Denetleme ve Etik Kurulu kuruldu
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, paydaşlarla imzaladıkları vatandaşın ilaca erişimini kolaylaştıran protokolde önemli bir noktaya dikkat çekti.
Sigorta görevi… Reçete skandalı sonrasında sistem yeniden revize edildi. İlaca erişim sıkıntısını ortadan kaldıran protokolde Denetleme ve Etik Kurulu da oluşturuldu. Bakan Gardiyanoğlu, “Eğer yanlış bir şey olduğu görülürse onunla ilgili müdahale edilecek. Kurul ciddi bir sigorta görevi görecek.” dedi.
Ezgi ÇELİK
Sigortalıların ve eczacıların ilaç temini ile geri ödemelerinde yaşanan sorunların çözülmesi amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile paydaş örgütler arasında imzalanan iş birliği protokolünün detaylarını Bakan Gardiyanoğlu KIBRIS’a anlattı.
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Başbakan Ünal Üstel’in talimatları doğrultusunda protokol için yaklaşık 2 buçuk ay önce çalışmaya başladıklarını belirtti.
Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Eczacılar Birliği, Sosyal Sigortalar Müdürü ve hukukçuların uzun saatler yaptıkları toplantılarla protokole son şeklini verdiklerine işaret eden Gardiyanoğlu, “Mevcut olan sözleşmenin düzenlenmesiyle ilgili gerek doktor, gerek eczacılarımızdan birçok öneriler geldi. Ödeme vadeleri, eczacıların halka uyguladıkları indirimler konusunda ve kurul ilaçlarıyla ilgili önerileri vardı. Geriye kalan hukuksal düzenlemelerdi. Ana tema buydu. Doktorlarımız ve eczacılarımızdan gelen tüm önerileri bakanlık olarak kabul ettik.” dedi.
“Yanlış görülürse müdahale edilecek”
En önemlisinin Denetleme ve Etik Kurulu’nun oluşturulma olduğuna dikkat çeken Gardiyanoğlu, kurulda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile paydaş örgütlerden temsilciler bulunacağını kaydetti. Kurulun her ay toplanarak, o ay yapılan işlemleri inceleyeceğini belirten Gardiyanoğlu, “Eğer yanlış bir şey olduğu görülürse onunla ilgili müdahale edecekler. Örneğin reçete ve eczanelerle ilgili herhangi bir şikayet gelirse değerlendirilecek ya da bu işleyiş süreç içerisinde sistemde modernize edilmesi gereken bir konu varsa… Çünkü bir sistemi başlatırsınız kullandıkça eksikliklerinizi, hatalarınızı görürsünüz. Bu da olsa daha iyi olurdu gibi… Tespitler varsa bunları pozitif yönde değerlendirerek öneri sunacaklar. Denetleme Etik Kurulu da orada ciddi bir sigorta görevini görecek. Bu süreç içerisinde tüm paydaşlar bu konuda hem fikir olduk. Başbakan huzurunda da protokolümüzü imzaladık.” ifadelerini kullandı.
“Vatandaşın ilaca erişim süresi ise daha rahat ve daha hızlı olacak.” diyen Gardiyanoğlu, bir kez daha eczacı, doktor ve sigortalıların kendini çok daha güvende hissetmesinin sağlandığının altını çizdi.
“Erişim daha geniş kapsama yayıldı”
Sağlık Bakanlığı ile yapılan iş birliğine de değinen Bakan Gardiyanoğlu, “Kamu hastanelerinde muayene olan sosyal sigortalıları artık doktor tarafından yazılan reçetelerini biz sistemden görüyoruz. Anında yüzde 80 indirim görecek şekilde Sağlık Bakanlığı ile düzenleme yaptık. Daha önce reçeteleri sistemde görmüyorduk. Onları da dahil ettik ki gerek özel gerek kamu hastanelerinde muayene olan sosyal sigortalıların reçetelerini erişim konusunda daha geniş bir kapsama yaydık.” dedi.