Ekmeğe zam kapıda!
Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, ekmek de dahil tüm unlu mamullerin fiyatlarında bir hafta içinde yeniden düzenleme yapılacağını söyledi.
Fırıncılar Birliği Başkanı Çıralı, girdi maliyetlerindeki artış, elektriğe gelen zam ve akaryakıt fiyatlarının yüksek oluşuna işaret ederek, zam yapmaktan başka seçeneklerinin olmadığını dile getirdi.
Elif ŞEN ÇATAL
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun geçtiğimiz cuma günü bir araya geldiği toplantında 2024 yılının ilk asgari ücreti 24 bin TL olarak açıklandı.
Yeni rakamın açıklanmasıyla birlikte başta temel gıda ürünleri olmak üzere zamlar da peş peşe gelmeye başladı.
Alım gücü her geçen gün gerileyen vatandaş kara kara nasıl geçineceğini düşünürken, gelen zam haberleriyle beli bükülmeye devam ediyor. Yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından piyasadaki zam hareketliliğine ekmek de dahil olacak.
Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, benzin fiyatlarının yükselmesi, elektriğin zamlanmasının yanı sıra girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle tüm unlu mamullere bir hafta içerinde zam yapılacağını duyurdu.
“Tüm unlu mamullere artış yapılacak”
KIBRIS’a konuşan Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, önümüzdeki hafta içerisinde ekmek fiyatlarına zam yapılacağını açıkladı. Girdi maliyetlerindeki artışın zammı kaçınılmaz hale getirdiğini ifade eden Çıralı, sadece ekmek değil tüm unlu mamullerde de fiyat düzenlemesine gidileceğini söyledi.
“Her fırın kendi fiyatını belirleyecek”
KKTC’deki Rekabet Yasası nedeniyle, ürünlerin sabit bir fiyat üzerinden belirlenemediğini anlatan Çıralı, her fırının kendi ürün fiyatını belirleyeceğini kaydetti. Özellikle sofraların vazgeçilmesi, ekmek fiyatlarındaki artışın, hayatını idame ettirmekte zorlanan dar gelirli vatandaşı daha zor duruma sokacağının farkında olduklarını dile getiren Çıralı, fırıncının da istemeden de olsa zam yapmak zorunda kaldığını söyledi.
“Fırıncının başka çaresi yok”
Benzin fiyatlarının yüksek olması, elektriğe yapılan zamlar ve girdi maliyetlerindeki artışların fırıncıya zam yapmaktan başka çare bırakmadığını belirten Çıralı, “Fırıncıların büyük kazançlar elde ettiği yönünde bir algı var. Oysa gerçek bu değil. Fırıncılar da küçük kârlarla ayakta kalma mücadelesi veriyor.” şeklinde konuştu.
“Piyasa iki un fabrikasının elinde”
Özellikle ülkeye ithal un getirilmesine izin verilmemesinin hem üretici hem de tüketici açısından olumsuzluklar yarattığına işaret eden Çıralı, “Piyasa iki tane un fabrikasının elinde. Onların belirlediği rakamlar üzerinden biz de üretimimizi yapmak zorunda kalıyoruz. Geçmişte de ithal un konusu gündeme gelmişti. Karşı çıkıldı ancak ülkeye ithal un gelişi sağlansaydı bizler de tüketiciye daha uygun fiyata unlu mamul satabilirdik.” ifadelerini kullandı.
“Haksız rekabet yaratılıyor”
Ülkede büyük marketlerin kendi üretimini yapmasını da eleştiren Çıralı, bunun haksız rekabete neden olduğunu dile getirdi. Ülkedeki Rekabet Yasası nedeniyle ekmek fiyatlarında sabit bir rakamın söylenmesinin mümkün olmadığını ifade eden Çıralı, her fırının kendi fiyatını belirlediğini kaydetti. Çıralı, bunun önüne geçilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.