İstanbul’da lise öğrencileri, anahtarlık şeklinde deprem kiti geliştirdi
İstanbul’daki Fahreddin Kerim Gökay Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören bir grup lise öğrencisi, riskine karşı hazırlıklı olmak amacıyla özgün bir proje geliştirdi. Bu proje kapsamında, deprem anında kullanılabilecek pratik bir çözüm sunan öğrenciler, düdük, fener ve içerisinde kişisel bilgileri barındıran bir anahtarlık şeklinde tasarlanan bir deprem kiti ortaya çıkardı.
Türkiye’nin deprem riski taşıyan bir ülke olması düşüncesiyle hareket eden öğrenci grubu, Küçükçekmece’deki okullarında gerçekleştirdikleri bu projeyle, depremle mücadele konusunda etkili adımlar atmaya kararlı. İngilizce Öğretmeni Süleyman Türkmenoğlu’nun rehberliğinde ve Okul Müdürü Hamdi Çakır’ın destekleriyle çalışan 17 öğrenci, kitin üretim aşamasına geçerek talep edilen okullarda satışa sunulabilecek bir ürün ortaya çıkardı.
Deprem kitinde, enkaz altında kalmış bireylerin dikkatini çekebilmek adına fener, düdük ve arama kurtarma köpeklerinin tepki gösterdiği frekanslara uygun bir siren bulunuyor. Ayrıca, NFC sistemiyle okunabilen kit, içerisinde kullanıcının kişisel bilgilerini barındırarak, acil durumda bu bilgilere kolayca ulaşılmasını sağlıyor. Kullanıcı dostu olarak tasarlanan anahtarlık formu, pratik bir şekilde taşınabilir olmanın yanı sıra farklı bilgilerin de eklenmesine imkan tanıyor.
Öğretmenleri rehberlik etti
Proje ekibine rehberlik eden İngilizce Öğretmeni Süleyman Türkmenoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Harezmi Eğitim Modeli’yle yola çıkarak geliştirilen projenin öğrencilerin çalışması olduğunu belirterek, “Biz sadece onlara rehberlik ettik. Bu süreçte fikri, fikrin gelişimini ve ürünün ortaya çıkmasını sağlayan öğrencilerimiz hummalı bir çalışma yaptılar.” dedi.
Üretim masraflarını öğrencinin babası karşıladı
Türkmenoğlu, 15-16 yaşlarındaki öğrencilerinin ürünün yapımı ve sponsor görüşmesi gibi aşamaları kendi aralarında planladıklarını aktararak, deprem kitinin üretimi aşamasında yüksek maliyet nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ancak öğrencilerinin sponsor bulduğunu anlattı.
Üretim masraflarını da bir öğrencinin babasının karşıladığını dile getiren Türkmenoğlu, deprem kitinin okullarda satışı için de izin alındığını, talepte bulunan okullarda satışının yapılabileceğini kaydetti.
Türkmenoğlu, deprem kitinin dört farklı versiyonu için patent başvurusunda bulunduklarını aktardı.
“Çok deneyim dolu bir süreçti”
Deprem kitini üreten ekipte yer alan 11. sınıf öğrencisi Eylül Özdemir, kendilerinden bir probleme çözüm geliştirmelerinin istendiğini, onların da bunun için ülke geneline hitap eden, pazar kitlesi geniş ve aynı zamanda derin yara olan deprem konusunu seçtiklerini söyledi.
Projeye başladıklarında sermayelerinin olmadığını anlatan Özdemir,
Bunun için de sponsorlardan destek aldık. Projenin hem maddi hem de manevi kısmında arkadaşlarımızın velileri de destek oldu. Bu süreçte çok farklı tecrübeler edindik. Çeşitli şirketlerin CEO’larıyla görüşmeler ayarladık. Sakarya’ya bile gittik öyle söyleyebilirim. Kesinlikle çok deneyim dolu bir süreçti. Gerçek bir şirketin aşamalarının hepsini deneyimledik.
dedi.
Özdemir, tasarladıkları kitle ilgili çok heyecanlı olduklarını vurgulayarak,
Uzun zamandır bekliyoruz. Bir yıldır uğraş veriyoruz, emek veriyoruz. Bir yandan dersler bir yandan projeler derken gerçekten ciddi bir mesai harcadık ve günün sonunda emeklerimizin karşılığını alacağımızı görmek en büyük temennimiz şu an. Ürünümüz hazır gibi. Yaklaşık bir hafta içerisinde seri üretimden de gelecek ve satışa başlayacağız.
diye konuştu.
Acil durum kiti niteliğinde
Özdemir, kitin özellikleri arasında NFC özelliğinin de bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
Bunu telefonunuzdan NFC okuyucularla okuttuğunuz zaman kişinin kimlik bilgileri, kan grubu, sahip olabileceği kronik rahatsızlıklar, kullanması zorunlu olan ilaçlar vesaire bunların hepsi buradaki NFC kartta yer alacak. Dolayısıyla da kişi eğer enkaz altında baygınsa ya da kendini ifade edemeyecek kadar ağır yaralıysa buradan o kişinin bilgilerine ulaşabileceğiz. Aynı zamanda bir özellik daha var. Bir SD kart bölmesi de yerleştirdik. Bu da tapu gibi daha büyük alan kaplayan belgelerin saklanması için gerekli.
Kiti deprem için oluşturduklarını ancak kampa gidenlerin de kullanabileceği bir acil durum kiti olduğunu ifade eden Özdemir, kendilerine destek olan öğretmenlerine, velilere ve arkadaşlarına teşekkür etti.