KKTCSon Dakika Haberleri

“Ay sonuna kadar anlaşmaya varılacak”

DAÜ’nün kurtarılmasına yönelik protokol çalışmaları devam ediyor. VYK Başkanı Erdal Özcenk, gelinen aşamayı KIBRIS’a değerlendirdi

Maaşlar garantiye alınırsa… DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk, üniversitedeki paydaşların yaşanan krizin farkında olduğunu ve maaş garantileri olması halinde tüm tarafların protokole imza koyabileceğini belirterek, ay sonuna kadar çalışmaları tamamlayacaklarını kaydetti.

Cemre CEMALİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) mali açıdan sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulabilmesi için hazırlanan ancak aylardır imzalanamayan protokolde bu ay sonuna kadar uzlaşmaya varılması hedefleniyor.

DAÜ’yü kurtaracak protokol ile ilgili gelişmeler geçtiğimiz salı günü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınmış ve DAÜ yönetimi hükümet üyelerine mali durum ile ilgili bilgiler vermişti.

DAÜ’yü yaşatmak için tedbir alınması konusunda hem fikir olunurken, ilgili tüm tarafların fedakârlık yapılması fikri etrafında tartışma yapılmıştı.

DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkanı Dr. Erdal Özcenk, bakanlar kurulu toplantısından sonra gelinen süreci KIBRIS’a anlattı.

Özcenk, geçmişte kıdem tazminatı alarak sistemden çıkan personellerin dışında sistemden çıkmayan 150-160 civarında personel olduğunu ve hepsinin de emekliliğinin bu döneme denk geldiğini belirterek, “Hepsi emekliye çıkarsa – ki hak elde ettiler çıkabilirler – 900 milyon TL ödememiz lazım. Bunun altından kim kalkar? Bu noktayı netleştirmek için konuşuyoruz.” dedi.

“Çok sıkı görüşmeler yapılıyor”

DAÜ VYK Başkanı Dr. Erdal Özcenk, protokol ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve bakanlıklar nezdinde çok sıkı görüşmeler yapıldığını ifade ederek, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite yönetimi, VYK ve sendikaların görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.

Özcenk, “Bu ay sonuna kadar noktalanıyor. Bunu ay sonuna kadar kesinlikle sonuçlandıracağız.” diyerek bu süreçte tasarruf tedbirlerinin neler olacağı, maaş sisteminin nasıl olacağı gibi konularda konsensüse varmak ve bütün paydaşlarla anlaşmak istediklerini vurguladı.

Protokolün imzalanmasının birkaç gün sarkabileceğini ancak ay sonuna kadar bir anlaşmaya varılacağını kaydeden Özcenk, “Herkes öyle yazıp çiziyor ama bu okul batmaz, batırılamaz. Kriz olabilir bunun da sebebi enflasyondur. Üniversite ne orada çalışanların, ne idaricilerin ne de hükümetindir. Üniversite tüm halkındır ve bunun üzerinde durmak hepimizin görevidir.” şeklinde konuştu.

“150-160 civarında personel kıdem tazminatını almadı”

En büyük sıkıntının kıdem tazminatları olduğunun altını çizen Özcenk, 2001-2004 yıllarında VYK üyesi olarak atandığı zaman kıdem tazminatlarının DAÜ’yü ileride batıracağını gördüğünü ve o dönemde aldıkları bir kararla kıdem tazminatlarını kaldırdıklarını ifade ederek şöyle devam etti:

“2002 yılından sonra işe başlayanlar kıdem tazminatı almıyor. O dönem hakkı olanlar kıdem tazminatına çıkarsa o kişilere derhal ödemelerini yapacağımızı söylemiştik. O dönem gerek akademik gerekse yönetsel hocalardan oluşan personellerden bazıları paralarını alarak sistemden çıktı ancak çıkmayan 150-160 civarında gerek akademik gerekse yönetsel personel kaldı.”

Özcenk, o kişilerin hepsinin de emekliliğinin bu döneme denk geldiğini belirterek “Hepsi emekliliğe çıkarsa ki hak elde ettiler çıkabilirler 900 milyon TL ödememiz lazım. Bunun altından kim kalkar? Bu noktayı netleştirmek için konuşuyoruz.” dedi.

DAÜ yönetiminin bu krizden çıkmaya muktedir olduğunu söyleyen Özcenk, “Şu an isteğimiz şudur; belki 150 kişinin hepsi çıkmazda bir kısmı çıkarsa geri kalanları da çağırıp kıdem tazminatı haklarını vereceğiz. Bu işi bitiriyoruz, devam etmeyecek artık bunu istiyoruz. Bu rakamın daha fazla ilerlemesini istemiyoruz.” vurgusu yaptı.

“600 milyon TL, 900 milyon TL’ye yükseldi”

Özcenk, o dönemde kıdem tazminatı olmayan ve şimdi emekliliği gelen akademik ve yönetsel personelden oluşan 150-160 civarında personelin geçtiğimiz aralık ayında emekli olması halinde 600 milyon TL ödenecekken, yüzde 50 hayat pahalılığı artışı ile şu an o tutarın 900 milyon TL’ye yükseldiğine dikkat çekti.

Bu ödemenin gecikmesiyle yeni bir yüzde 50’lik zam gelmesi halinde 900 milyon TL’nin 1 milyar 450 milyon TL olacağını ifade ede Özcenk, “Kimse bunun altından kalkamaz, bunu artık ortadan kaldırmak istiyoruz.” dedi.

“DAÜ paydaşları krizin üstesinden gelmeye muktedirdir”

Özcenk, DAÜ-SEN’in yapmış olduğu son açıklama ile ilgili de konuşarak DAÜ-SEN üyelerinin endişelerinin özlük haklarının geriye gitmemesi olduğuna dikkat çekti.

“Onlarda bütün çalışanlarda DAÜ için elini taşın altına koymaya hazırdır. DAÜ paydaşları, bu sorunun paydaşları bu sorunun ve krizin üstesinden gelmeye muktedirdir.” diyen Özcenk şöyle devam etti:

“Biz orada kaçak varsa bu kaçakları engelleyeceğiz. Gelirleri artırmaya çalışacağız, sıkı denetim yapacağız. Dış tanıtımlara büyük önem verdik girişimlerde bulunduk. DAÜ’deki paydaşlar bu krizin farkında ve bundan sonra bu kriz olmayacaksa maaş garantileri olacaksa sıkıntı olmayacaksa bu protokole hepsi razıdır.

Şu an iç borçlanmaya gittik, hayat pahalılıklarını bir geriden veriyoruz ya öyle bir sistem yapacağız ki bir geriden gelme olmasın. Herkes maaşını alsın, 13. maaşı ödensin. Böyle bir sistem yaratacağız ve protokolde yer alacak.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu