KKTCSon Dakika Haberleri

Lastikler yakıta dönüştürülüyor

Çevre dostu yatırımlar ile ülkedeki katı atıklardan enerji elde edilmeye başlandı.

Günlük işleme kapasitesi 25 ton… Gürdağ Entegre Geri Dönüşüm Ltd. Genel Müdürü Cihangir Bütün, günlük 25 ton işleme kapasitesine sahip Geri Kazanım Tesisinde şimdilerde günlük 12-13 tonlarda deneme üretimleri yapıldığını ifade etti. Bütün, “İşlenen atık lastiklerden yüzde 40 oranda sıvı, yüzde 40 oranda katı, yüzde 20 oranda ise gaz yakıt elde ediliyor.” dedi.

Atık lastiklerin petrole dönüşümü… Şimdiye kadar 10 bin ton üzerinde atık lastik topladıklarını belirten Genel Müdür Bütün, lastiklerin termal ayrıştırma yöntemiyle eritildiğini üç farklı yakıt elde edildiğini kaydetti. Bütün, “Kendi firmamızın yakıt ihtiyacını karşılamak için bu üretimi yapıyoruz.” diyerek, atık lastikler dışında da birçok atığı geri dönüştürmek için faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Cemre CEMALİ

Gürdağ Entegre Geri Dönüşüm Ltd.’e ait geri kazanım tesisinde binlerce ton atık lastikten yakıt elde ediliyor.

Toplanan tonlarca atık lastik, tesisteki piroliz tankında termal ayrıştırmaya tabi tutularak, katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 farklı yakıta dönüştürülüyor.

Atık lastiklerden elde elden yakıt ile ısı enerjisi üretiliyor ve o ısı enerjisi tuğla pişiriminde kullanılıyor.

Gürdağ Entegre Geri Dönüşüm Ltd. Genel Müdürü Cihangir Bütün, atık lastiklerin dönüşümünü KIBRIS muhabirine anlattı.

Bütün, geri kazanım tesisinin lisansını 11 Kasım 2020 tarihinde aldıklarını ve o tarihten beri düzenli olarak ada genelinde lastik toplama faaliyeti yürüttüklerini anlatarak, şimdiye kadar 10 bin tonun üzerinde atık lastik topladıklarını kaydetti.

Bütün, “kendi firmamızın yakıt ihtiyacını karşılamak için bu üretimi yapıyoruz. Dışarıya yakıt satışımız söz konusu değil.” diyerek, atık lastikler dışında da birçok atığı geri dönüştürmek için faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti.

“Atık lastiklerden enerji elde ediliyor”

Cihangir Bütün, yakıt olarak kullandıkları materyalleri yurtdışından getirirken çok yüksek bedeller ödediklerine işaret ederek, “Atıklarımızla fabrikalarımızı çalıştırabilmek ve enerji üretmek için lastik tamircilerinden, lastik ithalatçılarından belli koşullar çerçevesinde lisanslı atık lastik toplama araçları ile atık lastik topluyoruz.” dedi.

Bütün, atık lastikleri aldıktan sonra kaydettiklerini, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığına bildirimini yaptıklarını ifade ederek, daha sonra bu lastikleri izinli stok alanlarında depoladıklarını belirtti.

“10 bin tonun üzerinde atık lastik topladık”

Tesisin lisansını 11 Kasım 2020 tarihinde aldıklarını kaydeden Bütün, o tarihten beri düzenli olarak ada genelinde lastik toplama faaliyeti yürüttüklerini ve şimdiye kadar 10 bin tonun üzerinde atık lastik topladıklarını açıkladı.

Bütün, “Kendi firmamızın yakıt ihtiyacını karşılamak için bu üretimi yapıyoruz. Dışarıya yakıt satışımız söz konusu değil.” diyerek, atık lastikler dışında da birçok atığı geri dönüştürmek için faaliyetlerinin devam ettiğini vurguladı.

Tesisin günlük işleme kapasitesinin 25 ton olduğunu ve şimdilerde günlük 12-13 tonlarda deneme üretimlerinin yapıldığını ifade eden Bütün, şöyle devam etti:

“İşlenen atık lastiklerden yüzde 40 oranda sıvı, yüzde 40 oranda katı, yüzde 20 oranda ise gaz yakıt elde ediliyor. Şu an tesis tam kapasiteyle çalışmıyor ancak uzun bir yol kat ettik. Çok yakın zamanda tam kapasite ile atık lastiklerden geri kazanım işlemine başlamış olacağız. Daha önce bu tesis birkaç defa test edildi, çalıştırıldı ve üretim yapıldı. Son aşamasında birkaç değişiklik için revizyon ve geliştirme çalışmaları yürütülüyor. Çalışmalar tamamlandığında tam kapasite ile üretime başlamış olacağız”.

“Eritiliyor ve petrole dönüştürülüyor”

Bütün, atık lastiklerin hangi yöntemle işlendiği hakkında bilgi vererek; lastiklerin yakıldığına yönelik yanlış bir düşünce olduğuna dikkat çekerek, lastiklerin hiç birinin ateş görmediğini, herhangi bir emisyon üretmediğini ve yakılmadığını açıkladı.

Toplanan atık lastiklerin tesiste piroliz denilen oksijensiz ortamda termal ayrıştırma yöntemiyle eritilerek petrole geri dönüştürüldüğünü söyleyen Bütün, böylelikle katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç farklı yakıt elde edildiğini ifade etti.

“Atık lastiklerden ısı enerjisi üretmiş oluyoruz”

Bütün, “Tesislerimizde üç yakıtı da kullanabilir durumdayız. Bu yakıtları kullanıp çok iyi emisyon değerleri ile ısı enerjisi üretmiş oluyoruz.” vurgusu yaparak, lastiklerden üretilen yakıtların fırında kullanılarak el yapımı tuğlalar pişirildiğini, ardından da tuğlaların yurtdışına ihraç edildiğini anlattı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu