KKTCSon Dakika Haberleri

1 milyar TL ek destek

Pandemi sonrasında tüm dünyanın birinci öncelikli konusu haline gelen tarımsal üretimin gelişmesi için hükümet üreticiye destek kaleminde büyük artış yaptı. 800 milyon TL olan doğrudan gelir desteği 1 milyar 800 milyon TL’ye yükseltildi. Rakam üreticiyi memnun etti

“Eylülden bu yana ödeme yapıyoruz”… Tarım Bakanı Çavuş, eylül ayından bu yana üreticiye her hafta bir ödeme çıkarıldığını belirterek, “Bitkisel üretimdeki doğrudan gelir desteğinin ilk taksiti olan 100 milyon TL’yi, narenciyedeki teşvik primini, gübre destek primlerini, Hayvancılık Kooperatifi’nden gelen balyanın teşvikini ve 38 milyon TL’lik akaryakıt desteğini ödedik” dedi. Çavuş, bugün dolu zararı ödemesinin de gerçekleştirileceğini ifade ederek, önümüzde hafta kuraklık tazminatının ilk ödemesini yapmak istediklerini kaydetti.

“400 ton arpa geliyor”… Üreticinin tohum sıkıntısı yaşadığını dile getiren Çavuş, “Toprak Ürünleri Kurumu haziran ayında 4 bin tonluk tohum alması gerekirken, gerek hasattan gerekse de hasat sırasındaki yağışlardan kaynaklanan sebeplerden dolayı alınan ürün bin 54 ton oldu. TÜK’ün Türkiye ile yapmış olduğu temaslar sonucunda önümüzdeki hafta 400 ton civarındaki arpa getirilecek ve üreticiyle buluşturulacak” diye konuştu.

“Destek ile işler yoluna koyulabilir”… Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğluları, “2023 yılı için hayvan başı destek 650 TL’ydi. Bu da yaklaşık 200-250 Bin TL civarında tekabül ediyordu. Desteğin arttırılması doğru bir karar oldu” dedi. Naimoğluları, arttırılan gelir desteğiyle hayvancının önümüzdeki dönemde işlerini yoluna daha iyi koyabileceğine dikkat çekti.

“Önümüzdeki hafta üretici rahatlayacak”… Çiftçiler Birliği Başkanı Nizam gübre ve tohumun üretim için çok önemli olduğunu dile getirdi. “Üreticinin önü ödemelerle açılmalıdır” ifadelerini kullanan Nizam, ülkeye getirilecek 400 ton arpa ile üreticinin rahatlayacağının kaydetti. Nizam, “Çiftçiler Birliği olarak, bu yapılan çalışmalar doğrultusunda, üreticinin önümüzdeki haftadan sonra rahatlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Öykü KENDİR / Emine Gül ÖZER

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, üreticinin yaşadığı arpa sorunun çözümü için TÜK’ün Türkiye ile yapmış olduğu temaslar sonucunda 400 ton civarındaki arpanın ülkeye getirileceğini ve üreticiyle buluşturulacağını açıkladı.

Bakan Çavuş, üreticiye ödenen doğrudan gelir desteğinin 2023 yılında 800 milyon TL olduğunu belirterek bu rakamın 2024 yılı için 1 milyar 800 milyon TL civarına çıkarıldığını kaydetti.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, doğrudan gelir desteğinde yapılan artıştan memnuniyet belirtti, bunun üretici için önemine dikkat çekti.

Tarım Bakanı Çavuş, BRT ekranlarında yayınlanan ‘Manşet+’ programına katılarak, önemli açıklamalarda bulundu.

“Ödemeler yapılıyor”

Eylül ayından beridir her hafta bir ödeme çıkarıldığını anımsatan Çavuş, “Bitkisel üretimdeki doğrudan gelir desteğinin ilk taksiti olan 100 milyon TL’yi ödedik, narenciyedeki teşvik primini ödedik, gübre destek primlerini ödedik, Hayvancılık Kooperatifi’nden gelen balyanın teşviğini ödedik, son olarak da 38 milyon TL’lik bir akaryakıt desteği ödedik” açıklamasını yaptı.

Çavuş, bugün dolu ödemesinin de gerçekleştirileceğini ifade ederek, Çiftçiler Birliği ile istişare içerisinde önümüzde hafta kuraklık tazminatının ilk ödemesini yapmak istediklerini kaydetti.

“Üreticimizi en hızlı bir şekilde yeni ekim sezonuna hazırlamak istiyoruz” diyen Bakan Çavuş, “Ödemeler belki biraz gecikmiş olabilir ama Eylül ayından itibaren tüm ödemelerin yapılması ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini hedefledik” dedi

“Tohum önümüzdeki hafta ülkemize gelecek”

Çavuş, üreticinin tohum sıkıntısı yaşadığının doğru olduğunu dile getirerek, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) Haziran ayında 4 bin tonluk bir tohum alması gerektiğini ancak, gerek hasattan gerekse de hasat sırasındaki yağışlardan kaynaklanan sebeplerden dolayı alınan ürünün 1054 ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

TÜK’ün Türkiye ile yapmış olduğu temaslar sonucunda 400 ton civarındaki arpanın ülkeye getirileceğini ve üreticiyle buluşturulacağını açıklayan Çavuş, “Önümüzdeki hafta itibarıyla bu tohum ülkemize gelecek” dedi.

“Küçükbaş üreticimizi destekliyoruz”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, hayvan üretimine ilişkin de projelerden bahsetti. Bakan Çavuş, “Küçükbaş üreticimizi destekliyoruz. Bütçede desteklerimizi artırarak devam edeceğiz dedik. Çalışmalarımızı tamamlamak üzerindeyiz. 800 milyon olan 2023 doğrudan gelir desteği, bu yıl 1 milyar 800 milyon civarında. Doğru planlarsak küçükbaşın 2024 yılında büyüyeceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Çavuş, “Et noktasında da büyümek istiyoruz, küçükbaş hayvan için ıslah projemiz var. Hem et hem de sütte verimliliği artıracak 15 milyon TL’lik bir bütçesi var. İskele bölgesinde 12 veya 13 yıl öncesinde tamamlanmış süt toplama merkezleri var. Bu toplama merkezlerini hayata geçireceğiz. 150 bin sağlamalı hayvanla hellimde arzu ettiğimiz süt miktarını yakalamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“600 damızlık hayvanımızı genç ve yeni üreticilerle buluşturacağız”

Devlet Üretme Çiftliği’nin damızlık hayvan satışı yaptığını hatırlatan Çavuş, “Biz bu sefer satış yapmayacağız. 600 damızlık hayvanımızı genç ve yeni üreticilerle hibe yöntemiyle buluşturacağız” dedi.

Çavuş, “Genç ve yeni üreticimizden karşılığında ise bir sonraki yılda 600 damızlık hayvanın yavrusunu alacağız. Elimizde 1200 hayvan varlığı oluşacak, bunu da yeniden üreticimizle buluşturacağız” dedi.

Bazı bölgelerde başvuruların başladığını vurgulayan Bakan Çavuş, “Yeni girişimci gençlerin tarım ile üretimle buluşturulmasını hedefliyoruz. 2024 yılındaki hibelerle genç üreticiler ön plana çıkacak” ifadelerini de kullandı.

Nizam: Denenmiş ve sertifikalı tohumlar gelecek

Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam da, Bakan Çavuş’un önümüzdeki günlerde ülkeye 400 ton arpa geleceğini ve üreticiyle buluşturacaklarını açıkladığı konuya değindi. “Bu arpalar tohum amaçlı ülkemize gelecek. Bizim ülkemize 1. Derece kalitede olan ürünler girebilir. Ürünün sertifikalı olması lazım. Diğer türlüsü zaten yasaklandı” diyen Nizam, daha önceleri ülkeye getirilen tohumlarda adaptasyon sorunu yaşadıklarını ve bunun birçok sıkıntıyı beraberinde getirdiğini vurguladı. Nizam, “ kurak yıllarda ülkeye getirilen tohumlarda adaptasyon sıkıntısı yaşandı. Bu da ürünlerdeki rekoltelerin düşmesine sebebiyet verdi. Bu yüzden Türkiye’ye gidildi, ülkemize adaptasyon sorunu yaşamayacak, sertifikalı ve denenmiş tohumlar getiriliyor” dedi.

“Üreticinin ödemelerle önünün açılması gerek”

Yapılan çalışmalar ve eksikliklerin giderilmeyi amaçlanmasının önemli olduğunu anlatan Başkan Nizam, “gübre ve tohum üretim için çok önemli. Üreticinin önü ödemelerle açılmalı” ifadelerini kullandı. 400 ton getirilecek arpa sonrasında üreticinin rahatlayacağının vurgusunu yapan Nizam, “Çiftçiler Birliği olarak, bu yapılan çalışmalar doğrultusunda, üreticinin önümüzdeki haftadan sonra rahatlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Naimoğulları: Desteğin arttırılması doğru bir karar

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, doğrudan gelir desteğinin 1 milyon 800 bine çıkartılmasını memnuniyetle karşıladı. Naimoğluları, “2023 yılı için hayvan başı destek 650 TL’ydi. Bu da yaklaşık 200-250 bin TL civarında tekabül ediyordu. Desteğin arttırılması doğru bir karar oldu. Bu konuda olumsuz hiç bir yorumum yok” ifadelerini kullandı.

Naimoğluları, “arttırılan gelir desteğiyle en azından hayvancı önümüzdeki dönemde belki işlerini yoluna daha iyi koyabilir” şeklinde konuştu.

“600 değil 6 bin hayvanda verilse üretici mutlu olmaz”

Üretimi canlı tutmak ve gençleri üretimle buluşturmak adına 600 damızlık hayvanı genç ve yeni üreticilerle buluşturmak amaçlı yapılacak hibe programı hakkında konuşan Naimoğluları, “değil 600, 6 bin hayvanda verilse üzerici mutlu olmaz” şeklinde konuştu.

Hayvancılık mesleğinin zor ve maliyetinin çok yüksek ve getirisinin düşük olduğunu ifade eden Naimoğulları, “gelişen olumsuz koşullarla hayvancı sıkıntı yaşıyor. Meslek zor, maliyet yüksek. Hiçbir genç şu anda bu işi yapmak istemiyor” ifadelerini kullandı.

“Bir çiftlikte minimum 80 hayvan olması gerekir”

Gençlere yapılacak hibe programını yorumlayan Naimoğluları, “600 damızlık hayvanı 30 kişiye 20 damızlık olarak bölüştürecekler. Üretim yapabilmek için bir çiftlikte en az 80 tane hayvanın olması gerekir” dedi. Başkan Naimoğluları, “bu öncelikle zaten bir hibe değil. Üretim yapılacak, hayvanlar çoğaltılıp geri alınacak. Geri alınacak hiçbir hayvan üreticiye bir şey kazandırmaz. Hiç hayvancılık yapmamış bir gence 20 tane de versen 80 tane de hayvan versen bir işe yaramayacak. Bunun sürdürülebilir olması için, bu hayvana bakıp, bundan para kazanabilmesi gerek. Gençlerin hibeden önce hayvancılığa teşvik edilmesine ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

“Mevcut hayvancının memnun edilmesi gerek”

Gençlere verilecek destek kapsamında olumsuz düşünmediğini belirten Naimoluları, “karşı değilim destek verilsin. Ama gençler bu işi yapmak istemiyor. Bu yüzden mevcut öncelik hayvancılar olmalı. Bu olmazsa bu atılım boşa gider. Daha önce de denendi, gördük. Düz mantıkla bu iş olmaz” dedi. Hali hazırda sıkıntılarla boğulan hayvancıların memnun edilmesinin öncelik olduğunu vurgulayan Naimoğluları, “mevcut hayvancının sorunları öncelik olmalı, yoksa bu olay hepimizi sıkıntıya sokar. Hayvancının mutlu olması, hayvancının dayanma gücünün arttırılması adına yaptırımlar yapılmalı. Hayvancılar olarak hepimiz mutsuzuz. Mevcut olan 4 bin hayvancının hayvanlarının daha verimli olması için devlet desteği gerek” diye konuştu.

“Küçükbaş sütüne alım garantisi şart”

Hayvancılar olarak üretim ve destek konusunda her zaman mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Naimoğluları, 2022-2023 yılının kurak geçmesi sebebiyle çok fazla sıkıntı yaşadıklarını, hayvancıya hibe olarak yem verilmesini talep etti.

Hayvancılıkta yaşadıkları sıkıntıları 8-9 madde ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’a bildirdiklerini ama hala olumlu bir dönüş alamadıklarını belirten Naimoğluları, “Küçükbaş hayvan sütünün alım garantisi olması gerek ama yok. Normal şartlarda Sütek bunu almak zorunda. Şubat – Haziran ayında imalatçılar koyun – keçi sütünün fiyatı yüksek diye bundan kaçınıyorlar. Hayvancı sütünü pazarlayamıyor, hayvancı kuzusunu satamıyor. Kuzu satımı içinde Devlet Üretme Çiftliği’ne 2-3 bin tane kuzu alınması gerektiğini söyledim. Ona da bir yaptırım hala yok. Hayvancı mağdur ediliyor” ifadelerini kullandı.

Huseyin cavus mustafa naimogullari

mehmet nizam

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu