Hasan Küçük: Standartlar enstitüsü olmalı
UBP Milletvekili Hasan Küçük, yabancı sermayenin ülkeye yatırım yapması için şu an hazırlık içinde olunan 5 yıllık kalkınma programında yapılması gereken en önemli noktaya dikkat çekti
Standartlar enstitüsü olmalı
Yatırımcı Çinli gruplar geliyor.. Küçük, “Bizim standartlar enstitümüz olması gerekiyor. Bu tür yasalar ve bu tür standartlar olduğunda, yabancı şirketlerin buraya yatırım yapmasını cazip hale getirmiş oluruz. Çok büyük anlamda Çinli gruplar var. Teknolojik anlamda buraya yatırım yapmak, bilişim yapmak istiyorlar. Bunlar bizim için çok önemli artılardır” dedi
Emine Gül ÖZER
UBP Milletvekili Hasan Küçük, Kıbrıs Tv ekranlarında Haluk Yerli’nin sunduğu ‘Sabah Sabah’ programına konuk oldu.
Türkiye ile eş zamanlı planlanan 5 yıllık kalkınma programı hakkında, açıklamalarda bulunan Küçük, program kapsamında Türkiye’nin ele aldığı konuların önemine dikkat çekti.
5 Yıllık Kalkınma Planı hakkında Türkiye’nin de eş zamanlı aynı açıklamaları yapması doğrultusu üzerine konuşan Küçük, “ülkemizde çok fazla şey yapılıyor ama bunu anlatamıyoruz. Bir PR eksikliğimiz var bunu kabul etmeliyiz, halkın anlayabileceği şekilde yapılan çalışmalar, özellikle yasa boyutunda eksiklik yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Pişen tenceredeki yemeğin maliyetine kadar hesaplayıp bu durumu anlatabilmenin önemine vurgu yapan Küçük, “hedef kitle çok önemli, anlattığınızı anlayan insanlar olması lazım. Şeffaf bir şekilde konuşmak gerekirse, ben her zaman düz bir siyasetçi oldum. Biz halkın mevcut durumunu yukarıya çekmek adına, ekonominin yarattığı refah eğer eşit olmazsa o zaman bir gelişimden bahsedemeyiz” ifadelerini kullandı.
“Bizim ülkede standartlar enstitüsü yok”
Dünya haritasında yerini zor gösterilecek ülkelerin bile daha iyi standartlar endüstrisine sahip olduğunu belirten Küçük, sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün dünya haritası üzerinde çok azımız Hindistan’ı gösterebiliriz ama dünyada yüzde 33.7’si yazılım alanında Hindistan’dan çıkıyor. Ve şirketler oralara o kadar büyük yatırımlar yaptı ki. Hindistan neresi Avrupa neresi noktasına geldik. Bizim bunu görebilmemiz gerekir. Bizim ülkede standartlar enstitüsü yok. Bu bizim çok büyük eksikliğimiz. Biz eğer ki hizmet sektörüyle alakalı çalışmalarımıza yön vereceksek ve bu alanlarla alakalı çalışmalar yapacaksak, biz bununla alakalı standart çalışmalarını da getirmek zorundayız.”
Bu tür yasalar ve bu tür standartlar olduğunda, Hindistan’da olduğu gibi şirketlerin buraya yatırım yapmasını cazip hale getirmiş oluruz, şeklinde konuşan Küçük, “Çok büyük anlamda Çinli gruplar var. Teknolojik anlamda buraya yatırım yapmak, bilişim yapmak istiyorlar. Bunlar bizim için çok önemli artılardır. Bunları görebilmek gerekir. En önemlisi biz yasa yapıcılar olarak, bu yatırımları görerek, burada mevcut durumun artık sürdürülemez olduğunu görüyor, biliyoruz. Kamudaki verimsizlikten hepimiz şikayet ediyoruz. Peki bunun için ne yapıyoruz?” diye konmuştu.
“E – devlet yasasının yaptık ve hayata geçiriyoruz”
Hasan Küçük, kendi sorusuna verdiği yanıtta hükümetin bu alanda adımlar attığını kaydetti.
Kamu ve özel sektörün entegrasyonu hususunda e –devlet hizmetini hayata geçirdiklerini belirten Küçük “Uyumlu bir şekilde ve oy birliğiyle E – devlet yasasının yaptık ve hayata geçiriyoruz. İnanın bu çok fazla şey katacak bize. Sadece kamudaki verimliliği değil, özel sektöründe ve insanların artık teknoloji olanaklarından en yüksek düzeyde faydalanarak halkımıza yaraşır şekilde hak ettiği hizmeti alma anlamında bizi çok önemli noktalara taşıyacak” ifadelerini kullandı.
Bu bakış açısının kalkınma planıyla birlikte çok önemli bir noktaya geleceğini kaydeden Hasan Küçük, “Düşünce var konuşuluyor ama eyleme geçirmek mesele. Yöntemler tartışılabilir, birden çok yöntem var ama burada niyet üzerinden kimse ülkenin gelişimi açısından kara bulut yaratmasın. Beklenilmeyen ekonomik hareketlilik yaşandı ama dünyadaki bu döviz hareketiyle birlikte maliyenin gelirlerinin artması suç mu? Bununla alakalı öngörülerin sapması da normaldir. Verilerin ortaya çıkması, ortadaki rakamların standart sapmasıyla alakalı, en önemli şey maliyede dijital dönüşüm sistemiyle birlikte, e- vergi sistemi , e-devlet sistemi çok önemli. Kamu ve özelin birbirine entegrasyonuyla birlikte verimliliği artık bir bütün olarak düşüneceğiz” şeklinde konuştu.
“Bizim de bu noktaları dikkate almamız gerekir”
Türkiye’nin Kalkınma programı dahilinde ele aldığı noktaları bizimde dikkate almamız gerektiğini belirten Küçük, “en önemli unsur, işsizliğin azaltılması yönünde orta ve küçük ölçekli işletmelere yatırım teşvikleri ve buna bağlı olarak da bilgi toplumu olma yönünde, yapay zekanın da daha çok kullanılacağı teknoloji ve teknolojinin alt kırılım dallarının ekonomiye daha çok entegrasyonuyla birlikte katma değer ekonomisi yönünde, tarım politikaları üzerinde duruluyor. Son olarak da, sağlık ve eğitim bacağında aslında Türkiye’nin bir üst olacağı tabiki enerji temel politikadır ekonomide. Tüm bunlar aslında ekonomi kalkınma programında anavatan’da dün itibariyle tartışılmaya başlandı” şeklinde konuştu.
Bu sürece hep birlikte katkı konulması gerektiğini belirten Küçük, şunları kaydetti:
“Tam da bu noktada bizim ithalat ve ihracat bacağında direkt bağlantımız ve ticari hacmi hem ekonomik hem turizm, eğitim anlamında bizim de bu noktaları dikkate almamız gerekir. Buna bağlı olarak mavi vatanla birlikte gelişecek önümüzdeki 5 yıllık gelişmeleri de dikkate alarak, özellikle üniversitelerin teknoloji, petrol ve doğal gaz gibi alanlarda insan gücünün yetiştirilebileceği arge ve yazılım alanında açıklama ve çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kalkınma programı meclise gelecek, komiteler, sivil toplum örgütlerinin oluşturulması adına da Sayın Başbakan bir irade ortaya koydu, çok geç kalınmış değil önemli olan doğru zaman olması. Bu sürece hep birlikte katkı koymamız lazım. Meclisten geçen bir kalkınma programı bundan sonraki hükümet edenler içinde bir yol haritasıdır”