Harmancı her kesime mesaj gönderdi: Surlariçi’ni heba etmeyiz
Gençlerin eğlence mekanı, turistlerin göz bebeği haline dönüşen Lefkoşa Surlariçi’nde yaşları 14 ile 16 arasında değişen çocukların çeteleşip birbirlerine saldırmaları endişe yarattı. LTB Başkanı Harmancı her kesime mesaj gönderdi.
“Biz buraları kolay yaratmadık”… Harmancı, “Zahra’da olanlar basit kavga konuları değil, ülkenin her alanında olduğu gibi mafyacıklaşmış grupların güç egzersizleri. Daha önce defalarca suça karışmış aynı isimlerin aynı ıslah olmayanların, dönüp dolaşıp yaratılan değerleri kendi menfaatlerine evirme çabaları. Biz buraları kolay yaratmadık, kolay da kaybetmeyeceğiz.” dedi.
“Her türlü tedbir alınacak”… Her kurumla işbirliği yapacaklarını, kendi önlemlerini de alacaklarını söyleyen Harmancı, “Bu grupları besleyen işletmeler de bundan nasibini alacaksa alacak. Ülkeyi getirdiğiniz nokta her alanda kaos, biz sizin düzeninizin parçası değiliz, biz tırnaklarımızla yarattık Surlariçi’nin geldiği noktayı sizin düzeninize de heba etmeyeceğiz.” diye konuştu.
Şiddet olaylarında artış… Sosyolog Hakan Gündüz son yaşanan olayın vahametin sadece görünen yüzü olduğunu ifade ederek, olağan dışı tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı. Gençlerin çeteleşip şiddeti en üst seviyeden birbirlerine gösterebildiğini söyleyen Gündüz, her türlü taciz, şiddet, akran zorbalığı, madde kullanımı, davranış bozukluklarının geçmiş yıllara göre çok daha hassas bir seviyeye geldiğinin altını çizdi.
Cemre CEMALİ
Şiddet olayları her geçen gün artarken, önceki gece Lefkoşa Surlariçi’nde yaşları 14 ile 16 arasında olan çocukların ellerindeki sopalarla kavgaya gidişi “bu kadar da olmaz” dedirtti.
Henüz çocuk yaştaki bireylerin çeteler halinde birbirleriyle öldüresiye kavgaya hazırlandıkları görülürken, bunun övünülecek bir konuymuş gibi sosyal medya hesaplarından videolarla paylaşılması da pes dedirtti.
Yaşanan olaylar “Toplum olarak nereye gidiyoruz” sorusuna neden olurken, “Gençlik nasıl bu hale” geldi diyerek konudan duyulan endişe dile getirildi.
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı gençlerin uğrak yeri haline gelen Zahra Sokak’ta yaşanan olayın mafyalaşmış grupların güç gösterisi olduğunu ifade ederek, Biz buraları kolay yaratmadık, kolay da kaybetmeyeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
KIBRIS muhabiri konuyu sosyolog ve siber güvenlik uzmanı isimlerle konuştu.
Sosyolog ve Siyaset Bilimi Uzmanı Hakan Gündüz, suça eğilimin arttığına dikkat çekerek bunun nedenlerini ve sonuçlarını irdeledi.
Siber Güvenlik Uzmanı Arda Topal da, paylaşılan videoların veya içeriklerin kimler tarafından yapıldığı, ‘ilk kaynak kim?’ gibi soruların yanıtlarının siber takip sonucu ortaya çıkarılabileceğini açıkladı.
Harmancı: Surlariçi’ni tırnaklarımızla yarattık
LTB Başkanı Harmancı Zahra Sokak’ta yaşanan olayla ilgili yaptığı paylaşımda burada yaşananların basit kavga konuları olmadığına dikkat çekti, ülkenin her alanında olduğu gibi mafyacıklaşmış grupların güç egzersizlerinin ortaya konduğuna vurgu yaptı.
“Daha önce defalarca suça karışmış aynı isimlerin aynı ıslah olmayanların, dönüp dolaşıp yaratılan değerleri kendi menfaatlerine evirme çabaları. Biz buraları kolay yaratmadık, kolay da kaybetmeyeceğiz.” diyen Harmancı, şöyle devam etti:
“Evet bu konularda her kurumla işbirliği yapacağız ama kendi önlemelerimizi de alacağız, bu grupları besleyen işletmeler de bundan nasibini alacaksa alacak. Ülkeyi getirdiğiniz nokta her alanda kaos, biz sizin düzeninizin parçası değiliz. Biz tırnaklarımızla yarattık, Surlariçi’nin geldiği noktayı sizin düzeninize de heba etmeyeceğiz.”
Gündüz: Suça eğilim oldukça arttı
Sosyolog ve Siyaset Bilimi Uzmanı Hakan Gündüz, toplumun suça eğiliminin son yıllarda oldukça arttığını ve bunu defalarca dile getirdiklerini anımsatarak Lefkoşa Surlariçi’ndeki Zahra Sokak’ta son yaşanan olayların aslında vahametin sadece görünen yüzü olduğunu ifade etti.
Her yaşta olduğu gibi okul çağı çocuklarında da suç işleme oranının arttığına dikkat çeken Gündüz, bu nedenle olağan dışı tedbirlerin alınmış olması gerekliliğine vurgu yaptı.
Gündüz, “Bunlar çocuk ya da genç, büyük ihtimalle okula gidiyorlar değil mi?” diyerek okullarda işlenen suçların disiplin kurallarının gerektirdiği yaptırımları mutlaka alması gerektiğinin altını çizdi
Cahilce bir yaklaşımla “aman çocuğun geleceği ile oynamayalım, veli gelir şimdi olay çıkarır, üst yönetim siyaseten devreye girip olayı kapatmaya çalışır, okulumuzda böyle olayların varlığı duyulmasın” diyerek olaylara yaklaşılmadığına inandığını ifade eden Gündüz, buna karşın bu yaş grubunda da artan suç unsurlarının karamsar kaygılara düşülmesine neden olduğunu açıkladı.
“Çeteleşip en üst seviyeden şiddet uyguluyorlar”
Gündüz, suç tanımlamaların daha da hassas olduğu bir çağda yaşandığını söyleyerek, “her türlü taciz, şiddet, akran zorbalığı, madde kullanımı, davranış bozukluklarının geçmiş yıllara göre çok daha hassas bir seviyeye gelmiştir.” diye konuştu.
Tüm dünyanın bu konularla mücadele ettiğini kaydeden Gündüz, gençlerin çeteleşip şiddeti en üst seviyeden birbirlerine gösterebildiğine dikkat çekti.
Gündüz, “gençler tacizin yeni tanımını bilmiyor. Taciz eden yaptığının taciz olduğunun; taciz edilen ise tacize uğradığının farkında değil. Keza akran zorbalığı ve şiddette de durum farklı değil.” diyerek yaşanan onlarca suça rağmen temel görevi düzeni sağlamak olan devletin bu konuda hareket edemez noktada olduğunu savundu.
“Şiddeti olağanlaştırırsanız suçlu yetiştirirsiniz”
Sosyolog ve Siyaset Bilimi Uzmanı Hakan Gündüz sözlerine şöyle devam etti:
“Her gün gözlemliyoruz ki siyasiler ve devlet görevlileri de ne yazık ki suç teşkil eden eylemlerin bizzat içinde. Bunun iki yönlü bir sonucu var; birincisi suçu devleti yönetenler meşrulaştırıyorsa yönetilenler de tabii ki suçun içinde olacaktır. İkincisi suçun içinde olan devlet organları ve siyaset, kendine de bulaşacağını bile bile düzeni sağlama konusunda nasıl hareket edecektir. Kısaca bu yaş grubu için siz devlet olarak şiddeti olağanlaştırırsanız topluma ve kendine faydalı bireyler değil suçlu yetiştirirsiniz. Yeteri kadar suçlu ve suça eğilimli göç almıyormuşuz gibi bir de kendimiz suçlu yetiştirirsek zaten yaşamakta zorlandığımız bu toplumda nefes bile almak mümkün olmayacaktır.”
Topal: Siber takip sonucu ortaya çıkarılabilir
Siber Güvenlik Uzmanı Arda Topal da, bir grup gencin Zahra Sokak’taki kavgaya ‘müdahale etmeye’ giderken sosyal medya hesabından yayınlandığı video ile ilgili alınabilecek tedbirlerden bahsetti.
“Bu tür olaylara karışanların kimlik tespitleri açısından ele alınabilir. Paylaşılan videoların veya içeriklerin kimler tarafından yapıldığı, ‘ilk kaynak kim?’ gibi soruların yanıtları siber takip sonucu ortaya çıkarılabilir.” diyen Topal, bu tür olaylar başlamadan önce viral hale gelen videolar karşısında yine siber izleme yapılarak önceden bir takım tedbirler alınabileceğine dikkat çekti.