Bakanlık yüzde 10 önerdi KAR-İŞ yüzde 32 istiyor
Öğrenci taşımacıları, artan maliyetlerin karşılanmasını talep etti; ancak Eğitim Bakanlığı tarafından önerilen artış az bulununca, ilkokullarda öğleden sonraki taşımacılık durduruldu. Anlaşma olmazsa, öğleden sonra hizmet vermeme eylemi orta dereceli okullar için de uygulanacak
“Teklif edilen rakam yetersiz”… KAR-İŞ Başkanı Fuat Topaloğlu, öğrenci taşımacılığı hizmetlerinde teklif edilen rakamın 1-11 km’ye kadar günlük 2 bin 500 TL olduğunu belirterek; araç, yakıt ve şoför giderlerinin hesaplandığında bu rakamın eriyip yok olduğunu söyledi. Topaloğlu, bu nedenle de rakamın 3 bin 580 TL olması gerektiğini ifade etti.
“Ek seferler için yüzde 32 verilmeli”… Pazartesi ve salı için öğleden sonra yapılan ek sefer ücretlerinde, günlük teklif edilen rakamın yüzde 10 fazlasının önerildiğini; ancak KAR-İŞ olarak yüzde 32 talep ettiklerini dile getiren Fuat Topaloğlu, taleplerine bir çözüm bulunamaması halinde ilkokullar için başlatılan eylemin orta dereceli okulların ve liselerin taşımacılığına da kayacağını açıkladı.
“Devletin artış usulü var”… Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise şoförlerin ayakta kalmasını ve işlerini yapabilmesinin taraftarı olduklarını; ancak devletin bir artış usulü olduğunu ve buna göre çalışma yapıldığı ifade etti. Çavuşoğlu, “Bunun dışındaki taleplerin masada konuşulması gerekiyor fakat onlar grevi seçti. Dolayısıyla görüşme süreci devam etmektedir” dedi.
Cemre CEMALİ
Kıbrıs Türk Çağdaş Kamu Araçları İşletmecileri Derneği (KAR-İŞ) her gün 800 araçla 28 bin öğrenci taşıyor.
Bütün girdileri döviz ile olan taşımacılık sektöründen gelir elde eden 15 bin kişi var.
KAR-İŞ, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı öğrenci taşımacılığı hizmetlerinde, teklif edilen taban fiyatlandırması ve öğleden sonra yapılan ek sefer fiyatlarında Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşamadı.
Bu nedenle KAR-İŞ bu haftadan itibaren pazartesi ve salıları ilkokul öğrencilerinin taşımacılığında “ek seferleri” durdurdu
KIBRIS’a konuşan KAR-İŞ Başkanı Fuat Topaloğlu, teklif edilen rakamın 1-11 km’ye kadar günlük 2 bin 500 TL olduğunu belirterek; araç, yakıt ve şoför giderlerinin hesaplandığında bu rakamın eriyip yok olduğunu bu nedenle de rakamın 3 bin 580 TL olması gerektiğini ifade etti.
Ek sefer fiyatlarında ise günlük teklif edilen rakamın yüzde 10 fazlasının önerildiğini ancak KAR-İŞ olarak yüzde 32 talep ettiklerini söyleyen Topaloğlu, taleplerine bir çözüm bulunamaması halinde eylemin orta dereceli okulların ve liselerin taşımacılığına da kayacağını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, şoförlerin ayakta kalmasını ve işlerini yapabilmesinin taraftarı olduklarını ancak devletin bir artış usulü olduğunu ve buna göre çalışma yapıldığının altını çizerek “Bunun dışındaki taleplerin masada konuşulması gerekiyor ancak onlar grevi seçti. Dolayısıyla görüşme süreci devam etmektedir” dedi.
Topaloğlu: Taban fiyatlandırması günün koşullarına göre olmalı
Fuat Topaloğlu, okulların öğleden sonra da devam ettiği pazartesi ve salı ilkokullar özelinde ek seferleri durdurma eyleminin taşımacıların ciddi bir katılımıyla yapıldığını ifade ederek, “Hala bir sonuç yok ancak bir taraftan da açık kapı var, görüşüyoruz. Mutabık kalırsak bunu sonlandıracağız aksi halde grev de dahil olmak üzere eylemlilik sürecimiz devam edecek” vurgusu yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın teklif ettiği taban fiyatlandırmasının günün koşullarına göre ayarlanmasını talep ettiklerini söyleyen Topaloğlu, teklif edilen rakamın 1-11 km’ye kadar günlük 2 bin 500 TL olduğunu ifade etti.
Topaloğlu, bütün girdilerinin döviz bazında olduğuna dikkat çekerek araç, yakıt ve şoför giderlerinin hesaplandığında ortaya çıkan rakamın 3 bin 580 TL olduğunun altını çizerek, bir şoförün yatırımları ile birlikte şu anki asgari ücretten günlük maliyetinin bin 680 TL olduğunu, yakıt ve araç giderleri de hesaba katıldığında teklif edilen rakamın eriyip yok olduğuna dikkat çekti.
“Bu rakamları kim kabul eder ki?”
Pazartesi ve salıları eğitim tam gün olduğu için öğle arası çocukların evlerine bırakıldığını ardından tekrar okula getirildiğini söyleyen Fuat Topaloğlu, ek sefer fiyatlarında da bakanlıkla yaşanılan anlaşmazlık hakkında bilgi verdi:
“Bu iki seferi yapmamız için günlük aldığımız 2 bin 500 TL rakamının yüzde 10 fazlasını önerdiler. Ancak bu rakamları kim kabul eder ki? Bizim talebimiz öğleden sonraları da dahil her gün için bize günlük aldığımız rakamın yüzde 32 fazlasını vermeleridir.
Topaloğlu,15 bin kişinin bu sektörden ekmek yediğini ve KAR-İŞ üyelerinin Dipkarpaz’dan Yeşilırmak’a kadar her gün 800 araçla ilkokul, orta ve lise olmak üzere 28 bin öğrenci taşıdığını ifade etti. Toplaoğlu, “Bu kadar mı değersiz bu çocuklar bu mu reva görülüyor? Biz bu eylemi yapmayalım diye çok erteledik ama olmadı. Şimdilik bu eylemi pazartesi ve Salı günleri ilkokullarda yaptık. Çözülmezse orta derece ve liselere de taşıyacağız. Eylemlilik sürecimiz artarak devam edecek” şeklinde konuştu.
“Kimse bize bunu reva göremez”
Okullar açılalı üç ay olmasına rağmen henüz protokol yapılmamasını da eleştiren Fuat Topaloğlu, “Her şeye para var ancak taşımacılığa hakkı olan verilmiyor. Araçlarımız eski diye eleştiriliyoruz ancak biz sorumluluğumuzun farkındayız canları taşıyoruz ama bunu da kimse bize reva göremez” vurgusu yaptı.
Topaloğlu, hükümetin 2024 yılında 4 ayda bir hayat pahalılığı vermeyi planladığını ancak taşımacıya yılda 1 kez zam verdiğini kaydederek “Bize hiçbir iyileştirme yapılmıyor. Biz tariflerde zam yapmaya da karşıyız çünkü toplu taşımayı tercih edenler öğrenci ve dar gelirlilerdir” dedi.
Çavuşoğlu: Devletin bir artış usulü var
KIBRIS’ın konuya ilişkin görüşlerine başvurduğu Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KAR-İŞ’in “ek seferleri durdurma eylemi” ile ilgili konuyu hükümete aktardıklarını ifade ederek, konu ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve bir anlaşmaya varıldığı zaman protokolün imzalanacağını belirtti.
Çavuşoğlu, devletin bir artış usulü olduğunu ve buna göre çalışma yaptığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Öğrenci taşımacılığımız vardır bakanlığımıza hizmet ediliyor. Şoförlerimizin ayakta kalmasını ve işlerini yapabilmesinin taraftarıyız, yıllardır da bu şekildedir ama devletin bir artış usulü var biz buna göre devam ediyoruz. Bunun dışındaki taleplerin masada konuşulması gerekiyor ancak onlar grevi seçti. Dolayısıyla görüşme süreci devam etmektedir.”