Hayvan kaçakçılığı ciddi boyutta
“Caydırıcı cezalar şart”… Ülkemizde hızla yaygınlaşan ve ucu bucağı gelmeyen hayvan kaçakçılığına işaret eden Basat, ülkemize girmesi yasak olan maymun, rakun, timsah gibi çeşitli hayvanların daha öncede ülkeye girdiğini belirterek, devletin bu konuya daha fazla irade göstermesini ve cezaların caydırıcı olmasını istedi
Emine Gül ÖZER
Çatalköy’de görülen iki geyik dün ülke gündeminin ilk sıralarına yerleşirken, Taşkent Doğa Park Direktörü Kemal Basat, bu hayvanların 1 yıl öncesinden beri ülkemizde görüldüğünü ve buna rağmen bir tedbir alınmadığını belirtti.
Daha önce ülkede görülen geyiklerin Güney yoluyla getirildiğini ifade eden Basat, ülkeye kaçak hayvan getirmenin Türkiye ve Güney yoluyla iki girişi olduğunu aktardı.
Daha öncesinde de ülkemizde yaşaması yasak olan çeşitli hayvanların ülkemize getirildiğini, daha sonrasında bakımını Taşkent Doğa Parkı’nın üstlendiğini belirten Basat, “ülkeye giriş, çıkış ve transit ülke kaçakçılığında bir numarayız. Bu konunun önü alınmalı, caydırıcı cezalar verilmeli” ifadelerini kullandı.
Basat, ülkemiz koşullarında yaşaması mümkün olmayan hayvanların ciddi tehdit ve risk oluşturduğunu söyledi.
“Ülkeye kaçak yolla 2 ana giriş var”
Uzun süredir hayvan kaçakçılığının yapıldığını ve bunun bir türlü önünün alınmadığını vurgulayan Kemal Basat, “Bu hayvanlar bizim ülkemize kaçak yollarla geliyor. Buraya kaçak hayvan getirmenin 2 ana girişi var. Birisi Türkiye üzerinden yapılan, diğeri ise Güney yoluyla yapılan” ifadelerini kullandı.
Ülkemizde görülen ve sosyal medyada büyük yankı uyandıran yaban geyikleri hakkında ise “burada görüntülenen geyikler büyük ihtimalle Güney’den ülkemize geçirildi. Ülkemizde daha öncesinde de görülen geyiklerin yapılan tespitler sonucu Güney’den geçirildiği tespit edildi. Muhtemelen bunda da durum aynıdır” dedi.
“Doğa Park’ta hali hazırda yaşayan geyikler mevcut”
Ülkeye giren geyiklerin sonrasında akıbetinin ne olacağını, Taşkent Doğa Park’a getirilip getirilmeyeceği üzerine konuşan Basat, “Şu anda Doğa Park’ta yaşayan geyiklerimiz var. Bunlar da daha öncesinde kaçak yollarla Güney’den ülkemize getirilmiş ve bakımı sağlanılmadığı ve hayvana zarar gelmemesi için bize gönderilmiş hayvanlar” şeklinde konuştu.
Kendilerinin koruma altına almak istemesinin yetmediğini, hali hazırda bu konunun üç muhatabı olduğunu belirten Basat, “Bu işin ilk sorumlusu Gümrük Dairesi’dir, sonrasında Veteriner Dairesi son olarak da hayvanlar doğada olduğu için Çevre Koruma Dairesi’nin alanına giriyor. Bu üç kurum kendi içerisinde istişare eder ve bizden destek isterse, hayvanlar Taşkent Doğa Park’a alınır. Bunlar ülkemize ve doğamıza yabani hayvanlar, ülkemiz hayvanı olsaydı, prosedür farklı işlerdi” ifadelerini kullandı.
“Müdahale olmadığı sürece doğada daha fazla yaşayamazlar”
Görüntülenen geyiklerin yaklaşık bir yıldır ülkemizde olduğunu ileri süren Basat, bir geyiğin öncesinde hamile olduğunu fakat görüntülenen fotoğraflarda yavrusunun görünmediğini ve öldüğünü düşündüklerini söyledi. Basat, “1 yıl önce görüldüğünde müdahale edilseydi böyle olmayacaktı. Bu hayvanların yaşam alanları burası değil. Hayvanların buraya kaçak girmesini geçtim, yaşayabilecekleri uygun ortam, besin ve su yok. Bu ihtiyaçlarını karşılayamadıkları içinde bahçelere giriyorlar” şeklinde konuştu.
Bir an önce müdahale edilmezse daha fazla yaşayamayacaklarını belirten Basat, “Biz yardım ve desteğe açığız” ifadelerini kullandı.
“Devletin daha fazla irade göstermesi gerekiyor”
Atılan adımların yetersiz kaldığını ve devletin daha hassasiyetli davranması gerektiğinin altını çizen Kemal Basat, “Devletin daha fazla irade göstermesi gerekiyor. Hayvan kaçakçılığının önüne geçilmeli. Bu durumun ne kadar ciddi ve risk oluşturduğunun bilincine varılmalı” şeklinde konuştu.
Olay yerinde incelemelerde bulunduklarını ve o hayvanları yakalamanın çok da kolay olmadığını belirten Basat, “Ekiplerimiz ve biz müdahaleye hazırız. Devletinde aynı özeni göstermesi lazım. Bir şey yapılmayacaksa, neden yapılmadığına dair de bir açıklama yapmaları gerekir” ifadelerini kullandı.
“Cezalar caydırıcı olmalı”
Ülkemizdeki hayvan kaçakçılığının uzun yıllardır var olduğunu aktaran Basat, “bu sorun yıllardır önü alınmadan devam ediyor. Yapılan müdahale demek ki eksik, ya da yanlış. Bu konu artık ciddiye alınmalı. Bu işin caydırıcı olması gerek bunun içinde cezaların artması gerek” ifadelerini kullandı.
Her kaçak hayvan bu ülkeye girdiğinde Taşkent Doğa Park daha çok cezalandırılıyor şeklinde konuşan Basat, “Bu ülkeye maymun, rakun, timsah, iguana, mirket gibi birçok hayvanı kaçak yollarla getirdiler. Şuan hepsi bizim himayemiz altında. Devlet adına biz bakım yapıyoruz. Yemeği, sağlığı, bakım masrafı her şeyi bize ait” şeklinde konuştu. Ülke içinden yurt dışına kaçırılan hayvanların da olduğunu belirten Basat, “Ülkeye giriş, çıkış ve transit ülke kaçakçılığında bir numarayız” dedi.