Genel

Eğitim kurumunda büyük sahtekarlık 

Sedef BOŞNAK

Gazimağusa’da faaliyet gösteren Ada Kent Üniversitesi’nin Rektörü Oytun Sözüdoğru ile öğrenci işleri personeli Zihni Öztürk aleyhine yürütülen polis soruşturması devam ediyor.

Müstahdem tarafından sirkat, evrak sahtelere ve sahnelenmiş evrakı tedavüle sürme suçlarından tutuklanan Oytun Sözüdoğru ile Zihni Öztürk, dün ek tutukluluk talebiyle Gazimağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkartıldı ve aleyhine mahkemeden 4’er gün ek tutukluluk emri temin edildi.

Polis, ilk tespitlerine göre, zanlıların, mesai saatleri haricinde üniversite dışında, 30 öğrenciden kayıt parası adı altında, 114 bin 500 dolar, 2 bin 370 Euro ve 130 bin TL’yi sahtekarlıkla temin edip, kaldırdıkları öğrencilere sahteledikleri ödeme fişlerini verdiklerini belirledi.

Öte yandan, polis, suçlarını itiraf eden Oytun Sözüdoğru’nun, Zihni Öztürk ile 40 öğrenciden benzer şekilde sahtekarlıkla para temin ettiğini yönündeki beyanlarını tektik ve tezekkür ediyor.

Soruşturma derinleşti

Dünkü tutukluluk duruşmasında, iddia makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Fırat Kızıltunçla’ın sorularını Gazimağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görev yapan polis memuru Arif Toroslu yanıtladı.

Tanık polis Arif Toroslu, zanlıların, Gazimağusa’da meydana gelen müstahdem tarafından sirkat, evrak sahtelere ve sahnelenmiş evrakı tedavüle sürme suçlarından methaldar olduklarını hatırlattı.

Arif Toroslu, Gazimağusa’da Ada Kent Üniversitesi’nde rektör olarak görev yapan Oytun Sözüdoğru ile aynı üniversitede öğrenci işlerinde görev yapan Zihni Öztürk’ün, üniversitede öğrenim gören 6 öğrencinin her birinden, 2022-2023 yılı öğretim ücreti olarak, 3 bin 500 dolar toplamda 21 bin dolar parayı alıp, müstahdemi oldukları üniversitenin muhasebesine yatırmayarak sirkat ettiklerini söyledi.

Toroslu, ayrıca, zanlıların, her bir öğrenciye hazırladıkları sahte ödeme fişi vererek sahtelediklerini evrakı tedavüle sürdüğünü kaydetti ve zanlıları 26 Ekim’de derdest emri gereği tutuklandığını hatırlattı.

Zanlı Oytun Sözüdoğru’nun bazı beyanlarda bulunarak suçunu itiraf ettiğini kaydeden tanık polis, 3 günlük sürede 41 kişiden ifade temin edip, ifadeler doğrultusunda zanlıların 24 öğrenciden toplam 93 bin 500 dolar, 2 bin 370 Euro ve 130 bin TL’yi alıp, üniversitenin muhasebesine yatırmayarak sirkat ettiklerini tespit ettiğini mahkemeye aktardı.

Tanık polis, yaptığı aramalarda, Sözüdoğru’nun ofisinde 2 adet bilgisayar, 1 adet printer ve çok sayıda evrak, kullanımındaki araçta ise meseleyle bağlantısı olduğu tahmin edilen banka dekontları, çok sayıda evrak, taşınabilir hard disk ve öğrencilere kestiği 209 adet ödeme fişi, Öztürkün tasarrufunda ise öğrencilere kesilen 32 adet ödeme fişini bulup incelenmek üzere emare zapt ettiğini kaydetti.

Yaptığı tahkikatta zanlıların ayrı ayrı 3’er kez, okul saatleri ve kampüs dışında öğrencilerden para temin ettiğini ifade eden polis, zanlıların serbest kalması halinde ciddi ve titizlikle yürüttüğü tahkikatına etki etme olasılığı bulunduğunu ifade ederek, mahkemeden zanlılar aleyhine ek süre istedi.

Huzurundaki talebi değerlendiren mahkemenin Yargıç Aysu Çakan Alakan, zanlıların, 4’er gün süreyle poliste tutuklu kalmasına izin ve emir verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu