KKTCSon Dakika Haberleri

Kapı kapı gezerek nüfusu sayacaklar

Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi, kendi sınırları içerisinde yaşayan gerçek nüfusu belirlemek için nüfus sayımı kararı aldı.

Öngörülen nüfus 40-50 bin kişi… Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser, şu an devletten 18 bin kişilik nüfusa göre katkı aldıklarını anımsatarak, belediye sınırlarında yaşayan nüfusu 40-50 bin kişi olarak öngördüklerini; ancak gerçek nüfusun sayım yapıldıktan sonra ortaya çıkacağını ifade etti.

“Amacımız kırsal belediyeden çıkmak”… İlçe belediyeleri ruhsat kesme ve bölgesinin imar planı yapma yetkisine sahip olurken, kırsal belediyelere bu yetkinin verilmediğini söyleyen Fırat Ataser, amaçlarından birinin de kırsaldan çıkmak ve nüfus sayısına göre bu konuda yetkilendirilmek olduğunu belirtti.

Cemre CEMALİ

Ülkede ‘nüfus kaç’ tartışması devam ederken, özellikle belediyeler, kendi sınırları içerisindeki gerçek nüfusun, resmi verilerden çok fazla olduğu iddiasında. Resmi verilerle gerçek nüfus arasında uçurum olduğunu savunan pek çok belediye başkanı, devletten aldıkları katkı payının da bu nedenle çok düşük kaldığını belirtiyor.

Bu iddiada olan Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de kurdukları özel bir ekiple ocak ayından itibaren “kapı kapı dolaşarak” bölgede nüfus sayımı yapılmasına karar verdiklerini söyledi.

KIBRIS’a konuşan Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkanı Ataser, bu sayede eğitim, sağlık, ulaşım, altyapı ve yol gibi hizmetleri planlayabileceklerini ifade etti. Ataser, böylece yıllar sonrası için de planlama yapabileceklerini anlattı.

“Kapı kapı dolaşarak nüfus sayımı yapılacak”

Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser, bölgede yaşayan kişi sayısını tam olarak öğrenmek ve kaç kişiye hizmet verdiklerini tespit etmek amacıyla özel bir ekip kurduklarını ifade ederek, 2024 yılının ocak ayından itibaren bu ekibin kapı kapı dolaşarak nüfus sayımı yapacağını açıkladı.

Ataser, “Ülkemizde en büyük sıkıntı bir veri olmadan hep öngörü ile hareket ediyor olmasıdır” diyerek, nüfusu bilmeden hep su saatleri üzerinden bir rakam ortaya çıkarılmak istenmesini eleştirdi.

Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi olarak gerçekçi bir nüfus sayım yaparak hem mevcut durumda, hem de ileriki yıllar için eğitim, sağlık, ulaşım gibi hizmetleri planlamak istediklerinin altını çizen Ataser, “Önümüzdeki yıllarda ne kadar su ihtiyacımız olacağını, yapılan yolların kaç yıl daha yeterli geleceğini tespit etmek istiyoruz. Belki de 5-10 yıl sonrası için çevre yolu yapmamız gerekecek” vurgusu yaptı.

“Amacımız veri tablosu ortaya çıkarmak”

Ataser, yapacakları nüfus sayımı ile bir veri tablosu ortaya çıkarmak istediklerini ifade ederek, şu an devletten 18 bin kişilik nüfusa göre katkı aldıklarına dikkat çekti.

Hep yapıldığı gibi su saatleri üzerinden hesaplama yapılırsa Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi sınırlarında yaşayan nüfusu 40-50 bin kişi olarak öngördüklerini belirten Ataser, gerçek nüfusun sayım yapıldıktan sonra ortaya çıkacağına işaret etti.

Ataser, “devletin verdiği katkı payı tabî ki iyileştirilmeli, ancak bizim amacımız, şu an katkı payının çoğalması değildir. İlçe belediyelerine katkı verilirken, bu defa da kırsal belediyelerden katkıyı azaltmak zorunda kalacak. Amacımız bu değildir. Nüfus çoğaldığı için zaten güncel gelirimiz artıyor” diyerek, her şeyden önce yerel nüfusu bilerek planlama yapmayı amaç edindiklerini kaydetti.

Devlet tarafından yerel kaynağa aktarılan rakamın belli olduğunu söyleyen Ataser, “Yasa gereği devlet topladığı paranın yüzde 9.25’ini yani 15 milyar TL gibi bir rakamı yerel belediyelere dağıtıyor” diyerek, üzerinde durulması gereken noktanın yerel kaynakları çoğaltmak için tahsilâtı arttırmak olduğunu vurguladı.

Ataser, “Belediyeler hizmet verirken o hizmetlerin karşılığını da alıyor. İlçe belediyeleri özelinde konuşacak olursak onların devlet katkısından çok, kendi gelirlerinin iyi olması lazım. Çünkü emlak, su derken ne kadar konut varsa bu kadar para demektir” vurgusu yaparak, ilçe belediyelerinin gelirlerinin iyi olduğunu kaydetti.

“Kırsal belediye değil ilçe belediyesi olmak istiyoruz”

En büyük sıkıntılarının Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye’sinin kırsal belediye olarak ilan edilmesi olduğunu belirten Ataser, 7 ilçe belediyesinin ruhsat kesme ve bölgesinin imar planı yapma yetkisine sahip olurken; kırsal belediyelere bu yetkinin verilmediğini ifade etti.

Ataser, amaçlarından birinin de kırsaldan çıkmak ve nüfus sayısına göre Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi’nin de bu konuda yetkilendirilmesi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“Yerel gelirlere bakılacak olursa en iyi gelirlerden biridir bizim gelirlerimiz. Her geçen gün tahsilâtta yükselen bir pratiğim var. Alsancak yüzde 88-92 arası değişirdi şimdi Lapta’yı da o duruma getiriyorum.

Aylık devlet katkım 12 milyon TL. Emlak, çöp, sağlık gibi vergilerle yerel kaynağım da aylık 16 milyon TL ile 19 milyon TL arasında değişiyor. Bazen 20 milyon TL’yi de buluyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu