Berova: 35 bin TL maaş alan bir kamu görevlisinden yüzde 40 vergi alınmayacak
CTP Milletvekili Devrim Barçın Gelir Vergisi Değişiklik Yasa Tasarısı’na ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda söz aldı.
Barçın, gelir vergilerinin artırılmaya çalışıldığını, bordrolu çalışanın vergisinin artırılmak istendiğini belirterek, vergi toplamada çok kayıp olduğuna, bunun üzerine gitmek yerine bordrolu çalışanlardan vergi kesintisini artırmanın yanlışlığına işaret etti. Her 100 TL’nin 40 TL’sinin devlete verilmesinin istendiğini ifade eden Barçın, hükümetin vergi oranını 37’den 40’a çıkarma önerisinde bulunduğunu belirtti. Barçın dünyadaki uygulamalardan örnek vererek önemli olanın az kazanandan az, çok kazanandan çok almak olduğunu söyledi.
Servet üzerinden vergi almanın önemine işaret eden Barçın, kararname ile yapılmaya çalışılan düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydetti.
Barçın, vergi düzenlemesinde derdin kayıt dışını kayıt altına almak değil, bordroluların boğazını daha da sıkmak olduğunu savunarak, verginin yüzde 37’den 40’a değil, Avrupa’daki gibi gelire göre 30’a 35’e çekilmesi gerektiğini ifade etti, ret oyu vereceklerini söyledi.
Berova: “Az gelirliden az, çok gelirliden çok vergi alınacak”
Maliye Bakanı Özdemir Berova da, bu konuda yanlış bir algı olduğunu, Barçın’ın açıklamalarının da yanlış algı yarattığını kaydetti. Berova, 32 bin 500 TL üzeri kazanandan yüzde 40 vergi alınmayacağını, artan maaşa göre vergilendirmenin yapılacağını belirterek, örneğin özel sektördeki vergi diliminin 73 bin TL üzerindeki dilimlere göre yapılacağını, ancak kamuda başlangıç maaşı alacak bir kamu çalışanının vergisinin azalacağını, düzenleme ile az gelirliden az çok gelirliden çok vergi alınacağını kaydetti.
Yapılan düzenlemenin az kazanandan az çok kazanandan çok alınacak bir vergi düzenlemesi olduğunu ifade eden Berova, bu düzenlemenin, kararname ile yapılmasının sebebinin ise; gelir vergisinin hazırlanması uzun sürmesi olduğunu, hükümetin bunu yasallaştıracağını belirtti.
Berova, vergide kayıt dışılık olduğunu ancak düzenleme yapılması için çalışma olduğunu kaydetti. Tezkere konuşmaların ardından oyçokluğu ile kabul edildi.
Genel kurulda CTP tarafından sunulan “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi” de ele alındı. “Vicdani Ret” hakkını içeren öneri üzerine söz alan öneri sahibi CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, bu konuda 2019 yılında çalışma yapıldığını ve bu çalışmanın devamını istediklerini, askerlik hizmetinin askerlik çatısı altında değil ama sivil yapılması için bir düzenleme yapılmasını istediklerini ifade ederek, bu çağdaş düzenlemenin yapılması temennisinde bulundu.