Korsan saldırıları maliyeti arttırdı
Kızıldeniz’de ticari gemilere yöneltilen saldırılar ülkemize yük taşıyan konteyner gemilerinin sevkiyatını olumsuz etkiledi. Sevkiyatları 1 ay geciktirdiği gibi navlun fiyatlarını da ikiye katlandı
“Fiyatlarda ciddi artış olacak”… Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, oluşan durumun zaman kaybı ve navlun ücretlerinde artışa sebep olması nedeniyle KKTC ticaretinde olumsuzluk yarattığını belirtti. Dünya petrol ticaretinin yüzde 10’unu, konteyner sevkiyatının ise yüzde 30’unun bu güzergâhtan yapıldığına değinen Deniz, zamanında temin edilemeyen malların fiyatlarında da ciddi artış olacağını açıkladı.
“Navlun yüzde 100 arttı”… Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı Mehmet Tatar, yaşanan son gelişmelerden dolayı hem gemi sevkiyatlarının geciktiğini, hem de navlun fiyatlarının yüzde 100 oranında arttığını ifade etti. Tatar, ocak ayı navlun fiyatlarının 9 bin dolar olduğunu, bu durum düzelmezse şubat ayı için de 9 bin 500 dolarlara yükseleceği yönünde beklentiler olduğunu dile getirdi.
Cemre CEMALİ
Husi saldırılarının Kızıldeniz’deki uluslararası deniz taşımacılığı üzerindeki etkisi ülkemizi de olumsuz etkiledi.
Kızıldeniz’deki Husi saldırıları tedarik zincirinin karşılaştığı zorlukları daha da artırarak tedarikçiler ve dolayısıyla da tüketiciler açısından ekonomik sonuçlar doğurmaya başladı.
Tedarik zincirine yönelik bu yeni tehdit hem ülkemize yük taşıyan konteyner gemilerinden beklenen sevkiyatlarda 30 güne varan gecikmeler yaşanmasına neden olduğu gibi navlun fiyatlarını da ikiye katladı.
KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, sorunun çözümlenmemesi halinde, ilk adımda oluşan zaman kaybı ve fiyat artışlarının daha da artabileceğini ifade ederek bu güzergâhtan temin edilen petrolün dünya petrol ticaretinin yüzde 10’unu, konteyner sevkiyatının ise yüzde 30’u olduğu dikkate alındığında zamanında temin edilemeyen malların fiyatlarında ciddi bir artış meydana geleceğini söyledi.
Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı Mehmet Tatar, yaşanan son gelişmelerden dolayı da şu anda navlun fiyatlarında yüzde yüzlük bir artış olduğunu söyleyerek ocak ayı navlun fiyatlarının 9 bin dolar olduğunu, bu durum düzelmezse şubat ayı için de 9 bin 500 dolarlara yükseleceği yönünde beklentiler olduğunu açıkladı.
Deniz: KKTC ticaretine de olumsuzluk olarak yansıdı
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Kızıldeniz ve Hint Okyanusunda Husiler tarafından ticari gemilere yöneltilen saldırıların KKTC ticaretine de olumsuzluk olarak yansıdığını ifade ederek dünya ticaretinin yüzde 12’sinin aktığı bu koridorda yaşanan sorunların ülkemiz için de olumsuzluklar yarattığını belirtti.
Deniz, bu durumun Kuzey Kıbrıs’a da yük taşıyan konteyner gemilerinden beklenen sevkiyatlarda 30 güne varan gecikmeler yaşanmasına neden olduğunu söyleyerek buna ek olarak navlun fiyatlarının da ikiye katlanmasına neden olduğunu açıkladı.
“Tüketici refahı olumsuz şekilde etkilenecek”
Sorunun çözümlenmemesi halinde, ilk adımda oluşan zaman kaybı ve fiyat artışlarının daha da artabileceğine dikkat çeken Deniz, bu noktadaki riskleri şu şekilde ifade etti:
“Bu koridorun Uzak Doğu-Avrupa ticaretinde taşıdığı önem, bu güzergâhtan temin edilen petrolün dünya petrol ticaretinin yüzde 10’unu, konteyner sevkiyatının ise yüzde 30’u olduğu dikkate alınırsa zamanında temin edilemeyen malların fiyatlarında ciddi bir artış meydana gelmesi ve bunun yansımaları ile birlikte Akdeniz ve Avrupa havzasında tüketici refahının olumsuz şekilde etkilenmesi bekleniyor. Temennimiz, bu sorunun en kısa zamanda çözümlenmesi ve savaşın bütün bölgeye yayılmasının engellenmesidir.”
Tatar: Süreci 3 hafta 1 ay daha uzattı
MASİB Başkanı Mehmet Tatar, Husi saldırılarının Kızıldeniz’deki uluslararası deniz taşımacılığı üzerindeki yansımaların ülkemizde de hissedilmeye başlandığını ifade ederek, zaten Türkiye’de yaşanan 6 Şubat depremlerinden sonra gemilerin geliş sürecinin bayağı uzadığını, en iyi şartlarda 2,5-3 aylık bir süre aldığını söyleyerek buna ek olarak Kızıldeniz’de yaşanan bu olayların da bu süreci 3 hafta 1 ay daha uzattığını belirtti.
Tatar,“Mesela 13 Kasım 2023’te yola çıkan arabalar 2,5-3 ay geçmesine rağmen henüz Mersin Limanı’na bile ulaşmadı. Bırakın gecikmeyi Kızıldeniz’de yaşanan tatsız olaylardan dolayı bazı gemi firmaları seferlerini bile iptal ediyor.” diyerek gemilerin geliş güzergahının yüzde 50 oranında uzadığını açıkladı.
“Yol bayağı uzadı”
Bu durumun gemilerin geliş süresinde 1 aylık bir gecikmeye neden olduğu gibi buna ek olarak yol uzadığı için navlun fiyatların da yükseldiğinin altını çizen Tatar, “Gemiler Süveyş Kanalı’ndan değil de Ümitburnu Afrika üzerinden gelecek, oradan da Cebelitarık İspanya’nın ucu Afrika’nın kuzeybatısı tarafından gelecek. Bu durunda yol bayağı uzamış olacak.” dedi.
Tatar, pandemi döneminde 13-14 bin dolarlara kadar yükselen navlun fiyatlarının zaman içerisinde her şeyin normale dönmesi ile birlikte pandemiden sonra 4 bin 500 dolar seviyelerine gerilediğini söyleyerek “6 Şubat depreminden sonra İskenderun Limanı’nın büyük zarar görmesi nedeniyle sadece Mersin Limanı hizmet verebildi. Tek bir limana düşmesi ile Mersin Limanı’nda yaşanan aşırı yoğunluktan dolayı haklı olarak gecikmeler oldu gemiler limana giremediği için açık denizde beklemek zorunda kaldı.” dedi.
Gemi firmalarının ‘yüklerini boşaltamadığını, gemilerin açıkta beklediğini, bu nedenle her gün için ‘demoraj’ yeni ciddi bir ceza ödediğini belirten Tatar, bunun da gemi şirketlerini ciddi şekilde zarara uğrattığına dikkat çekti.
“Navlun ücretleri arttı”
Tatar, dünyada navlun fiyatları aynı şekilde devam ederken gemi şirketlerinin zararlarını gidermek adına 4 bin 500 dolar olan navlun ücretinin normal olmayan bir şekilde ansızın 5 bin 800 dolarlara fırladığını ifade ederek “bu sadece gemi şirketlerinin gördüğü zararı kapatabilmek için yaptığı bir artıştı.” vurgusu yaptı.
Yaşanan son gelişmelerden dolayı da şu anda navlun fiyatlarında yüzde yüzlük bir artış olduğunu söyleyen Tatar; ocak ayı navlun fiyatlarının 9 bin dolar olduğunu, bu durum düzelmezse şubat ayı için de 9 bin 500 dolarlara yükseleceği yönünde beklentiler olduğunu açıkladı.
“9 bin dolar olan navlun ücreti maliyetleri arttıracak”
Tatar, bu durumdan sektörün ciddi bir şekilde etkileneceğinin altını çizerek şöyle devam etti:
“Bir konteynere 4 araç koyulduğunu düşünürsek, maliyetler hesaplandığında araç başına 2 bin 250 dolar olarak değerlendirilecek. Navlun fiyatları maliyet unsuru olduğu için araç fiyatına da o şekilde yansıyacak. Yani sektör ya bir süre araba alımı yapmayarak alımları durduracak ta ki normale dönsün ya da firmaların istediği fiyatı verecek. Dünyanın her yerinde savaş var temennimiz en erken zamanda bu savaşların son bularak her şeyin düzelmesi.”