KKTCSon Dakika Haberleri

Balıkçılar unutuldu

Balıkçılar Birliği Başkanı Atakan, balıkçılık sektörünün göz ardı edildiğini belirterek, hükümetten destek istedi.

“Zordayız, destek verin”… Ada ülkesi olan KKTC’de balıkçılık sektörünün yeterli desteği alamadığından şikayet ediliyor. Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan; hükümetin, tarım ve hayvancılığa destek verdiğini, ancak balıkçıların unutulduğunu ifade etti. Balıkçılık faaliyetlerini sürdürmekte zorlandıklarına işaret eden Atakan, hükümete çağrıda bulunarak destek talep etti.

Ezgi ÇELİK

Balıkçılık, sadece ekonomik değil, aynı zamanda beslenme açısından da kritik bir role sahip. Deniz ürünleri, insan sağlığı için vazgeçilmezken, ada ülkesi olan KKTC’de yaşayan vatandaşlar bundan pek de nasibini alamıyor; geçimini bu sektörden sağlayan balıkçılar ise dert küpü.

Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, balıkçıların yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, hükümetten destek istedi.

KIBRIS’a açıklamalarda bulunan Balıkçılar Birliği Başkanı Atakan, balıkçılık sektörünün ülkede destek görmediğinden şikayet etti.

Hükümetin, çiftçi ve hayvancıya yönelik açıkladığı kredi destek paketini anımsatan Atakan, “Bu destekte balıkçılığın adı geçmedi. Teşviklerden hiçbir haber yok. Balıkçılığı unuttular.” dedi.

“Balıkçılığı daha fazla dışlamasınlar”

KKTC’nin bir ada ülkesi olduğuna dikkati çeken Atakan, bu noktada en büyük desteklerden birinin balıkçılık sektörüne verilmesi ve balıkçılığın ülkede geliştirilmesi yönünde adımlar atılması gerektiğini belirtti. Ancak destek bulamadıklarını savunan Atakan, “Gerçekten unutulmamız acı bir olay.” şeklinde konuştu.

Şu anda balıkçıların kendi imkanları ile balıkçılığı sürdürmeye çalıştığını söyleyen Atakan, “Daha önce taleplerimizi ilettik ama bakan değişti. Tekrardan yazı yazıldı, balıkçıların durumu anlatıldı, destekler talep edildi.” ifadesini kullandı.

Limanların yetersizliğine işaret eden Atakan, “Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama o da yok. Balıkçımıza malzeme desteği vermiyorlar. Girdi maliyetleri yükseldi. TL üzerinden kredi verileceği açıklandı, balıkçıların adı unutuldu. Balıkçılığı daha fazla dışlamasınlar.” dedi.

“Balıkçılık mesleği azalıyor”

Atakan, geçmişten günümüze balıkçılıkla uğraşıp zarar ettiğinden dolayı mesleği bırakan çok kişi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“400 küsur teknemiz varken, imkansızlıklardan dolayı devamlı denize açılan balıkçımız azaldı. Hava muhalefeti, küresel ısınma gibi etkenlerden dolayı her gün denize çıkamayan balıkçımız, evine ne kadar ekmek götürebilecek? Geçindirmekle yükümlü olduğu aileleri var bu insanların da ve başkalarının yanında işçi olarak çalışıyorlar”.

“Vatandaş balığı uyguna yiyor”

150 teknenin aktif olarak balıkçılık ile uğraştığını aktaran Atakan, balık fiyatlarına da değindi. Girdi maliyetleri ve enflasyon göz önüne alındığında balık fiyatlarının uygun olduğunu savunan Atakan, şunları kaydetti:

“Bu ekonomik krizde balık fiyatları gerçekten uygun. Kıbrıs’ta vatandaşlar vobba, istavrit, uskumru, palamut, karagöz, sargoz, barbun gibi balıklar yemeyi tercih ediyor. Ayrıca mevsimlik izmarit balığı da gelecek ve halkımız bol bol ucuz balık yiyecek.”

Balık sezonunun verimli geçtiği dönemlerde yazı yazarak Türkiye’den donmamış balıkların ithalatının durdurulduğunu kaydeden Atakan, bu konuda bakanlığın duyarlı olduğunu söyledi.

“Kaçak ve amatör balıkçılık sorunu”

Atakan, balık avına kapalı bölgelerde balıkçıların kurallara uyduğunu ancak kaçak ve amatör balıkçılığın bir sorun olduğunu dile getirdi.

Atakan, bunun da denetimsizlikten dolayı yaşanan sorunlardan biri olduğunu belirterek, “Kaçak balıkçılık ve ticaretini yapan amatörler balıkçılığın sorunu. Amatörler, daha fazla balık tutarak ticaret yapıyorlar. İşte bu noktada denetim yok.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu