KKTCSon Dakika Haberleri

Sosyal konutta sona geliniyor… Temeller 2 ay içinde atılacak

Merakla beklenen Sosyal Konut Projesi’nde sona geliniyor. Üç yasanın süratle Meclis’ten geçmesi bekleniyor

Düşük taksit, uzun vadeli ödeme planı… İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, hiç evi olmayan vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olması amaçlanan Sosyal Konut Projesi’nde ilk temellerin 2 ay içerisinde atılmasının hedeflendiğini açıkladı. Devletin hazırladığı projede düşük taksit ve uzun vadeli ödeme planı asgari ücretlinin gelirine göre belirlenecek.

Üç bölgede projeler hazır… “Alayköy, Mağusa (Derinya) ve Büyükkonuk’ta projeler hazır.” diyen Gürcafer, inşaat sürecinin başlaması için Meclis’e gönderilen 3 yasal düzenlemenin geçmesinin beklendiğini kaydetti. Başkan Gürcafer, 35 bin sterlin civarında bir satış ücreti düşünülen projelerin temel atıldıktan 2-3 yıl sonra kullanıma hazır hale gelebileceğini dile getirdi.

Ezgi ÇELİK

Konut fiyatlarının tavan yaptığı ülkemizde gençlerin yurduna tutunmasını sağlamak için ortaya atılan sosyal konut projesinin hayat bulması için son aşamaya gelindi.

Peki projeden kimler faydalanacak, ödemeler nasıl yapılacak? Ev sahibi olmayı umut eden binlerce insanın beklediği projenin geldiği son aşamayı sürecin en başından bu yana işin mutfağında olan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ile konuştuk.

Gürcafer, hiç ev sahibi olmayan vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olması amaçlanan projede ilk temelin 2 ay içerisinde atılmasının hedeflendiğini kaydetti.

İnşaatlar için yasalar bekleniyor

“Alayköy, Mağusa (Derinya Bölgesi) ve Büyükkonuk’ta proje hazır.” diyen Gürcafer, inşaat sürecinin başlaması için yasal değişikliklerin yapılmasını beklediklerine dikkat çekti.

Sosyal konutlarla ilgili üç yasada değişikliğe ihtiyaç duyulduğuna değinen Gürcafer, söz konusu değişiklikler için Meclis’ten ivedilik alınacağını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vergi muafiyetlerinin kullanılması için yani sosyal konut yapımındaki devletin aldığı vergilerin kaldırılıp maliyetlerin aşağı çekilmesiyle ilgili yasal düzenleme hazır, bu yasa meclise gitti. Kamu İhale Yasası’ndaki değişiklik de yapıldı. Sosyal Konut Birimi’nin kendi yasasında gerekli düzenlemeler de halledildi. Bu yasaların tamamı meclise gönderildi. İvediliklerinin alınıp gerekli yasal düzenlemelerin bir ay içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz.”

“Bütçe görüşmeleri geciktirdi”

“Yasal düzenlemeler hazır olsaydı ilk temeli yeni yıl öncesi atmıştık.” diyen Gürcafer, “Bütçe görüşmeleri nedeniyle Meclis’te çalışmalar durdu. Bu nedenle yasal değişikliklerin yapılması gecikti. Söz konusu ben olsam yarından başlayabilirim. Ama önümüzdeki yasal engeller nedeniyle ilk temelin atılacağı güne ilişkin tarih veremiyoruz. Maalesef bizi oyalayan bürokrasi ve yasama oluyor. Ancak en geç iki ay içerisinde bu temellerin atılmasını hedeflemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan maliyetlerin aşağıya çekilmesi için teknik çalışmaların sürdüğüne işaret eden KTİMB Başkanı, yasal değişikler olduğu anda düğmeye basacaklarını bir kez daha yineledi.

“35 bin sterlin civarına satılacak”

Sosyal konutların satış fiyatının 35 bin sterlin civarında düşünüldüğünü kaydeden Gürcafer, “talepler ne zaman alınacak?” soruna ise şu yanıtı verdi:

“Sosyal konut birimi ile yaptığımız görüşmede ben taleplerle ilgili tespit çalışmalarının yapılmasına yönelik aslında zorluyorum. Onlar ‘yasanın geçmesine binaen talepleri almaya başlayalım’ dediler. Dolayısıyla talepleri almak için de yasayı bekliyoruz.”

“2-3 yıl içerisinde anahtarlar teslim edilmeye başlar”

Öncelikli olarak ev sahibi olmayan vatandaşlara ev vermenin hedeflenmekte olduğunu belirten Gürcafer, kişilerin aylık gelirlerine de bakılacağını kaydetti. Gürcafer, 5 yıllık bir program çerçevesinde hayata geçirilecek projede, anahtarların 2-3 yıl içerisinde teslim edileceği projeler de var olduğunu söyledi.

Cafer Gürcafer yalnızca bir bölgede projeyi yapıp sonlandırmayı düşünmediklerini, burada hedeflerinin sürdürülebilir bir yapı oluşturmak ve ihtiyaç duyulan konut talebini sürekli karşılamak olduğunun altını çizdi.

“Asgari ücret göz önüne alınacak”

Düşük gelirli vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olması amaçlanırken, vade ve faiz oranları da merak edilen konu başlıklarından… KTİMB Başkanı Gürcafer, vade süresinin 10-12 yıl öngörüldüğünü, taksit tutarlarının belirlenmesinde de asgari ücretin baz alınacağını vurguladı.

Gürcafer, “Borçlanma TL olarak olacak. Faizin yüzde 50’ye yakını Faiz Farkı Fonu’ndan karşılanacak. Dolayısıyla ilk yılın ardından taksitler TL olduğu için ödemeler kolaylaşacak. Yıllar ilerledikçe taksitlerin TL olmasından dolayı ödemek çok daha kolay olacak.” ifadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu