Çok rahat yaşıyoruz
Türkiye’den ülkemize okumak için gelen öğrenciler için ulaşım ve pahalılık büyük bir sorun yaratsa da Kıbrıs insanının tavırları ve adadaki yaşamın rahatlığı öğrencileri cezbediyor
“Sıkıntılar çözülmeli”… KIBRIS muhabirinin uzattığı mikrofona önce dert yanan öğrenciler, daha sonra da Kıbrıs’ta yaşamanın güzelliğinden bahsetti. “Her şeye rağmen yaşaması güzel bir yer” diyen öğrenciler, ev kiralarının yüksekliğinden ve gerek şehir için gerekse şehirler arası ulaşım sorunundan dert yanıyor.
“Alternatifli bir yer”… Öğrenciler, “Kıbrıs’ta öğrenciler için çok sayıda etkinlik var. Eğlence, gezme, gece hayatı için çevre çok müsait. Burası çok rahat ve insanları çok sıcakkanlı. Kimse kimsenin umurunda değil” diyerek, Kıbrıs’ın öğrenciler için çok alternatifi olan bir yer olduğunu ifade ediyor.
Emine Gül ÖZER
“Eğitim adası” konsepti ile yükseköğrenimde 100 binli öğrenci sayısı yakalandı; ancak ülkemize gelen öğrencilerin ciddi sıkıntıları var. Öğrenciler idareden sorunların çözümünü beklerken, Kıbrıs’ın doğal güzelliği, sakinliği ve yerli insanının cana yakın ve rahat tavırları öğrencilerin burada mutlu olmasını sağlıyor.
Özellikle Türkiye’den gelen öğrenciler için alkol ve sigaranın burada daha ucuz olması ve eğlence çeşitliliği Kıbrıs’ı tercih sebeplerinin başında geliyor.
Öğrencilerin en önemli sorunu ulaşım. Sadece üniversite servisleri ile bir yerden bir yere gidebilen öğrenciler, servislerdeki doluluk nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Gerek şehir içi gerekse şehirler arası ulaşımda büyük sorun yaşayan öğrenciler, ülkedeki pahalılıktan da dert yanıyor. Taksiye binip bir yerden bir yere gitmenin maliyetinin oldukça yüksek olması, ev kiralarının sterlin ve Euro para cinsinden yapılması dışında altı ay ya da bir yıl peşin ödemeli olması öğrenciler için en büyük sorunlardan. Temel tüketim maddelerindeki pahalılık da ülke insanı için olduğu kadar öğrenciler için de ayrı bir dert.. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen, Kıbrıs’ın sakinliği, güvenli yaşam tarzı, tarihi alanları ve eğlence mekanları öğrencilerin burayı tercih etmesini sağlıyor.
Öğrenciler ne dedi?
Ahmet Arif
“Adanın genel olarak büyük bir ulaşım sorunu var. Şehir içi ulaşımdan bahsediyorum. Türkiye’den geldiğim için bu konuda çok fazla eleştiri yapıyorum çünkü geldiğimiz yerlerde A’dan Z’ye her yere ulaşım sağlayabiliyoruz. Kiralar yüksek, ucu çok açık, bu konuda bir limitlendirme yok. Kıbrıs’ta yaşam çok rahat, trafik bazen can sıkıcı olabiliyor ama adanın genel olarak kafa yapısı, sakinliği ve yaşantısı çok güzel.”
Beyza Çalışkan
“Öncelikli olarak biz öğrencilerin yaşadığı en büyük sorun ulaşım. Otobüs saatleri çok erken bitiyor. Onun dışında yollardaki aydınlatmalar yanmıyor, bu çok sıkıntı ve bir kadın olarak sokakta yürürken ister istemez korkuyoruz. Ev kiraları çok yüksek, sterlin ve Euro bazında en az altı aylık–bir yıllık bedellerle isteniyor. Bazı arkadaşlarımız, bir evde 4-5 kişi kalıyor. Kıbrıs çok rahat ve insanları çok sıcakkanlı. Burada kimse kimsenin umurunda değil, sadece siz varsınız. Sizin yaptığınız şey sadece sizi iyi ya da yanlışa götürür.”
Ahmet Duran Kahraman
“En çok ulaşım konusunda zorluk ve sıkıntı çekiyoruz. Araba fiyatları burada uygun ama öğrenci olarak bütçelerimiz buna yetmiyor. Ev kiraları çok pahalı. Yurtta kalıyorum bu yüzden. En azından ev fiyatlarına nazaran uygun. Kıbrıs’taki faaliyet ve etkinlik çokluğu öğrenciler için çok güzel. Bir öğrenci burada çok rahat yaşayabilir, eğlence, gezme, gece hayatı bunlar için çevre çok müsait. Kıbrıs, öğrenciler için çok alternatifi olan bir yer”.
Neşet Patlar
“Burada bir yerden bir yere gitmek çok zor. Ulaşım büyük dert! Okul servisleri ücretsiz diye çok kalabalık ve yetersiz. Artık bayılan öğrenciler normal karşılanıyor. Kıbrıs’ın tek sevdiğim yanı ise alkolün Türkiye’ye göre çok ucuz olması.”
Kaan Çapan
“Öğrencilerin kâbusu ulaşım. Merkeze ulaşım sorun. Servisler yeterli değil, kalabalık. Servis kullanmasak, genel ulaşım araçlarında sıkıntı var. Öğrenciler olarak gündüz saatlerinde derslerimiz oluyor, ders saatleri dışında araç sıkıntısı yaşıyoruz. Derslerin bittiği saatlerde ulaşım da sona eriyor. Kıbrıs’ın doğal güzelliğini ve havasını seviyorum. Geldiğim yer İzmir’e benzetiyorum. Genel olarak burayı seviyorum.”
Orçun Duran
“Benim en büyük sıkıntım fiyatlar, her şey çok pahalı. Dışarıdan yemek yemeye kalktığımızda, Türkiye’ye göre kat be kat fazla para ödüyoruz. Yurtlar çok kötü, fazla fiyatlara kötü imkanlarda yaşıyoruz ve ulaşım sıkıntı. Bir sıkıntı da aslında üniversite öğrencilerine servislerin ücretsiz olması. Bu yüzden çok kalabalık oluyor. Tek bir okul servisine bağlı kalınca saat sıkıntısı yaşıyoruz. Gece saatlerinde dışarı çıkmak istediğimizde ya şahsi bir araç ya da taksi kullanmamız gerekiyor. Kıbrıs’ta sigara alkol çok ucuz, bu yönünü seviyorum. Bunlar zaten üniversite öğrencilerinin eğlence araçları. O yüzden bu konuda mutluyum.”
Mert Sütçü
“Öncelikle evlerin kiraları bütçeleri zorluyor. Bir öğrenci bu fiyatlar karşısında eve çıkamıyor. Ulaşım konusunda sıkıntı var. Sadece okul otobüsleriyle bir yerden bir yere gitmeye çalışıyoruz ve bu mümkün değil. Bu konuda dertliyiz. Temel gıda ürünleri marketler olarak kolay ama fiyatlar olarak çok zor. Artık kiloyla alışveriş yapamıyoruz, adet adet alıyoruz alacağımız şeyleri. Buranın tarihi yerlerinin fazla olmasını seviyorum.”
Efe Çamur
“Kıbrıs’ta öğrencilerin yaşadığı en büyük sorun kesinlikle ‘ulaşım’. Gezme imkanını okul otobüsleriyle sağlamaya çalışıyoruz ama o da çok kalabalık oluyor. Bu öğrencileri baya zorluyor. Gıda fiyatları da keza çok yüksek. Dışarıdan yemek yiyemiyoruz. Her şeye rağmen eğlencesi güzel buranın, o yanını seviyoruz.”
Yiğit Özcan
“Lefkoşa’da okuyan bir öğrenci için Mağusa’ya ulaşım çok zor. Otobüs bilet fiyatları çok yüksek. Bu fiyatların düşürülmesi gerekiyor. Yemek fiyatları, gıda fiyatları her şey çok pahalı. Taksiler çok pahalı, ulaşım sıkıntı.”