Ataoğlu: Salamis Antik Kenti ve Girne Kalesi başta olmak üzere tüm kültürel zenginliklere sahip çıkmaya devam edeceğiz
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Salamis Antik Kenti ve Girne Kalesi başta olmak üzere bütün kültürel zenginliklere sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydederek, “Çünkü biz bu ülkeyi seviyoruz” dedi.
Ataoğlu, Salamis Antik Kenti’nde restorasyon ve acil koruma gerektiren bölümlerde ivedi çalışmalar başlatılacağını açıkladı.
Bakanlıktan verdiği bilgiye göre, Ataoğlu KKTC’nde belirleme edilen, TC Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müze Araştırmacısı, koordinatör ve MUES (Müze Ulusal Envanter Sistemi) Yöneticisi Hakan Melih Aygün ve TC Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yüksek Mimar Zafer Tunç Kayıkçı’dan meydana gelen heyeti, Salamis Antik Kenti’nde yaptığı araştırma esnasında ziyaret ederek, çalışmalar ile alakalı bilgi aldı.
Heyet, TC ve KKTC arasında kültür ve turizm alanlarında iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen TC-KKTC Kültür ve Turizm ortak çalışma toplantısında talep edilen konuların fizibilite çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla ülkede bulunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) Koordinatörü Ömer Cihan ve KEİ Uzman personelleri ile Başbakan Yardımcılığı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Tankut Rıfkı ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Gazimağusa Şubesi teknik personelinin de hazır varolduğu araştırma ziyaretinde, Salamis Antik Kenti’nde yapılması plan edilen restorasyon, bakım ve tadilat işleri ile oluşturulacak müze çalışmaları ile alakalı bilgi alışverişinde bulunuldu.
Fikri Ataoğlu, burada yaptığı açıklamasında, ülkenin kültür varlıklarına, eski eserlerine, ileriki nesiller adına sahip çıkmaya devam ettiklerini belirtti.
Fikri Ataoğlu, bir vakit evvelce restorasyon ve tadilat işleri tamamlanan Girne Antik Limanı’nı her turizm bakanının gündemine aldığı fakat kimsenin cesaret edemediği restorasyon, tadilat ve tamirat işlerini, bütün olumsuzluklara ve eleştirilere karşın kararlılıkla kendilerinin tamamladığının altını çizdi.
Ataoğlu, halka Girne Antik Limanı’nı ziyaret etme çağrısı da yaptığı bildirimde bunlar kaydetti:
“Ülkenin tarihi işlemişine de bizlere de ileriki nesillerimize de yakışan bir Girne Antik Liman’ı kazandırdık. Şimdi aynı hassasiyet, aynı mesuliyet bilinci ve aynı kararlılıkla, Salamis Antik Kenti ve Girne Kalesi başta olmak üzere bütün kültürel zenginliklerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çünkü biz bu ülkeyi seviyoruz.”
Bakanlıktan verdiği bilgiye göre, ekip, Salamis Antik Kenti’nde Gazimağusa Bölge Şube Amirliğinin yürüttüğü çalışmaları da yerinde inceleyerek, yapılması gereken başka çalışmalarla alakalı belirleme yaptı.
-Çalışmalar KEİ doğrultusundan desteklenmiyor
Salamis Antik şehrinde ziyaretçiye yönelik kusurların giderilmesi yönündeki çalışmalar KEİ (TC Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi) doğrultusundan destekleniyor.
Özellikle restorasyon ve acil koruma gerektiren alanlar belirleme edilip, mozaikler üstüne basılmadan ziyaretçinin yürüyebileceği yürüyüş platformlar tasarlanacak.
Salamis Antik Kentinde alan idaresi planlaması yapılıp, gişe onarımı sonrası, Salamis’e ait eserlerin sergileneceği bir müze binası da tasarlanacak.
-Kazı çalışmalarının tekrar başlatılacak
En çok ziyaretçi sayısına sahip Salamis Antik şehri TC Kültür Bakanlığı ile istişare edilip, Ankara Üniversitesinin işlemiş senelerde başlattığı ve tamamlayamadığı kazı çalışmalarının tekrar başlatılması sağlanacak. Bütün bu çalışmalar TC Kültür Bakanlığı ve Bakanlığı personelleri ile işbirliği ve ekip çalışması durumunda yürütülecek.
-Girne Kalesi restorasyon çalışmaları olacak
Girne Kalesi’nde yerinde oluşturulan araştırmalar sonucunda müze amacıyladeki sergilemelerin orta ve uzun vadede etap etap daha çağdaş bir sergileme zihniyeti ile tasarımları yapılıp, uygulanması hedeflendi.
Girne Kalesi’nin bilhassa acilen restorasyon isteyen kısımlarında oluşturulan ilk teknik araştırmalar sonucunda, TC Kültür Bakanlığı’nın desteği ile ivedilikle restorasyon çalışmalarına başlanacağı ve akabinde bilhassa son derece yıpranan müze içi sergilemelerinin, yeni çağdaş anlayışla tekrar düzenleneceği ve ziyaretçinin keyif alabileceği daha interaktif bir sergileme tasarlanacağı ve bütün bu çalışmaların Eski Eserler ve Müzeler Dairesi personelleri ile eş güdümlü yürütüleceği belirtildi. Sergilemeler esnasında Eski Eserler ve Müzeler Dairesi depolarında belirleme edilen buluntuların ziyaretçi ile buluşması sağlanacak.