İskele’de Karadeniz ve hamsi rüzgârı esti
Karadeniz Kültür Derneği ile İskele Belediyesi iş birliğinde geleneksel Hamsi Festivali’nin 15’incisi gerçekleştirildi
Ayşe BULUT
Karadeniz Kültür Derneği ile İskele Belediyesi iş birliğinde dün geleneksel Hamsi Festivali’nin 15’incisi gerçekleştirildi.
İskele’de dün hamsi kokuları, Karadeniz’e özgü müzikler ve halk oyunları yükseldi. İlginin oldukça yoğun olduğu festivalde Karadeniz’den özel olarak getirilen 3 ton hamsi katılımcılara ikram edildi.
Derneğin İskele binasının avlusunda yer alan etkinlik Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları İskele ve Girne şubelerinin horon ekiplerinin gösterileri büyük beğeni topladı.
Festivalde Karadeniz’den özel olarak getirilen 3 ton hamsi çeşitli yöntemlerle pişirilerek konuklara ikram edildi. Karadenizli sanatçıların sahne aldığı festivalde vatandaşlar horon teperek güzel bir gün geçirdiler.
Festivale Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Fevzioğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, bazı bakanlar, milletvekilleri İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve vatandaşlar katıldı.
Festivalde ilk olarak bir konuşma yapan Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Murat Civelek, dernek olarak yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi vererek, 4 yıl aradan sonra hamsi festivalinin 15’incisinin tekrardan İskele’de düzenlendiğini kaydetti. İskele de birçok farklı ulustan insanın yaşadığını ve kültürlerin hoşgörü içerisinde kaynaştığını dile getiren Civelek, festivalin düzenlenmesine katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da Karadeniz denince akla ilk hamsi ve horonun geldiğini ifade ederek, birçok farklı kültüre ev sahipliği yapan İskele’de düzenlenen böylesi festivallerin önemine değindi.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Fevzioğlu, Karadeniz insanının Türk milletinin harcı ve toprağa sıkı sıkı sarılan kökleri olduğunu ifade ederek, “Burada Türklük varsa bunu da biraz Karadeniz insanına borçluyuz.1571’den bu yana kimimiz 1571’de geldik kimimiz 1974’ten sonra ama hepimiz asil Türk milletinin asli unsurlarıyız.” dedi.
Kimsenin arasında ayrı gayrı olmadığını herkesin bir olduğunu söyleyen Büyükelçi Fevzioğlu, dernek başkanı Civelek’ten bir ricada bulundu. Dernek yönetim kurulu üyelerinin erkeklerden oluştuğunu gözlemlediğini belirten Fevzioğlu, derneğin yönetiminde daha fazla kadın olması gerektiğine işaret etti. Kadınların el attıkları her yeri daha da güzelleştirdiklerini dile getiren Fevzioğlu, kadınların da yönetimde olmasıyla birlikte derneğin daha güzel işlere imza atacağına inandığını sözlerine ekledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları vererek “biriz beraberiz hep birlikte Türk milletiyiz coğrafyaya, doğduğumuz yere bakmaksızın Tük milletiyiz.” dedi.
Devlete sahip çıkılmasının ve ilelebet yaşatılmasının önemine değinen Töre, festivalin düzenlenmesine katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.