KKTCSon Dakika Haberleri

Ulaşım Çözüm BEKLİYOR

Ülkemizin kanayan yaralarından biri olan toplu taşıma eksikliğinin giderilebilmesi için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Düzce Ulaşım A.Ş. arasındaki çalışmalar devam ediyor

WhatsApp Image 2024 02 04 at 10.10.44

“Proje hayata geçecek”… Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, toplu taşıma konusunda özellikle üniversitelerde çok ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade ederek “Toplu taşıma her açıdan hayati öneme haiz. Bu konuda kararlıyız. Bir hata yapmadan bu işten ekmek yiyen insanların da görüşlerini alıp onları mağdur etmeden proje hayata geçirilecek” dedi.

Öğrenciler hizmet istiyor… KKTC’de toplu taşıma sisteminin yetersiz olması ve belli bir saatten sonra toplu taşıma hizmetinin tamamen durması ülke ekonomisini ayakta tutan üniversite öğrencileri için de büyük sıkıntı. KIBRIS’a konuşan öğrenciler, ulaşım sorununu nedeniyle sosyal hayattan kopuk kalmaktan dert yanıyor.

Cemre CEMALİ

WhatsApp Image 2024 02 04 at 10.10.45 Ülkemizde güvenli, modern ve sürdürülebilir bir toplu taşıma sistemi olmaması nedeniyle ulaşım konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu durumdan en çok da eğitim almak için ülkemize gelen üniversite öğrencileri etkileniyor.

Üniversitelerin kendi olanaklarıyla sağladığı toplu taşıma hizmetinin akşamları belli bir saatten sonra noktalanması, öğrencileri taksi kullanmaya mecbur ederken, taksilerin aşırı derecede pahalı olması ciddi sıkıntı yaratıyor. Bu durum öğrencilerin sosyal hayattan uzaklaşmasına neden oluyor.

Toplu taşımadan sorumlu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı sorunun çözümü için Düzce Ulaşım A.Ş. ile bir protokole imza koydu. Bu çalışmanın geldiği aşama hakkında KIBRIS’a konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, ülke genelinde gerçekleştirilen anket çalışması neticesinde, hangi köyden, hangi saatlerde, ne kadar yolcu çıktığını, ara ve ana yollarda ne kadar taşıma yapıldığının belirlendiğini ifade ederek, ne kadar araca ihtiyaç duyulduğunun tespit edildiğini açıkladı. Arıklı bunun çözümü için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

KIBRIS’a konuşan üniversite öğrencileri de toplu taşıma hizmetinin yetersiz kaldığını vurgulayarak, toplu taşıma araçları ile istedikleri zaman istedikleri yere gidemediklerini ve fiyatların da bir öğrenci için hiç mâkul olmadığını vurguladı.

Arıklı: Bölge ve saatlere göre ihtiyaçlar tespit edildi

WhatsApp Image 2024 02 04 at 10.10.44 Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Düzce Belediyesi ile iyi niyet protokolü imzalandığını ve bu protokol çerçevesinde ülkemize gelen teknik ekibin uzun süre sahada anket çalışması yürüttüğünü ifade ederek, bu çalışma neticesinde çok güzel bir projenin ortaya konulduğunu söyledi.

Arıklı, projenin uygulama safhası için TC Büyükelçiliği’nin devreye girdiğini, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da ülkemize gerçekleştirdiği son ziyaretinde bu konu ile ilgili görüştüklerini belirterek, projenin detayları üzerinde çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Proje kapsamında ada çapında sahada yapılan anket neticesinde hangi köyden, hangi saatlerde, ne kadar yolcu çıktığını, ara yollarda ve ana yollarda ne kadar taşıma yapıldığının belirlendiğine dikkat çeken Arıklı, “Toplu taşımaya duyulan ihtiyaç, üniversite öğrencilerinin olduğu zamanlarda değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle öğrencilerin olduğu ve olmadığı dönemler için de hangi bölgeden, hangi saatlerde ne kadar araca ihtiyaç duyulduğu tespit edildi.” dedi.

Arıklı, bu noktada envanter çalışması olduğunu ve güzel bir aşama kaydedildiğini ifade ederek, “Kısa bir süre içerisinde bu detaylar kamuoyuna da açıklanacak. Öncelikle belediyelere ve diğer paydaşlara bu konuyu anlatıp görüşlerini alarak projeyi ortaya koymamız lazım. Ondan sonra kamuoyuna ilan edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Sosyal hayatla ilişkileri kopuyor”

WhatsApp Image 2024 02 04 at 10.10.45 1 Şu an özellikle üniversitelerde toplu taşıma konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Arıklı, toplu taşımanın yetersiz olmasından dolayı öğrencilerin yaşadığı sıkıntıları şöyle ifade etti:

“En basit örneği ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’ndeki öğrencilerin saat 17.00-18.00’den sonra sosyal hayatla ilişkileri kopuk oluyor, hiçbir yere ulaşamıyorlar, çünkü toplu taşıma yok. Taksi çağırdıklarında da çok pahalı oluyor. Bunun için ODTÜ’de öğrenci sayısı da giderek azalıyor”.

Arıklı, ülkemizde toplu taşıma hizmetinin yeterli olmamasından dolayı işe gidebilmek için her eve birkaç tane araba alınmak zorunda kalındığını söyleyerek, her ay piyasaya ortalama 3 bin, 3 bin 500 adet araba çıktığını kaydetti.

“İhracatımızın 3 misli akaryakıta para veriyoruz”

Bu gibi nedenlerden dolayı akaryakıt ihtiyacının da çok arttığına dikkat çeken Arıklı, “akaryakıt için yılda 280-300 milyon dolara yakın para veriyoruz. İhracatımızın 3 misli akaryakıta para veriyoruz.” vurgusu yaptı.

Arıklı, KKTC’de oluşturulması planlanan modern toplu taşıma sisteminin çok büyük avantajları olacağını ifade ederek şöyle devam etti:

“Her yıl akaryakıt ithalatına 300 milyon dolar gibi bir para vermektense, bu rakamı daha aşağılara düşürebileceğiz. Toplu taşıma olsa ve insanlar telefonlarına indirecekleri aplikasyon ile hangi gün, hangi saatte, hangi güzergâhlarda toplu taşımayı takip edebileceğini bilirse, toplu taşımayı tercih eder ve kendi araçları ile yola çıkmazlar. Böylelikle trafik rahatlar, tasarruf olur. Bu nedenle toplu taşıma her açıdan hayati öneme haiz. Bu konuda kararlıyız. Bir hata yapmadan bu işten ekmek yiyen insanların da görüşlerini alıp onları mağdur etmeden proje hayata geçirilecek.”

Öğrenciler ne dedi?

Muhammed Ali Yılmaz

Toplu taşıma burada çok sıkıntılı. Hem özel olarak toplu taşıma hizmetinde, hem de okulların sağladığı ulaşımda sıkılarla karşı karşıya kalıyoruz. Bir yere gitmek istediğimizde, istediğimiz zamanlarda gidemiyoruz. Bu nedenle de sosyal aktivite sayımız düşük kalıyor. Gitmek isteyip de gidemediğimiz yerler oluyor. Bazen 2-3 servis değiştirdiğimiz zamanlar da oluyor. Okullardaki öğrenci sayısı çok olduğu için onların sağladığı servis hizmeti yetersiz kalıyor. Çoğu zaman servislerin kalabalık olmasından dolayı birçok öğrenci servise binemiyor, zaten binen öğrenciler de sıkışık bir şekilde seyahat etmek zorunda kalıyor. Bu haldeyken bir kaza olsa çok ciddi olumsuzluklarla karşı karşıya kalacağız.”

Emre Bozkurt

“Bir öğrenci olarak toplu taşıma ile yolculuk yaparken çok zorlanıyorum. Hem zamansal olarak sıkıntı yaşıyoruz, hem de yolculuk esnasında sıkıntı yaşıyoruz. Toplu taşıma ile dilediğimiz yere dilediğimiz saatte gidemiyoruz. Fiyatlar da bir öğrenci için hiç mâkul değil. Okul otobüsleri de gerekenden fazla dolu olduğu için çoğu zaman kullanamıyoruz. Bu yolculuk sıkışarak yolculuk yapmaktan daha öteye geçti.”

Sinem Bahadur

“Ben Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde Beslenme ve Diyetetik bölümünde okuyorum. Bu sene burada ilk yılım. KKTC’de toplu taşıma sisteminin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Mesela akşam 18.00’den sonra otobüs yok. Bu nedenle bir yere gitmek istediğimizde bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Okulumuzun servisi de tek bir güzargaha hizmet verdiği için çoğu zaman Lefke Avrupa Üniversitesi’nin araçlarını kullanmaya muhtaç kalıyoruz.”

Cemre Uçman

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi’nde psikoloji okuyorum. Burada ikinci yılım. Okulum şehrin dışında kalıyor. Okul otobüsü sayısı çok az, o tarafa giden toplu taşıma araçları da yok denecek kadar az. Bu durumdan dolayı bazen sınava yetişemediğimiz zamanlar bile olabiliyor. Bir yere gidip geleceğimiz zaman çoğu zaman taksi kullanmak ya da yürüyerek gitmek zorunda kalıyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu