KKTCSon Dakika Haberleri

Erhürman: Üniversitelerle ilgili olumsuz şeyler yaşanıyor!

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, üniversitelerle ilgili yaşanan sorunlara dikkat çektiği bir meclis konuşması yaptı.

Üniversitelerin denetimindeki eksikliklerin üzerine gitmenin önemine vurgu yapan Erhürman, YÖDAK’ın bugünkü halinin gerekli altyapıya sahip olmadığını belirtti.

Var olan kurumsal yapıların işlevini yerine getirmediğini ifade eden Erhürman, üniversitelerin kalite odaklı olması gerektiğini vurguladı.

İstatistik Kurumu ile ilgili tartışmalara da değinen Erhürman, verilerin inandırıcılığının tartışıldığını ve bu konunun gündeme alınması gerektiğini dile getirdi.

Narenciye sektöründe yaşanan krize de değinen Erhürman, ihracat kapılarının kapanmasıyla üreticilerin endişe içinde olduğunu ve çözüm arayışında olduklarını belirtti.

Erhürman, sürekli gündeme getirilen ancak bir türlü çözüme kavuşmayan konuların olduğuna dikkat çekerek, üreticilerin yaşadığı zararların tespit edilmesi ve çözüm bulunması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Erhürman, üniversitelerle ilgili olumsuz şeyler yaşanıyor. Başka alanlarda olduğu gibi bu alanda da bir takım sıkıntıların üzerime geldiğini ve önlem alınmasını istedik. Ancak yumurta kapıya dayandıktan sonra konuştuğumuz için bu noktaya geldik. Henüz ispatlanmamış konularla ilgili konuşma yapmayacağım. Ama bugün yaşanan veya yaşandığı iddia edilen şeyler bugün ortaya çıkmadı. Geçmişte dile getirildi. YÖDAK’ın bugünkü haliyle bu işlere yapabilecek altyapıya sahip olmadığı ortada. Varolan personeli ve yetkisi ile yapması gereken işleri yaptı mı maalesef yapmadı. Dolayısıyla bu konuyu hasır altına itmeye şansımız yok. YÖDAK üniversitelerin denetimi için araştırma komitesi kurulmasını meclise getireceğiz. Bu meclisin duyarsız kalacağı bir konu değil. Ekonomik anlamda da bu ülkeyi çok ilgilendiren ve itibar anlamında da gerçekten üniversiteler adeta birer adası demek başka bir leke. Bu alana hızla müdahale etmesi gerekiyor. Varolan kurumsal yapının arzu edilen işleri yapmadığı açık bir şekilde ortadadır. Aksi halde burada da başka yerlerde olduğu gibi dingil koptu. Bu araştırma komitesini gelin birlikte oluşturalım. Hızla hak ettiği değeri vererek sonuçlar elde edelim. Bundan sonrası için. Tabi bunu söylerken DAÜ ile ilgili olarak devam eden tartışmaya da DAÜ bu ülkede kalite odaklı yükseköğretimin öncüsü lokomotifi olması gereken yerdir. Orada belirlenen standart diğerlerinde de kriter belirleyici hale geliyor. Hani koç süt için diyoruz ya standart belirliyor. DAÜ de böyle bir yer. İstatistik Kurumu ile ilgili tartışmalar son vermemiz lazım. Şu anda istatistik kurumunun verileri toplumun dört bir tarafından inandırıcı olmadığı yönünde tartışılıyor. TC’de çıkan aylık hayat pahalılığı ile ülkemizi kıyaslayınca ter döken bir şeyler olduğunu ortaya çıkarıyor. Bunu da meclisin gündemine alalım. Oturularımızı sepete de, sepetteki uygulanmasına da verilerle bakalım. Komite kuralım. Hangi lokantadan veri alınıyor ve nasıl oluyor da fiyatlar artarken, nasıl oluyor da istatistik kurumunun verilerine eksiklik yansıyor gibi. Veriler üzerinden konuşalım. Yeterince milletvekilimiz var.
Narenciyede gelinen nokta hepimizi dehşete düşürecek bir noktadır. Bugün itibariyle ihracat kapılarının ciddi şekilde kapandığı bilgisi var. Devletin destek sağlayacağı rakam büyüyor. Gelecek yıl açısından bu iş nasıl olacak sorusu üreticilerin kafasında. İnsanlar endişelerle birlikte alandan çekiliyor. Birçok yerde narenciye bahçeleri yap, sat, bina elden çıkarışmaya başlandı. Her sene bu sorunu yaşayacağıma elden çıkarıp bu işten çıkayınm diyor üreticiler. Yabancılara mal satışının yepyeni boyutu ortaya çıkarı. Bir numaralı ihracatımızı olan narenciye, elden çıkarılma noktasına geldi. Bu fikri biz izliyoruz. Türkiye, ihracat meseleleri konusunda uluslararası anlaşmalarla bağlantılı. Gösterilen çaba senaryoların ortaya çıkmasına engel değil. Ve bugün o senaryolar yaşanıyor. Sürekli hallolacak deniyor. Bir hafta sonra gündem değişiyor. Bir hafta sonra hallolacak denen şeyler olmuyor. Geçitköy de üreticimiz çok zarara uğradı. Az sayıda insan çok büyük zararlara uğradı. Zarar tespitleri yapıldı. Daha öncede yapılmıştı. Devlet yanınıza demişiz sonra kaybolduk. Gelin neyi eklediğimiz hep birlikte ortaya koyalım.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu