KKTCSon Dakika Haberleri

Bakan Oğuz: Devletin yasalara göre hakkının peşindeyiz

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, yabancıların mal alımına yönelik hazırlanan yeni yasal tedbirlerle ilgili bilgi paylaştı.

“Anomalileri düzelteceğiz”… “Bizim şu anda almaya çalıştığımız tedbir, mevcut yasanın uygulanmasıyla ilgilidir. Çünkü mevcut durum yasanın uygulanmamasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullanan Bakan Oğuz, “Görmüş olduğumuz zafiyet ve açıklarla ilgili bu yasanın içerisine bütün tedbirleri koyacağız. Bugüne kadar oluşan anomaliyi düzenleyeceğiz. Mevcut yasamızı da çiğnemeyeceğiz” diye konuştu.

“Bakanlar Kurulu devrede”… İçişleri Bakanı Oğuz, ‘çekmecelerdeki’ sözleşmeler nedeniyle mağduriyetler olduğunu belirterek, “Bundan sonraki süreçte yap-sat haricinde turizm, eğitim veya sağlıkla ilgili yatırımlara belli bir dönüm limiti koyacağız. 3 milyon Euro’luk bedeli daha da yukarı çıkaracağız, Bakanlar Kurulu’na tabii tutacağız. Bu düzenleme ile toprak alımları da Bakanlar Kurulu’nun kontrolünde olacak” dedi.

Öykü KENDİR

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Ankara ziyaretlerinin hemen sonrasında KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan ve Haluk Yerli’nin hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Sabah’ adlı programa katılarak, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Oğuz, yabancıların taşınmaz mal almasına yönelik yapılan düzenlemelere ilişkin detaylı bilgi vererek, “Bizim şu anda almaya çalıştığımız tedbir, mevcut yasanın uygulanmasıyla ilgilidir. Çünkü mevcut durumun nedeni yasanın uygulanmamasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Yasada yabancılara yönelik bir tane daire, bir dönüm arazi veya beş dönüm içerisinde bir emlak alabilmelerine yönelik bir şart olduğuna işaret eden Bakan Oğuz, yabancıların mal alımı yapması için Bakanlar Kurulu’na başvurması gerektiğini ve güvenlik soruşturmasının olumlu olması gerektiğini kaydetti. Bakan Oğuz, “İki şartımız var; bir yasadaki sayısal şartlar, ikinci ise güvenliğin olumlu gelmesidir. KKTC’nin güvenli bir ülke pozisyonunu korumak amacıyla güvenlik soruşturması bizim için önelidir” dedi.

Bakan Oğuz, “Maalesef birileri bu yasayı arkadan dönerek, bir tane satılması gereken kişiye 10 tane, 20 tane veya 50 tane mülk satışı yapmış. Yasal olarak bir tane olduğu için bunun dışındakiler kaydettirilemiyor. Bu yüzden devlet kayba uğruyor” ifadelerini kullandı.

İki kişi arasında yapılan sözleşmenin geçerli hükmü taşıdığını da belirten Oğuz, “Devlete kaydettirmeyip, çekmecenize koyduğunuz zaman bu kabul ediliyor. Ancak bu devletin resmi yasalarına bakıldığında bunun tapuya kaydedilmesi lazım… Devleti arka yoldan dolandırmış oluyorsunuz” açıklamasını yaptı.

Oğuz, “Bir de güvenlik zafiyeti var. Bakanlar Kurulu’nda başvuran kişilerle ilgili güvenlik soruşturması var, sorun yok ancak Bakanlar Kurulu’na gitmeyenler nedeniyle güvenlik zafiyeti oluşuyor” dedi.

“İşlemleri tamamlamayanlara süre sınırı geliyor”

Bakan Oğuz, Bakanlar Kurulu’na başvuran bazı yabancıların ise tapu çıkarmadığını ifade ederek, yeni düzenleme ile yapılacakları şöyle anlattı:

“Bir yabancı mülk alma hakkı almışsa eğer, bu hakkıyla ilgili bir süre vereceğiz. Belli bir süre zarfında işlemlerini tamamlamazsa hakkını iptal edeceğiz. Pullama konusunda da Sayın Başbakanımızın İçişleri Bakanlığı döneminde üçten yeniden bire düşürülmüştü. Pullatanlara da bir süre vereceğiz ve Bakanlar Kurulu’na müracaat etmesini söyleyeceğiz; güvenlik soruşturması olumlu olursa alabilecek.”

“Çekmecelerdeki sözleşmeler büyük sorun”

“Asıl daha büyük boyutta olan çekmecelerdeki sözleşmeler” diyen Oğuz, şunları kaydetti:

“Buradaki arazilerin miktarı nedir? Herkes dönümlerce satıldı diyor. Gerçekten satıldı mı? Bu da büyük bir sorun… Yasaya uymadan ayrı bir yasadaki haktan yararlanarak yani ikili sözleşme yaparak, mevcut yasa pasivize ediliyor. Buna da bir süre koyacağız.”

“Şirkette 51/49 olayı yabancılarla ilgili kalkacak”

Oğuz, toprak satışlarıyla ilgili süre koymayacaklarını ve ayrı bir düzenleme yaptıklarını açıklayarak, “Toprak alımlarında 51’e 49’a (51/49) şirketler kurulduğunu çoğunun kişiler üzerine yapıldığını ve buradan yüründüğünü gördük. 51/49 oranı yabancılarla ilgili kalacak. Yabancılar bu düzenleme ile yap-satçı olamayacak. Yap-satçıların yüzde 100 KKTC vatandaşı olmak zorunda olacak” diye konuştu.

“Toprak alımları da Bakanlar Kurulu’nun kontrolünde olacak”

İçişleri Bakanı Oğuz, ‘çekmecelerdeki’ sözleşmeler nedeniyle mağdur olanların olacağını belirterek, “Bundan sonraki süreçte yap-sat haricinde turizm, eğitim veya sağlıkla ilgili yatırımlara belli bir dönüm limiti koyacağız. 3 milyon Euroyu daha yukarı çıkaracağız, Bakanlar Kurulu’na tabii tutacağız. Bu düzenleme ile toprak alımları da Bakanlar Kurulu’nun kontrolünde olacak” ifadelerini kullandı.

“Devletin yasalara göre hakkının peşindeyiz”

Anayasa’nın eşitlik ilkesi dolayısıyla ırk ayrımına gidilemediğini aktaran Oğuz, emlak sektörünün yıpratmanın doğru olmadığını söyledi; “Biz emlak sektörünün planlı ve düzenli bir şekilde büyümesini, gelişmesini istiyoruz. Arka kapı dolaşılarak yapılmasını istemiyoruz. Devletin yasalara göre hakkının peşindeyiz” açıklamasını yaptı.

Oğuz, “Görmüş olduğumuz zafiyet ve açıklarla ilgili bu yasanın içerisine bütün tedbirleri koyacağız. Bugüne kadar oluşan anomali düzenleyeceğiz. Mevcut yasamızı da çiğnemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“İmar planları için komite kuruldu”

Oğuz, Başbakan Ünal Üstel’in imar planlarıyla ilgili bir çalışma komitesi kurduğunu da ifade ederek, “İmar planlarının uzun süreli olması gerekiyor. Kısa süre içerisinde Gazimağusa öncelikli olmak üzere ada genelinde bu çalışmalar tamamlanacak” diye konuştu.

Mesarya’ya ayrı çalışma… “Kısa sürede sonuçlandırmayı hedefliyoruz”

Mesarya bölgesiyle ilgili de tarım alanlarına ilişkin ayrı bir çalışma yaptıklarını açıklayan Oğuz, “Yatırımcıların daha uygun fiyatlı olan bölgelere kayma gibi bir durumu var. Yine aynı çalışma grubu tarım topraklarının korunmasıyla ilgili çalışmayı sonlandıracak. Bu çalışmayla ilgili gelişim alanıyla tarım alanları ayrılacak. İlgili belediyelerle de çalışılacak ve kısa sürede sonuçlandırmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

“Cezaevi doldu”

Ülkedeki kaçak yaşama da dikkat çeken Oğuz, cezaevinin kapasitenin dolduğunu aktardı, “Kapasite dolu diye durmak gibi bir şey söz konusu değil” dedi.

Oğuz, Türkiye ile yapılan protokol çerçevesinde düzensiz göçle mücadele için bir merkezin kurulmak üzere olduğunu ve yakında faaliyete geçeceği söyledi, şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında düzensiz göçle mücadele etkin bir şekilde devam ediyor. Geçen hafta yaklaşık 80 Suriye uyruklu düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Ülkede izinsiz ikamet eden yaklaşık 14 kişinin de biletlerini alarak gönderdik. Mahkemelerde de oluşan yoğunluk nedeniyle hem Başsavcılık hem de polis aktif bir şekilde çalışıyor. Bana göre, ülkede kaçak yaşam süren kişilerin en kısa sürede ihraç edilmesi gerekiyor. Bu sorunun nedeni de ülkeye girişlerdi. Girişlerde tedbirleri arttırdık. Koronavirüs döneminde kaldırılan transit vize uygulaması geri geldi. Şu anda 47 ülkeye uyguluyoruz. Girişte daha sıkı kontrol yapmamız gerekiyordu, şu anda bunu yapıyoruz.”

“‘KKTC kara para cennetine dönüştü’ demek bu ülkeye haksızlık”

‘Ülkenin kara para cennetine dönüştüğüne’ ilişkin iddialara yanıt veren Bakan Oğuz, denetimlerin yapıldığını söyledi, “‘KKTC kara para cennetine dönüştü’ demek bu ülkeye haksızlıktır” dedi. Oğuz, Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi ile mali polisin kaynağı belli olmayan paralara yönelik denetimler gerçekleştirdiğini kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu