Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu temaslarını KIBRIS’a değerlendirdi; “Holguin yetki çerçevesine riayet etmeli”
Taha Can GÜRLEK
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yaptığı görüşmelerin oldukça yararlı geçtiğini beliren Ertuğruloğlu, temaslarına ilişkin KIBRIS Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Fidan ile Ankara’da gerçekleşen görüşmede, Kıbrıs konusunda ve önümüzdeki döneme ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Ertuğruloğlu, Türkiye’nin egemenlik, eşitlik ve eşit uluslararası statü temelindeki iki devletli uzlaşı politikalarına tam destek verdiğini vurguladı.
Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 77’nci ve 78’inci Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulları’nda yaptığı çağrının ardından KKTC’nin Anayasal ismiyle Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) gözlemci üyeliğinin gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Ertuğruloğlu, “Bu ve benzeri gelişmeler ışığında, KKTC’nin uluslararası alanda görünürlüğünü artırmaya yönelik Anavatan Türkiye’nin vermekte olduğu desteğe müteşekkiriz. Bu konuda atılabilecek ilave adımlar konusunda da değerlendirmelerde bulunduk.” dedi.
“Holguin’in yetki çerçevesine riayet etmesini bekliyoruz”
Ankara’da gerçekleşen görüşmede, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak yapılan BMGS Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in temaslarına da değindiklerini aktaran Ertuğruloğlu, KKTC ve Türkiye’nin pozisyonlarının net olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Bu konuda gerek KKTC gerekse Anavatan Türkiye’nin pozisyonları gayet açıktır. Kişisel Temsilci münhasıran, resmi görüşmeleri başlatmak için iki taraf arasında ortak zemin olup olmadığına bakmakla yetkilendirilmiştir ve bu görevini altı ayı aşmayacak şekilde gerçekleştirecektir. Bunun ötesinde herhangi bir faaliyette bulunması, onun misyonuna gölge düşüreceğinden Sayın Holguin’in bu yetki çerçevesine riayet etmesini bekliyoruz.”
“Dıştan dayatılan reçetelerle Kıbrıs sorunu çözülmez!”
ABD’nin “Kıbrıs’ta iki devletli çözümü desteklemiyoruz” açıklamasını da değerlendiren Ertuğruloğlu, sözlerini şöyle noktaladı:
“Kıbrıs konusunda bazı ülkelerin, sadece kendi tek yanlı politikaları çerçevesinde yaptıkları açıklamalar bizi bağlamaz. Dıştan yazılan reçetelerle bu mesele çözülebilseydi, herhalde geçen elliyi aşkın süre içerisinde çözümlenirdi. ABD’de yaklaşan seçimler öncesi yapılan bu tür açıklamalarda ABD’deki Rum/Yunan lobisinin parmak izlerini görmek mümkündür. Kıbrıs konusunun bir uzlaşıyla sonuçlanmasını arzu eden ülkeler eğer bu arzularında samimiyseler, öncelikle politikalarını yansızlık, gerçekçilik ve hakkaniyet üzerine kurgulamaları gerekir.”