel ısınmayı azaltsak bile durum değişmeyecek

Sera gazı emisyonlarının kesildiği ve ısınmanın, sanayi öncesi dönemden bu yana daha iddialı olan 1,5 santigrat derecelik Paris Anlaşması hedefi dahilinde kaldığı bir senaryoda bile sonuçları büyük ölçüde değişmeyecek.

Britanya Araştırması’ndan baş yazar Kaitlin Naughten, “Görünüşe göre 21. yüzyılda Batı Antarktika buz sahanlığının erimesinin kontrolünü kaybetmiş olabiliriz.” dedi.

Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırma, Amundsen Denizi’ndeki yüzen buz raflarının alt tarafını okyanus sularının eritme sürecine baktı.

En iyi senaryoda bile 21. yüzyılda okyanus ısınmasının 20. yüzyıla göre üç kat daha hızlı olduğu görüldü.

Sular yükselecek

Her ne kadar araştırmacılar deniz seviyesindeki yükselişin kesin etkilerini simüle etmemiş olsalar da Naughten, yüz yılın sonuna kadar deniz seviyesinin 1 metreye kadar yükseleceğini söyledi.

Kıyıda yaşayanlar etkilenecek

Gezegen genelinde milyonlarca insan şu anda alçak kıyı bölgelerinde yaşıyor. Bilim insanları bazı kıyı topluluklarının bulundukları bölgeyi terk etmeleri gerekeceğini vurguluyor.

Southampton Üniversitesi’nde fiziksel oşinografi profesörü Alberto Naveira Garabato, araştırmanın “ciddi” olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

Bu, geçmişteki tercihlerimizin bizi Batı Antarktika buz tabakasının önemli ölçüde erimesine ve bunun sonucunda deniz seviyesindeki yükselişe nasıl sürüklediğini gösteriyor; toplum olarak önümüzdeki ony ıllar ve yüz yıllar boyunca buna uyum sağlamak zorunda kalacağız.

Geçmişteki eylemsizliğimizden ders alıp sera gazı emisyonlarını şimdi azaltmaya başlarsak, deniz seviyesinin yaklaşık 10 katı kadar yükselen Antarktika buz tabakasının geri kalanını hâlâ kurtarabiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu