Dünya

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping: ABD ile işbirliğine istekliyiz

REUTERS

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Washington yönetimine seslenerek ortaklık teklifinde bulundu.

Çin resmi medyasına göre, Şi, iki ülke farklılıklarını yönetirken bir araya gelerek küresel sorunlara yanıt vermek için işbirliği yapmaya istekli olduklarını belirtti.

Şi, “doğru” şekilde anlaşabilme yeteneğinin dünya için hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Şi’den ABD’ye mesaj

Bu açıklamalar, New York merkezli ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi’nin yıllık yemeğinde sunulan bir mektupla ortaya çıktı.

Şi, daha istikrarlı ikili ilişkilere yönelik çağrısında, bu ilişkilerin “karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği” ilkelerine dayandırılması gerektiğini ifade etti.

Karşılıklı kritik ziyaretler

Çin liderinin mesajı, Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin ilerleyen günlerde Washington’a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde geldi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken dahil birçok üst düzey Amerikalı yetkili, Çinli meslektaşlarıyla Pekin’de bu yaz bir araya gelmişti.

Washington’ın en öncelikli hedefinin, dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki yoğun rekabetin ve ticaretten Tayvan ve Güney Çin Denizi’ne kadar bir dizi konuda yaşanan anlaşmazlıkların çatışmaya dönüşmesini engellemek olduğu belirtiliyor.

Biden-Şi görüşmesi gerçekleşebilir

Çin basınından Global Times gazetesi, Dışişleri Bakanı Wang’ın ziyaretinin iki ülkenin liderleri Biden ve Şi’nin bir araya gelmesinin yolunu açabileceğini yazdı.

Ancak Washington’ın, Pekin’in “endişelerine çözüm bulmak ve samimiyetini göstermek için somut çaba harcaması” gerektiği kaydedildi.

Gelişmiş yapay zeka çipi ihracatına kısıtlama

Öte yandan ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçen yıl yapay zeka çip ihracatına yönelik kısıtlamalar sonrasında ortaya çıkan boşlukları kapatmaya yönelik yeni kurallar getirileceği bildirildi.

Daha önceki kısıtlamaların ABD’deki yapay zeka firmalarının tercih ettiği işlemci olan Nvidia H100’ün satışını yasakladığı hatırlatılan açıklamada, Çinli şirketlerin bunun yerine H800 veya A800 adı verilen, ABD kısıtlamalarından etkilenmeyen biraz yavaşlatılmış sürümü satın alabildiklerine işaret edildi.

Açıklamada yeni kuralların, çiplerin diğer sürümlerini de kısıtlayacağı aktarılırken Nvidia’nın dışında Intel, Advanced Micro Devices (AMD) gibi yarı iletken ticareti yapan şirketlerin Çin’e ihracatının da bundan etkileneceği vurgulandı.

Ayrıca, ABD kısıtlamalarına tabi olan yarı iletken üretim ekipmanlarının listesinin genişletilmesinin planlandığı kaydedildi.

Çin’e yapay zeka engeli

Açıklamada ifadelerine yer verilen ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, kısıtlamalarla Çin’in ekonomik büyümesine zarar vermeyi amaçlamadıklarına vurgu yaptı ve amacın Çin’in, özellikle askeri kullanımlarda, yapay zeka alanında atılımları tetikleyebilecek gelişmiş yarı iletkenlere erişimini engellemek olduğunu anlattı.

Bu kapsamda, yapay zeka çiplerini Çin’e veya ambargo uygulanan diğer bölgelere ihraç etmek isteyen şirketlerin, ABD’ye bildirimde bulunması gerekecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu