Denetim mekanizması çalışmalı
Muhaceretin önemi… Mahkemelere yansıyan suç davalarının sayısı her geçen gün artarken bu durum ada sakinlerini tedirgin ediyor. Esendağlı, özellikle yurtdışından gelen 3’üncü ülke vatandaşlarının karıştığı suçlarla alakalı olarak tedbir alınmasının kolay olduğunu belirterek, “Muhaceret denetimlerini sıkı bir şekilde tutarsanız, kapıları sıkı bir şekilde kontrol ederseniz, bu ülkeye girecek olan insanların yasal amaçla girmesi noktasındaki denetimi sağlam yaparsanız bunlar olmaz” dedi.
“2023’te de oran değişmeyecek”… Ağır ceza mahkemeleri huzurundaki davaların suç türlerine göre karşılaştırmalı dağılımına bakıldığında 2021 yılında 812, 2022 yılında ise 966 kişinin yargılandığını kaydeden Esendağlı, 2023 yılı suç oranlarında tabloya yansıyacak rakamın da hemen hemen aynı seyirde ilerleyeceğini kaydetti. Esendağlı, “Düzelme veya bir değişme olmayacağına göre, aksi düşünülemez” ifadelerini kullandı.
Emine Gül ÖZER
Ülkemizde son zamanlarda duyduğumuz, ‘vahim zarar’, ‘ciddi darp’, ‘uyuşturucu madde ithali’, sirkat’ gibi pek çok suç vakası, günden güne artış gösteriyor.
Ülke nüfusunda yaşanan artışla beraber özellikle 3’üncü ülke vatandaşlarının da sıklıkla adının karıştığı suçlar, ada sakinleri için tedirginlik yaratıyor.
Ağır ceza mahkemeleri huzurundaki davaların suç türlerine göre karşılaştırmalı dağılımı incelendiği zaman 2021 yılında 812 kişi suça karışırken, bu rakam 2022’de 966 kişi olarak kaydedildi. İçerisinde bulunduğumuz süreçte de mahkemelerin sürekli suç davalarını görüşmek zorunda kalması bu artışın devam ettiğini belgeler nitelikte.
Hem ağır ceza mahkemeleri huzurunda hem de kaza mahkemelerindeki yıldan yıla suç oranlarındaki artış Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Avukat Hasan Esendağlı’ya göre denetim eksikliğinden kaynaklanıyor.
Suç oranlarında azalma kaydetmek için ülkeye gelen vatandaşların kontrol altına alınması ve denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan Esendağlı, “yeterli denetim yapılırsa, yabancıların karıştığı suçlar engellenmiş olur. Bu çok büyük bir oranda suçların azalması demektir” şeklinde konuştu.
“Suçların önlenmesi hususunda, devlet yetersiz kalıyor”
Suç oranlarında yaşanan artışın sebebinin yeni bir durum olmadığını, devletin kurulduğu yıldan bu yana katlanarak arttığını ifade eden Hasan Esendağlı, “Suç oranları seneden seneye istikrar göstererek artıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin bu anlamda sicili pek iyi değil maalesef” dedi.
Bu ülkede devletin otoritesi olması gerektiğine dikkat çeken Esendağlı, “Suçlarda gerileme yakalamak gerekirken, hala fazla istikrarlı bir ilerleme kaydediyoruz. Bu anlamda suçların önlenmesi ile ilgili devletin yetersiz kaldığı neticesine varıyoruz” diye konuştu.
“Suç oranlarındaki artışın sebebi yasa değil, denetim eksikliğidir”
Ülke nüfusunun artış göstermesi ile birlikte günden güne daha fazla suç vakası ile karşı karşıya geliyoruz. Bu yaşanan artışın yasa eksikliğinden değil, denetim eksikliğinden kaynaklandığını belirten Esendağlı, “Artan suç sayısının sebebi yasa eksikliği değil, denetim eksikliğidir. Özellikle yurtdışından gelen 3’üncü ülke vatandaşlarının karıştığı suçlarla alakalı olarak tedbir almak çok kolaydır. Muhaceret denetimlerini sıkı bir şekilde tutarsanız, kapıları sıkı bir şekilde kontrol ederseniz, bu ülkeye girecek olan insanların yasal amaçla girmesi noktasındaki denetimi sağlam yaparsanız bunlar olmaz” ifadelerini kullandı.
“Adaya girerken ve girdikten sonrasını denetlemek önemli”
Adaya giriş yapacak kişinin ne amaçla geldiğini sorgulayıp, adaya girdikten sonrasında da gözlem oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Esendağlı, sözlerine şöyle devam etti:
“Gelen kişi öğrenci ise öğrenci, turist ise turist, çalışmak için geliyorsa ona göre bir ön denetim, ön izin sağlanıp, ülkeye girdikleri andan itibaren ve sonrasında da amaca uygun ülkede ikamet edip, etmediklerini kontrol ederseniz ve illegal duruma düşenler ihraç edilirse, bu sorunlar ortadan kalkacaktır. Böylece yabancıların karıştığı suçları, engellemiş olurlar. Bu çok büyük bir oranda suçların azalması demektir. Yerel nüfusun karıştığı suçların sosyoekonomik tespitlerini düzgün yapıp, denetim ve tedbirler alındığında yerel halkın karışacağı suç oranları da engellenecektir.”
“2023 yılında aynı oranda bir suç kaydı çıkacağını öngörüyorum”
Ağır ceza mahkemeleri huzurundaki davaların suç türlerine göre karşılaştırmalı dağılımı 2021 yılında 812, 2022 yılında ise 966 kişi olarak kaydedildi. 2023 yılı suç oranlarında tabloya yansıyacak rakamın hemen hemen bir önceki yıllarla aynı seyirde ilerleyeceğini kaydeden Esendağlı, “Ağır ceza mahkemeleri ve kaza mahkemelerinde de yıldan yıla artış gösteriyor. O yüzden 2023 yılında da öngörümüz, geçtiğimiz yıllar baz alınarak aynı oranda bir artışın yaşanacağını düşünüyorum. Düzelme veya bir değişme olmayacağına göre, aksi düşünülemez” ifadelerini kullandı.