KKTCSon Dakika Haberleri

‘Cumhurbaşkanı da gelse çekmem’ dedi, bakanlık devreye girdi

5 yaşındaki hasta bir çocuğa acil serviste röntgen çekmeyen ve ailenin feryadı üzerine “Cumhurbaşkanı da gelse çekmem” diyebilecek kadar ileri giden bir sağlık çalışanı için bakanlık devreye girdi.

Gönül Bingöl, hasta kızına röntgen çekilmek üzere Acil Durum Hastanesi çocuk servisinden Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine gönderildiğini ancak oradaki personelin ‘Çocuk servisi çalışanı hasta olacak, evde yattığı yerde mesaisini alacak ve ben burada onun işini yapacağım.. Çıkın dışarı çekmiyorum’ demesi üzerine Sağlık Bakanlığı’na şikayette bulundu. Bakanlık söz konusu personele uyarı yaptı.

Cemre CEMALİ

Geçtiğimiz pazar günü 5 yaşındaki hasta kızını Acil Durum Hastanesine götüren bir anne, doktor tarafından röntgen filminin çekilmesi istenmesi üzerine, o an orada ‘görevli röntgen teknikerinin hasta olması’ nedeniyle Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine gönderildi.

Hasta yakını Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesindeki görevli personelin kendisine kötü davrandığı iddiasıyla Sağlık Bakanlığına bir şikayet mektubu yazdı.

KIBRIS, o şikâyet mektubuna ulaşarak yaşananlarla ilgili Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek’in görüşüne başvurdu.

Konu ile ilgili KIBRIS’a konuşan Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, hem Acil Durum Hastanesinde hem de Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde 24 saat nöbetçi röntgen teknikeri olduğunu ifade ederek o gün Acil Durum Hastanesinde çalışan nöbetçi personelin yüksek ateş nedeniyle tedavi olmak için başhekimliğe bildirerek görev yerini terk ettiği anda bu durumun yaşandığını açıkladı.

Dinçyürek, başhekimlik tarafından yeni bir personelin hemen görevlendirildiğini söyleyerek o gelene kadarki sürede hastanın röntgen filminin çekilmesi için Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine yönlendirildiğini kaydetti.

Hastanın orada karşılaştığı muamele ile ilgili gerekli soruşturmanın yapıldığını ve personelin uyarıldığını açıklayan Dinçyürek, hasta veya hasta yakını olarak hastaneye müracaat eden herkesin düzgün bir iletişim yöntemi ve metoduyla hizmet almalarını sağlamanın Sağlık Bakanlığı’nın en temel görevi olduğunu ve gerekenin yapıldığını belirtti.

Vatandaşın mektubu

Gönül Bingöl isimli bir vatandaş 14.01.2024 tarihinde sabah saat 08.00 civarlarında 5 yaşındaki kızını Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinin çocuk servisine götürdüğünü ve doktorun muayenesi sonucunda ciğerlerinde enfeksiyon olma şüphesi üzerine çocuğuna akciğer filmi çekilmek için görüntüleme bölümüne gönderildiklerini ifade ederek yaklaşık bir saat bekledikten sonra görevli bir personel olmadığı için işlem yapamadıklarını belirtti.

Resim

Bingöl, o gün kendileri gibi babasıyla bekleyen 3 yaşında bir hastanın daha görüntüleme bölümünde beklediğine dikkat çekerek yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Hiç kimse yoktu görüntüleme bölümünde saat 10.00’a geliyordu bize ‘buradaki görevli arkadaş hastalanmış gelmiyor. Nalbantoğluna gidin orada çekilsin röntgenleri’ dediler. Bindik arabalara çocuklar yanımızda öksürmekten kusuyor. Neyse gittik Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine. Diğer çocuklu hasta bizden önce vardı. Baktım röntgen çeken bey hastaya söyleniyordu ‘çekmem’ falan diyordu. Ben de kucağımdaki 5 yaşındaki kızımla girdim ve dedim ki; bizi de çocuk servisinden gönderdiler, çocuğun röntgeni çekilecek. Aldığımız cevap yüksek bir ses tonuyla ‘çıkın dışarı hiç kimseye röntgen çekmiyorum. Çocuk servisi çalışanı hasta olacak, evde yattığı yerde mesaisini alacak ve ben burada onun işini yapacağım, yapmıyorum’ dedi.

Bingöl, bunun üzerine kendisinin de bağırdığını ve ‘Bu konuyu söylemeniz gerekenler biz değiliz. Gidin şikâyetinizi gereken yerlere söyleyin’ dediğini belirterek görüntüleme personelinden ‘Çıkın çekmiyorum’ cevabını aldıklarını kaydetti.

Bunun üzerine görevliye ‘gazeteyi de polisi de kim varsa arıyorum’ dediğini söyleyen Bingöl, buna karşılık ‘Arayın, Cumhurbaşkanı da gelsin çekmiyorum’ yanıtını aldığını kaydetti.

Bingöl, yaşadıklarını Sağlık Bakanlığı’na yazdığı şikâyet mektubunda anlatarak “Ben bu durumdan şikâyetçiyim ve gereğinin yapılmasını ısrarla rica ediyorum” diyerek mektubunu sonlandırdı.

Bakan Dinçyürek: İki tarafta da 24 saat nöbetçi tekniker var

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, vatandaşın yazdığı mektubun eline yeni ulaştığını söyleyerek “İlgili hasta yakını o gün bana telefonla ulaştı. Yaşanan olay pazar günü meydana gelmiş. Yazılı olarak şikâyette bulunmasını kendisine ben söyledim” dedi.

Dinçyürek, hem Acil Durum Hastanesinde hem de Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde 24 saat nöbetçi röntgen teknikeri olduğunun altını çizerek o gün Acil Durum Hastanesinde çalışan nöbetçi personelin yüksek ateş nedeniyle başhekimliğe bildirerek görev yerini terk ettiği anda bu durumun yaşandığını açıkladı.

Hastalanan röntgen teknikerinin 39,5 ateşle Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde tetkik ve tedaviden geçtiği sırada orada bir boşluk yaşandığını söyleyen Dinçyürek, hastalanan röntgen teknikerinin yerine başhekimlik tarafından hemen görevi devralacak kişinin bulunduğunu ifade etti.

“Başhekimlik konuyu soruşturdu”

Dinçyürek, o günün pazar günü olması nedeniyle çağrılan personelin göreve gelmesi için yaklaşık bir saat bir zaman dilimi geçtiğine dikkat çekerek yaşanan olayı şu sözlerle açıkladı:

“O anda olan bir problemdi. Hasta ana binada da ayrı bir röntgen cihazı ve nöbetçi personel var. Görevli tekniker hasta olduğu için hasta Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine gönderildi. Hasta yakının iddiası kendisine kötü davranıldığı yönündedir. Konu pazar günü bilgime geldiği anda ben de başhekimliği sözlü olarak uyardım ve göreve davet ettim. Bu konuyu soruşturdular.”

Dinçyürek, yapılan soruşturma sonucunda Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesindeki personelin ‘gelen hasta yakınının ajite olduğu ve kendisine kötü bir şekilde hitapta bulunarak agresif konuşmalar yaptığı’ yönünde savunma yaptığını anlatarak şöyle devam etti:

“Personel uyarıldı”

“Başhekimlik tarafından; hastaneye gelen herkesin zaten sağlık endişesi olduğunu dolayısıyla huzursuz ve ajite olabileceğini, bunun bir mazeret olmadığını, gelen her hasta ve yakınına usulüne uygun sakin ve kibarca yaklaşılması gerektiği konusunda ilgili çalışan uyarıldı. Sonuç olarak iki personel görev değişikliği yapana kadar bu olay yaşandı. Tüm vatandaşlarımız nasıl hasta olabiliyorsa sağlık çalışanlarımız da zaman zaman elinde olmayan sebeplerden dolayı hasta olabiliyor.”

Dinçyürek, hasta veya hasta yakını olarak hastaneye müracaat eden herkesin düzgün bir iletişim yöntemi ve metoduyla hizmet almalarını sağlamanın Sağlık Bakanlığı’nın en temel görevi olduğunun altını çizerek bu konuda ilgili personelin uyarıldığını ve gerekenin yapıldığını belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu