Ağaçlar yakılarak imha edilmeli
Lefke 5 Kasım’da ‘Hurma Festivali’ne hazırlanıyor ama hurma üreticileri ‘Kırmızı Palmiye Böceği’nden yana dertli. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, böcek istilasının son bulabilmesi için yapılması gerekeni ortaya koydu
“Emirname yayınlanmalı”… Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, “Ağaçlar ciddi şekilde hasar görüyor, ilaçlama kuruma başlamadan önce yapılmalı. Kuruyan ağaçlar yakılarak imha edilmeli. Bu konu hakkında da bir an evvel emirname hazırlanmalı” şeklinde konuştu.
“Hem güneyde hem kuzeyde durum aynı”… Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, 2016 yılında durumun çok vahim olduğunu, şuanda da istilalar devam etse de ilaçla bir nebze baş edilebildiğini belirtti. Böceklerin 5 km uçarak hızla yaygınlaştığını ifade eden Kaya, durumun hem kuzeyde hem de güneyde aynı olduğunu belirtti.
Emine Gül ÖZER
Enerji, lif ve mineral içeriği açısından en zengin meyvelerde başı çeken ve Lefke bölgesinin simgelerinden olan hurma ağaçları tehlike altında.
2003-2004 yılları arasında Mısır’dan ithal edilen palmiye ağacıyla birlikte, ülkeye ‘kırmızı palmiye böceği’ de ithal edildi. O gün bu gündür süre gelen soruna ise kalıcı bir çözüm hala bulunamadı.
KIBRIS’a konuşan Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, 2016 yılında durumun çok vahim olduğunu, şuanda da istilalar devam etse de ilaçla bir nebze baş edilebildiğini belirtti.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam ise “Ağaçlar ciddi şekilde hasar görüyor, ilaçlama kuruma başlamadan önce yapılmalı. Kuruyan ağaçlar yakılarak imha edilmeli. Bu konu hakkında da bir an evvel emirname hazırlanmalı” şeklinde konuştu.
Kaya: Hem kuzey hem güney istila altında
Lefke’nin simgesi haline gelen hurma ağaçları teker teker yok oluyor. Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ise KIBRIS’a verdiği demeçte 8’incisi düzenlenen Hurma Festivali’nin bu yıl 5 Kasım Pazar günü gerçekleşeceğini söyledi.
Lefke için büyük öneme sahip olan hurma ağaçlarının kırmızı palmiye böceği istilası altında olduğunu belirten Kaya, 2016 yılında durumun çok vahim olduğunu aktarırken, şu an ilaçlamayla bir nebze olsun rahatladıklarını ama tamamen bu sorundan kurtulamadıklarını belirtti.
Ağaçların zarar gördüğünü ifade eden Kaya, böceklerin 5 km hızla yayıldığını aynı sorunun hem kuzeyde hem de güneyde olduğunu söyledi.
Uluçam: İstila 2003 – 2004 yılında başladı
Hem enerji hem de mineral içeriğinin yüksek olduğu meyvelerin başında gelen hurma ağaçlarına musallat olan böceklerle başa çıkılamaz bir hal alırken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam durumu KIBRIS muhabirine değerlendirdi.
2003-2004 yılları arasında Mısır’dan ithal edilen palmiye ağaçlarıyla birlikte, ‘Kırmızı Palmiye Böceği’ haşeresinin ülkemize geldiğini ve o günden beri ağaçlara büyük zarar verdiğini kaydeden Uluçam, durumunun anlaşılması üzerine, yurt dışından hurma, süs hurma gibi bitkilerin ülkemize getirilmesinin yasaklandığını belirtti.
“Konuyla ilgili emirname yayınlanmalı”
Ülkedeki mevcut palmiye ağaçlarından dolayı böceklerin hızla arttığını belirten Uluçam, “şehir içi ve ev bahçesi hurmaları, bu böceğin engellenmesi ve kuruyan ağaçların kesilmesi hususunda emirname hazırlanmalı, buna belediyeler de dahil olmalı” ifadelerini kullandı.
Böcek tüneyen ağaçların diğer ağaçlara da yayılmaması için yakılarak imha edilmesi gerektiğini söyleyen Uluçam, “kuruma başladıktan sonra ilaçlama değil, bir tek yakılarak imha edilebilir” şeklinde konuştu.
“İlaçlama kuruma başlamadan yapılmalı”
Mevcut istilanın ortadan kalkması ve bir çözüme kavuşması adına palmiye ağaçlarının yasal ve etkili ilaçlarla ilaçlanması gerektiğini ifade eden Uluçam, “ilaçlanan hurmalarda kuruma söz konusu değil, Lefke bölgesinde ticari amaçla yetiştirilen hurma ağaçlarında sıkıntı olmadığını biliyorum. Çünkü ilaçlanıyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ağaçlar kurumaya başlamadan ilaçlama yapılıp tedbir alınmalı” şeklinde konuştu.
Uluçam, böceklerin insana hiç bir zararı olmadığının altını çizdi.