KKTCSon Dakika Haberleri

Tek eksik tağşiş analizi

Yeşillenme hastalığı gerekçesiyle enginarın ihracında yaşanılan sıkıntı sonrasında gözler ülkemizde yapılabilen ya da yapılamayan analizlere çevrildi

Tahşiş analizleri Türkiye’de yapılıyor… Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakanlık Müdürü Reşat Değirmenci, ihraç edilen her üründe analizlerin ülkemizde gerçekleştirildiğini söyleyerek sadece tahşiş analizlerinin yapılamadığını bunun için Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nden destek aldıklarını belirtti.

Projelendirme yapıldı… Zeytinyağı gibi ekonomik değeri olan ürünlerin tahşiş analizleri için ihtiyaç duyulan ekipmanların ülkeye kazandırılacağını kaydeden Değirmenci, “Bununla ilgili 4-5 ay önce Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası geçti. Bir komisyon kuruldu, projelendirme yapıldı. Bu aletler ülkemize kazandırılacak ve analizler ülkemizde yapılabilecek.” dedi.

Cemre CEMALİ

Yeşillenme hastalığının taşıyıcısı olabileceği düşünülen Asya Turunçgil Psillidi ülkemizde de saptandı. Bu nedenle enginar ihracatında sorun yaşandı. Geçtiğimiz hafta KKTC’den Türkiye’ye ihraç edilmek üzere gönderilen 35 bin adet enginarın, “yeşillenme” hastalığı gerekçesiyle Mersin Limanı’ndan içeri alınmadığı bildirilmişti.

Yaşanılan bu sıkıntılardan sonra ülkemizde hangi analizler yapılıyor, hangileri yapılamıyor sorusu akla geldi.

KIBRIS’a konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakanlık Müdürü Reşat Değirmenci, her ülkenin istemiş olduğu sağlık sertifikası ve karantina tedbirlerinin farklı olduğunun altını çizerek “Gıda kontrol laboratuarımızda testlerimizin büyük bir kısmını yapabiliyoruz. Yapılamayan sıkıntılı olan nokta ise tahşiş analizleridir. Bunun için de Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nden destek alıyoruz.” dedi.

Değirmenci: Ülkemizde yeşillenme hastalığı yok

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakanlık Müdürü Reşat Değirmenci, yakın zamanda Türkiye’ye ihraç edilmek istenen yaklaşık 35 bin baş enginarın karantina önlemleri kapsamında geri gönderildiğini ifade ederek buna enginarda “yeşillenme hastalığının” neden gösterilmesini eleştirdi.

Değirmenci, “Ülkemizde yeşillenme hastalığı yok, bu ifadeler doğru değil” diyerek geçtiğimiz yılın ağustos ayında Güney Kıbrıs’ta yeşillenme hastalığının taşıyıcısı olabilecek bir böceğin tespit edildiğini belirtti.

Bu kapsamda çalışma yürütmek amacıyla Türkiye’den bir heyetin ülkemizde olduğunu kaydeden Değirmenci,

“Güney Kıbrıs’ta tespit edilen böceği Asya Turunçgil Psillidi’dir. Bu rektör ülkemizde de saptandı. Bununla ilgili önlemler alınmaya başladı. Fomigasyon teknikleri ve bu zararlı böceğin eradike edilerek baskılanması ve yok edilmesi ile ilgili çalışmalar başlatıldı.” dedi.

Değirmenci, bu zararlıyı yok eden başka bir böceğin ülkemize getirip çoğaltılması ile ilgili bir proje başlatıldığını söyleyerek “Biyolojik mücadele ile böceği böceğe yedirterek öldüreceğiz.” vurgusu yaptı.

Her ülkenin tedbiri farklı

Değirmenci, kendi ülkesinde olmayan zararlara karşı her ülkenin hassas olduğunu, ihraç edilecek olan her ürün için pestisit analizleri, fungal etmenler ve ağır metaller gibi bir takım testler yapıldığını ifade ederek her ülkenin istediği sağlık sertifikası ve karantina tedbirlerinin farklılık gösterdiğinin altını çizdi. Bu farklılığın analiz anlamında da karantina tedbiri anlamında da olabileceğini kaydeden Değirmenci, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın gıda güvenliği açısından denetimler yaptığını ve eksiklikler konusunda da çeşitli projeler yürüttüğünü vurguladı.

“Tahşiş analizleri Türkiye’de yapılıyor”

Değirmenci, ihracatı yapılacak ülkenin şartlarına uygun olarak her ürünün ülkemizde analizlerinin gerçekleştirildiğini söyleyerek “Gıda Kontrol Laboratuarımızda testlerimizin büyük bir kısmını yapabiliyoruz. Yapılamayan sıkıntılı olan nokta ise tahşiş analizleridir. Bunun için de Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nden destek alıyoruz.” dedi.

Bal ve zeytinyağı analizi

Genelde yaygın olarak Hayvancılık Dairesi’nin göndermiş olduğu bal ve Tarım Dairesi’nin göndermiş olduğu zeytinyağının tahşiş analizlerinin yapıldığını belirten Değirmenci, “Balda yapılan bir takım analizler kalitesini ölçümleme ile ilgilidir. Kalite analizleri Türkiye’de akredite laboratuarlarda yapılıyor. Zeytinyağı da kıymetli bir yağ olduğu için farklı bir yağ karıştırılabilir. Numuneler alıyor ve gönderiyoruz. Akredite olarak oradaki laboratuarda yapılan testlerden sonra sonuçları bize geliyor” şeklinde konuştu.

Değirmenci, yakın zamanda tahşiş analizlerini ülkemizde gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan ekipmanların ülkemize kazandırılacağını söyleyerek şöyle devam etti:

“Bununla ilgili 4-5 ay önce Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası geçti. Bir komisyon kuruldu ve tahşişle ilgili analizlerin ülkemizde yapılabilmesi için bir makine satın alınması ile ilgili bir projelendirme yapıldı. Bu aletler ülkemize kazandırılacak ve bu analizler ülkemizde yapılabilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu