Türkiye

Apple’a iPhone yavaşlatma davası: 2 milyar dolar tazminat isteniyor!

Apple, ilk defa 2017 yılında eski modellerini bilerek yavaşlattığını itiraf etmiş ve büyük tepki toplamıştı.

Şirket, eskiyen bataryalarda meydana gelen rastgele kapanma sorunlarının önüne geçebilmek için işlemci kısıtlaması yaptığını açıklasa da kullanıcılar, yavaşlayan iPhone’lar nedeniyle bu açıklamadan pek de memnun kalmadı.

Geçtiğimiz yıllarda Apple, Fransa tarafından 25 milyon euroluk bir cezaya çarptırılmış, ardından birkaç ülke daha şirkete ceza kesmişti.

Apple’a bir dava daha

Birleşik Krallık’taki İngilizJustin Gutmannisimli bir vatandaş, yaklaşık24 milyon iPhone kullanıcısıadına Apple’a dava açtı.

Gutmann,Apple’dan toplam 1.9 milyar dolar talep ediyor.Gutmann, Apple’ın bazı telefon modellerinde pillerle ilgili sorunları yazılım güncellemeleriyle “kısarak” gizlediğini ve performansı sınırlayan bir güç yönetimi aracı kurduğunu söylüyor.

.

iphonelari yavaslatma davasi apple kullanicilara 500 milyon dolar o b2c03117

Apple, davanın “asılsız” olduğunu ve kullanıcılarına ücretsiz pil değişimi sunduğu az sayıda iPhone 6S modeli dışında iPhone’lardaki pillerin arızalı olduğunu şiddetle reddettiğini söyledi.

Apple davayı engelleyemedi

Şirket davayı düşürmeye çalışsa da Rekabet Temyiz Mahkemesi (CAT), Gutmann’ın davasının devam etmesi yönünde karar verdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan sözcüsü, şu ifadeleri kullandı:

Herhangi bir Apple ürününün ömrünü kasıtlı olarak kısaltmak veya müşteri yükseltmelerini teşvik etmek için kullanıcı deneyimini kötüleştirmek adına hiçbir şey yapmadık ve yapmayacağız.

iphonelari yavaslatma davasi apple kullanicilara 500 milyon dolar o b2c30102

Apple, neden telefonları yavaşlatıyor

Akıllı telefonlarda bulunan bataryalar, kullanıldıkça eskir ve şarj ömürleri de azalır. Bu durumu Apple şöyle açıklıyor:

Bir telefonun düzgün çalışması için elektronik parçaların pilden anlık olarak yük çekebilmesi gerekir. Pilin empedansı, bu anlık güç iletimini etkileyen özelliklerden biridir.

Empedansı yüksek bir pil, güce ihtiyaç duyan sisteme yeterli düzeyde güç sağlayamayabilir. Kimyasal yaşının fazla olması pilin empedansını artırabilir.

Pil şarj düzeyinin düşük olması, kimyasal yaşın fazla olması ve düşük sıcaklıklar, kullanıcıların beklenmedik kapanma sorunu yaşama olasılığını artırır.

Uç koşullarda sistem daha sık kapanarak, aygıtın güvenilmez ve kullanılamaz duruma gelmesine neden olabilir. Pilinizin sağlığı azaldıkça en yüksek performansı sunma yeterliliği de azalır.

Apple kısacası, aşınmış bataryaların işlemci üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve ani kapanmaların önüne geçebilmek için işlemci kısıtlaması yaptığını söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu