KKTCSon Dakika Haberleri

Bin 60 antrepo izni alındı!

Ülkede mantar gibi biten oto galerilere bir de ‘ucuz’ araba getireceği vaadiyle reklam veren kişiler eklendi. Rakamlar ürkütücü!

“Galeri sayısı yüzde 25 arttı”… Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı Mehmet Tatar, 1 yılda yaklaşık yüzde 20-25 oranında oto galeri sayısında artış yaşandığını ifade etti. Tatar bin 60 adet antrepo izni alındığını kaydetti.

“İnsanlar para kaptırıyor”… ‘Şu numarayı arayın, şu kadar ucuza araba getirelim’ diyerek bu işleri illegal olarak yapmaya başlayan yabancı uyruklu kişiler olduğunu söyleyen MASİB Başkanı, “Devletin kaybının yanı sıra ‘ucuz’ araba alacağı düşüncesiyle bu kişilere para kaptıranlar bile var.” dedi.

Cemre CEMALİ

Ülkemizde şu an bin 60 civarında antrepo izni alan galeri var. Ancak bunlardan yalnızca 400’e yakını Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği’ne (MASİB) üye.

KIBRIS’a konuşan MASİB Başkanı Mehmet Tatar, galeri açma izinlerinin Gümrük Müdürlüğü ve belediyelerce verildiğini kaydederek şu an bin 60 civarında verilen antrepo izni olduğunu, ancak sürekli olarak galeri açma izinleri verildiği için rakamların değiştiğini açıkladı.

Tatar, yalnızca 400’e yakın galerinin MASİB’e üye olduğunu söyleyerek, bu noktada en büyük sıkıntının Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği tüzüğünün hayata geçirilememesi olduğunu söyledi.

Galerileri kayıt altına alabilmek için MASİB’e üye olunması gerektiğine dikkat çeken Tatar, “Üye olunmadığında 2. El satışı yapılamıyor. Üye olanlara motorlu araçlardan satış yapılabilmesi için belgeler veriliyor. Üye olmayan galeriler de araç getiriyor ancak onlar daha farklı yöntemler izliyor.” dedi.

Tatar, ülkemizde galeri sayılarının her geçen gün arttığını ve bundan rahatsız olduklarını dile getirerek “Binlerce araba geliyor ülkemize. Nereden, nasıl ve hangi şartlarda geldiğinin kontrol edilmesi gerekiyor. Maliye Bakanı’nın şu an bu konuda bir çalışma yürüttüğünü biliyoruz. Kontrol altına alınacak diye düşünüyorum. Galeri açma izinleri verilirken de ne gibi kurallar koyulması gerektiğine bakanlık karar verir.” dedi.

“Adım başı galeri var”

Ülkemizde artık adım başı galeriler olduğunu, apartmanların altlarında, iki ev arasında ya da bahçesinde galeri açanlar olduğuna dikkat çeken Tatar, galerilerin ‘korkunç’ bir şekilde arttığını vurguladı.

MASİB Başkanı Tatar, 1 yılda yaklaşık yüzde 20-25 oranında galeri artışı yaşandığını ifade ederek “Kesin olmamakla birlikte 2022 yılında yaklaşık 850 civarında galeri vardı. Bu rakam şimdi bin 60. 2024’e yeni girdik bu yılı saymazsak, 1 yılda yaklaşık yüzde 20-25 civarında oto galeri sayısı arttı. Bu çok büyük bir rakam.” dedi.

Tatar, artan nüfus ile birlikte araç satışlarının da çok fazla gerçekleştiğini ve sıfır araçlarda plakaların çok hızlı değiştiğinin altını çizerek ancak galeri sayısın da çok fazla olduğunu ve her bir galerinin sattığı arabalardan masrafını bile çıkaramadığını vurguladı.

Bu sektörü cazip kılan noktalardan ziyade önemli olanın son zamanlarda verilen galeri açma izinleri olduğunu kaydeden Tatar, ‘o tip galerileri’ sorgulamak gerektiğini belirtti.

Mağusa, İskele, Girne, Esentepe bölgelerinde inanılmaz bir yabancı potansiyeli olduğunu ve galeriler açıldığını söyleyerek bu bölgelerde daha çok lüks araç satışlarının yapıldığını belirtti.

“Ucuz araba alacağı düşüncesiyle para kaptıranlar var”

Bu bölgelerde müşteri popülâsyonun daha çok yabancı uyruklu olmasından ziyade artık bu işleri yabancı uyruklu kişilerin de yaptığını ifade eden Tatar, “Artık onlar ‘şu numarayı arayın, şu kadar ucuza araba getirelim’ diyerek kendi ilanlarını çıkarak bu işleri illegal olarak yapmaya başladı. Bu durumdan ötürü hem yasal olarak bu işi yapan galerilerin satışları azalıyor, hem de yabancılar devlete vergi vermeden şahıs olarak araç getiriyor. Devletin de bu noktada ciddi kaybı oluyor. İşin kötüsü daha ‘ucuz’ araba alacağı düşüncesiyle bu kişilere para kaptıranlar bile var. ‘Geldi, geliyor, gemi gecikti’ gibi oyalıyorlar.” vurgusu yaptı.

“Satılan her araç için devlete vergi ödeniyor”

Tatar, araca göre değişmekle birlikte satılan her araç için resmi olarak çalışan galerilerin devlete KDV ödediğini söyleyerek çok az bir satışı olan galerinin bile aylık devlete ödediği tutarın 150 bin TL gibi bir tutar olduğunu açıkladı.

Bu bağlamda ödenen vergilerin sabit tutarlar olmadığına dikkat çeken Tatar, satılan standart küçük bir araç için devlete ödenen vergi 25-30 bin TL iken; lüks arabalarda KDV oranının 100-120 bin TL’lere kadar yükselebildiğini ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu