Türkiye

Dışişleri Bakanı Fidan: Garantörlük fikrini ortaya atan Türkiye’dir

AA

İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’de sivil katliamlarına verilen “insani ara” bitmek üzere.

Ateşkesin uzatılmasına yönelik çabalar sürerken, Türkiye de kalıcı bir ateşkes için diplomatik temaslarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi’nin konulu oturumunda katılımcılara hitap etti.

Bakan Fidan, “Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’nde, bu asil ve dirençli ulusun maruz kaldığı bir başka felaket hakkında konuşmak üzere bir araya geldik” dedi.

“Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirememiştir”

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik acımasız saldırılarının savaş suçu teşkil ettiğini ifade eden Bakan Fidan şunları söyledi:

“Tüm medeni ulusları bu suçlarla ilişkilerini kesmeye çağırıyoruz. Böyle korkunç zamanlarda, uluslararası hukuku uygulayacak ve insanlığın ahlaki pusulasını koruyacak güçlü küresel kurumlara ihtiyacımız var. Ne yazık ki, BM tüzüğü tarafından defalarca görevlendirilen Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirememiştir. Tek ses olarak etkili bir ateşkes çağrısında bulunamamıştır. Dahası Konsey, Filistinlilerin onlarca yıldır maruz kaldığı tarihi adaletsizliği ortadan kaldıracak bir çare dahi sunamamıştır. Bu felç durumunun diğer küresel krizlerle başa çıkma konusunda da yankı bulacağı ve konseyin insanlığın gözündeki güvenilirliğini daha da aşındıracağı kesindir. Birleşmiş Milletler’in üzerine kurulduğu kurallara dayalı uluslararası sisteme de zarar verecektir”

“Bu sorunu çözmezsek, hepimiz cezasızlık ve adaletsizlikten beslenen her türden radikalizm yeniden hepimize musallat olacak”

Uluslararası hukuk ilkeleri ve ahlaki pusula olmadan herkesin bilinmez sularda olduğunu belirten Bakan Fidan, “Bu sorunu bir an önce çözmezsek, hepimiz cezasızlık ve adaletsizlikten beslenen her türden radikalizm yeniden hepimize musallat olacak” dedi.

Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın Filistin ile dayanışma için bir araya geldiğine dikkat çeken Bakan Fidan şunları söyledi:

“Bu kitlelerin İsrail’in zulmü karşısında duyduğu öfke ve hayal kırıklığı birçok ülkede toplumsal ayaklanmalara yol açma riski taşımaktadır. Güvenlik Konseyi’nden beklentileri açıktır. Çatışmaların durmasına yol açacak bir ateşkesin sağlanması ve Gazze’ye engelsiz bir şekilde insani yardım ulaştırılması. Gazze’deki insani duraklamanın uzatılması, rehine ve tutukluların takas edilmesi”

“Bu kez hepimiz kolları sıvamalı ve İsrail ile Filistin’in nihai güvenliğini garanti altına alan iki devletli çözüme dayalı bir barış süreci ile sona erdirmeliyiz”

İnsani aranın sona ermesinin ardından Gazze Şeridi’ne düzenlenmesi planlanan saldırılar hakkında yapılan açıklamaları ciddi endişeyle takip ettiklerini belirten Bakan Fidan şu ifadeleri kullandı:

“Filistinlilerin devlet olmanın tüm hak, ayrıcalık ve kabiliyetlerine sahip, işleyen bir devlete sahip olmalarına izin verdiğimizde, bugün karşılaştığımız zorlukların çoğu ortadan kalkacaktır. Bu kez hepimiz kolları sıvamalı ve İsrail ile Filistin’in nihai güvenliğini garanti altına alan iki devletli çözüme dayalı bir barış süreci ile sona erdirmeliyiz. İsrail ve Filistin, Doğu Kudüs’ün Filistin devletinin başkenti olduğu 1967 öncesi sınırlar boyunca barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayabilmelidir”

“Türkiye garantörlük mekanizması fikrini ortaya atmıştır”

İki devletli çözüm konusunda Türkiye’nin garantörlük mekanizması fikrini ortaya attığını aktaran Bakan Fidan şöyle dedi:

“Böyle bir mekanizma barışı koruyacak ve taraflardan herhangi birinin ihlalini önleyecektir. Birçok ortağımızın açıklamalarından böyle bir mekanizmaya gerçekten ihtiyaç duyulduğunu ve desteklendiğini anlıyoruz. Sözlerime son vermeden önce, tüm dostlarımızı ve meslektaşlarımızı bir kez daha devam eden zulmü durdurmak ve Filistin halkına yönelik gecikmiş tarihi adaletsizliği tersine çevirmek için el ele vermeye davet ediyorum.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği temas grubuyla New York’taki (BM) binasında da düzenlediği basın toplantısında AA muhabirinin,

BM’nin açıkladığı rakamlara da göre Gazze’nin kuzeyinde çok büyük bir yıkım ve korkunç can kaybı var. Diğer taraftan zorunlu göç nedeniyle de Gazze’nin güneyinde her gün nüfus artıyor. İnsani kriz ile İsrail’in saldırıları sürdürmesi çok daha fazla can kaybına yol açacak. Sizce uluslararası toplumun birlik halinde hareket etmesi ne kadar büyük aciliyet taşıyor? Bu çerçevede temas grubu ne yapabilir?

sorularını yanıtladı.

Bakan Fidan: “Gazze’de acilen insani ateşkes ve yardımlara ihtiyaç var”

Uluslararası toplumun yasal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmesi için temas grubunun çok yoğun çalışmalar yürüttüğünü aktaran Fidan, “Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum çünkü ahlaki pusulayı yitirirsek, insanlık olarak yönümüzü kaybederiz.” dedi.

Fidan, uluslararası toplumun siyasi ve insani olmak üzere tüm alanlarda gerekli çabayı sarf etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Acilen insani ateşkese ihtiyacımız var. Acilen insani yardıma ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda İsrail-Filistin sorununun hızlı bir şekilde temelindeki nedenlerine de inilmesi gerektiğine işaret eden Fidan, iki devletli çözümün önemine değindi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu