ALO 183 hattına son üç yılda 100’ün üzerinde çağrı geldi
Sosyal Hizmetler Dairesi’nin kadın, çocuk, yaşlı ve engellilerin şiddet ve istismarına yönelik oluşturduğu ALO 183 hattına son üç yılda 100’ün üzerinde çağrı geldi.
Kadın, çocuk ve engellilerin yanında… ALO 183, kadına yönelik şiddet ve istismarla mücadelede kritik bir rol oynuyor. ALO 183, sadece kadınlara değil, aynı zamanda çocuklara ve yaşlılara yönelik ihbarları da dikkate alarak mağdurlara anında destek sağlıyor. Alo 183 7 gün, 24 saat yardım için bekliyor
Ezgi ÇELİK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nin ALO 183 “Kadınlara Yönelik Şiddet İhbar Hattı” her yıl onlarca kadının hayatına dokunuyor.
ALO 183 İhbar Hattı, desteğe ihtiyacı olan kadınlara, istismara uğrayan veya uğrama riski taşıyan çocuklara ve yaşlılara yönelik ihbarları dikkate alarak, müdahale edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için ilgili birimlere yönlendirme yapıyor.
Sosyal Hizmetler Dairesi görevlileri tarafından hat aracılığıyla alınan ihbarlar, çok kısa bir süre içerisinde polis ve sağlık kurumları başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara aktarılıyor.
ALO 183 İhbar Hattı sorumlusu, yapılan ihbarları polise bildirdiklerini, sığınma evi talebi varsa eve yerleştirdiklerini ve adli yardım desteği sağladıklarını belirtti.
2023’te 47 kişi ALO 183’e ihbarda bulundu
KIBRIS muhabiri ihbar hattı yetkilileri ile konuştu. Ülke genelinde kadına yönelik şiddet ve istismar olaylarındaki veri istatistiklerinde sadece 183’ü baz almadıklarını, polise de ihbarlar geldiğini ifade edilerek, son 3 yılın verilerini paylaşıldı.
Buna göre, Ocak-Aralık 2021 yılında 35 kişi sadece ALO 183’ü aradı. Aynı yıl bin 64 kişi de polise başvuru yaptı. Ocak- Aralık 2022’de 55 kişi ALO 183’e, 957 kişi ise polise ihbarda bulundu. Ocak – Aralık 2023’te ise 47 kişi ALO 183’e ihbar çağrısı yaptı.
Geçen yıl 172 kadına adli destek sağlandı
183’ün Devlette 7-24 mesaisi olan tek numara olduğunun altını çizen İhbar Hattı yetkilileri, Barolar Birliği ile yapılan protokol kapsamında, 2021’de 67 kişiye, 2022’de 105, 2023’de ise 172 kadına adli yardım yapıldığını belirtti.
Kadına Yönelik Şiddet İhbar Hattı olmasına rağmen çocuk veya engellilere yönelik istismarlarla ilgili de çağrılar aldıklarını kaydeden sorumlular, “Başka bir hat yok, iyi ki bu hat var. Kadınlar buraya ulaşabiliyor. İyi ki biz buradayız.” dedi.
Yanlış çağrılar gelebiliyor
Alınan eğitim kapsamında kadınları telefondan yönlendirdiklerini anlatan söz yetkililer şunları kaydetti:
“Kadın arıyor mesela, ben kendimi kilitledim, kocam ise elinde bıçakla dışarıda bekliyor. Ne yapacağımı bilmiyorum diyor. Hemen diğer hattan polisi ararken, bir yandan da kadını yönlendiriyorum. Hat olmasa polisi arasanız oradan oraya bağlıyor sizi. Kadın için bu da zaman kaybı. Ama 183’ü aradığında direkt bize bağlanıyor. Bekleme durumu yok.”
İhbar hattı yetkilisi, kadına şiddetle alakalı olayların hassasiyetinin vurgulanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, yanlış çağrılarda da alabildiklerini söyledi.
Vatandaşların kimi zaman LTB Alo 185 ve Elektrik Arıza 188 ile karıştırarak yanlış tuşlama yaptıklarına işaret eden yetkili, “Hattımızı arayanlar için,‘Sosyal Hizmetler kadına yönelik şiddet ihbar hattına ulaştınız’ şeklinde kısa bilgilendirici bir bant kaydı çıkıyor. Onu duyan vatandaşlar hemen kapatıyor. Bandı dinlemeyenler ise bize bağlanınca yanlış hattı aradıklarını fark ediyor.” ifadelerini kullandı.