Çavuş: 600 damızlık hayvanımızı genç ve yeni üreticilerle hibe yöntemiyle buluşturacağız
Öykü KENDİR
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, BRT ekranlarında yayınlanan ‘Manşet+’ programına katılarak, önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Çavuş, göreve geldiği ilk günden itibaren sivil toplum kuruluşlarıyla sıkı bir iş birliği içerisinde olduklarını belirterek, “’Sizin eviniz artık Tarım Bakanlığıdır… Tüm sorunları hep birlikte çözeceğiz’ demiştik” dedi.
“Önümüzdeki hafta kuraklık tazminatının ilk ödemesini yapmak istiyoruz”
Eylül ayından beridir her hafta bir ödeme çıkarıldığını anımsatan Çavuş, “Bitkisel üretimdeki doğrudan gelir desteğinin ilk taksiti olan 100 milyon TL’yi ödedik, narenciyedeki teşvik primini ödedik, gübre destek primlerini ödedik, Hayvancılık Kooperatifi’nden gelen balyanın teşvikini ödedik, son olarak da 38 milyon TL’lik bir akaryakıt desteği ödedik” açıklamasını yaptı.
Çavuş, en geç yarın dolu ödemesinin de gerçekleştirileceğini ifade ederek, Çiftçiler Birliği ile istişare içerisinde önümüzde hafta kuraklık tazminatının ilk ödemesini yapmak istediklerini kaydetti.
“Üreticimizi en hızlı bir şekilde yeni ekim sezonuna hazırlamak istiyoruz” diyen Bakan Çavuş, açıklamasına şöyle devam etti:
“Ödemeler belki biraz gecikmiş olabilir ama Eylül ayından itibaren tüm ödemelerin yapılması ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini hedefledik.”
“Tohum önümüzdeki hafta ülkemize gelecek”
Çavuş, üreticinin tohum sıkıntısı yaşadığının doğru olduğunu dile getirerek, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) Haziran ayında 4 bin tonluk bir tohum alması gerektiğini ancak, gerek hasattan gerekse de hasat sırasındaki yağışlardan kaynaklanan sebeplerden dolayı alınan ürünün 1054 ton olarak gerçekleştiğini belirtti.
TÜK’ün Türkiye ile yapmış olduğu temaslar sonucunda 400 ton civarındaki arpanın ülkeye getirileceğini ve üreticiyle buluşturulacağını açıklayan Çavuş, “Önümüzdeki hafta itibarıyla bu tohum ülkemize gelecek” dedi.
“Küçükbaş üreticimizi destekliyoruz”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, “Küçükbaş üreticimizi destekliyoruz. Bütçede desteklerimizi artırarak devam edeceğiz dedik. Çalışmalarımızı tamamlamak üzerindeyiz. 800 milyon olan 2023 doğrudan gelir desteği, bu yıl 1 milyar 800 milyon civarında. Doğru planlarsak küçükbaşın 2024 yılında büyüyeceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.
“Et noktasında da büyümek istiyoruz”
Çavuş, “Et noktasında da büyümek istiyoruz, küçükbaş hayvan için ıslah projemiz var. Hem et hem de sütte verimliliği artıracak 15 milyon TL’lik bir bütçesi var. İskele bölgesinde 12 veya 13 yıl öncesinde tamamlanmış süt toplama merkezleri var. Bu toplama merkezlerini hayata geçireceğiz. 150 bin sağlamalı hayvanla hellimde arzu ettiğimiz süt miktarını yakalamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“600 damızlık hayvanımızı genç ve yeni üreticilerle buluşturacağız”
Devlet Üretme Çiftliği’nin damızlık hayvan satışı yaptığını hatırlatan Çavuş, “Biz bu sefer satış yapmayacağız. 600 damızlık hayvanımızı genç ve yeni üreticilerle hibe yöntemiyle buluşturacağız” açıklamasını yaptı.
Çavuş, “Genç ve yeni üreticimizden karşılığında ise bir sonraki yılda 600 damızlık hayvanın yavrusunu alacağız. Elimizde 1200 hayvan varlığı oluşacak, bunu da yeniden üreticimizle buluşturacağız” dedi.
Bazı bölgelerde başvuruların başladığını vurgulayan Bakan Çavuş, “Yeni girişimci gençlerin tarım ile üretimle buluşturulmasını hedefliyoruz. 2024 yılındaki hibelerle genç üreticiler ön plana çıkacak” ifadelerini de kullandı.
“Sadece TÜK’ün bütçesi kaldı”
Bakan Çavuş, hem bakanlığın hem de kurum ve kuruluşların bütçesinin hazır olduğunu belirterek, sadece TÜK’ün bütçesinin kaldığını, birkaç güne daha ihtiyaçları olduğunu aktardı.
“Özel sektör harnup alımına başladı”
Özel sektörün dün itibarıyla harnup alımına başladığını da duyuran Çavuş, “Cuma gününe kadar Binboğa’da alımlara başlayacaktır. Eğer, Binboğa bu yıl harnup alımı gerçekleştirmeyecekse biz en geç Pazartesi günü TÜK’ü görevlendirerek, harnubun en iyi şekilde alımını yapacağız” açıklamasını yaptı.