Dullar Derneği… Sadece 4 ayda 700 üyeye ulaştı
Boşanmaların giderek arttığı ülkemizde nihayet Dullar Derneği de kuruldu. 4 Ağustos’ta kurulan derneğin üye sayısı da hızla artıyor
- 2022 yılında 945 kişi boşandı… Aile Mahkemesi’ne bağlı olarak görev yapan evlendirme memurları 2022 yılında bin 247 nikâh kıyarken, aynı yıl içerisinde 945 kişi de boşandı. 2021 yılında ülkemizde 895 kişi boşanırken, 2020 yılında boşananların sayısı 841 idi.
- “Üye sayısı 2-3 bini bulacak”… Kıbrıs Dullar Derneği Başkanı Çetin Sadeli, 600’ü kadın, 100’e yakını da erkek olmak üzere toplam 700’e yakın üyeleri olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Dullar Derneği’ne talebin çok yoğun olduğunu, bu nedenle de 5-6 ay sonra üye sayısının 2-3 bine ulaşacağı öngörüsünde bulundu.
Cemre CEMALİ
Ülkemizde mahkemelere başvurarak boşanmak isteyen çift sayısı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl ülke genelindeki boşanma sayısı bir önceki yıla göre 50 arttı.
KKTC mahkemelerinin yayınladığı 2022 yılı Faaliyet Raporu’na göre; 2022 yılında bin 247 kişi evlenirken, aynı yılda 945 kişi boşandı.
2021 yılında ülke genelinde 895 kişi boşanırken, 2020 yılında boşananların sayısı 841 oldu.
Bu durum 4 Ağustos 2023 tarihinde ülkemizde resmen kurulan Kıbrıs Dullar Derneği’nin üye sayısına da yansıdı.
KIBRIS’a konuşan dernek başkanı, sosyal medya fenomenlerinden Çetin Sadeli, boşanmış ya da eşini kaybetmiş erkek ve kadınlar için kurulan Dullar Derneği’nin şu anda 700’e yakın üyesi olduğunu, bunların 600’ü kadınlardan, 100’e yakının ise erkeklerden oluştuğunu kaydetti.
Sadeli: Amacımız, dulların sosyalleşmesi
Kıbrıs Dullar Derneği Başkanı Çetin Sadeli, derneği kurmak için yaklaşık iki yıl boyunca uğraş verdiklerini ve bunun için önce ‘Dullar Tüzüğü’nü’ hazırladıklarını ifade ederek, resmi olarak 4 Ağustos 2023 tarihinde Kıbrıs Dullar Derneği’ni kurduklarını açıkladı.
Derneğin kuruluş amacının dulların sosyalleşmesi olduğuna dikkat çeken Sadeli, dulları bir yerde toplamak ve ihtiyacı olan üyelere destek sağlamak amacıyla faaliyetler yürüttüklerini söyledi.
Sadeli, şu anda 600’ü kadın, 100’e yakını da erkek olmak üzere toplam 700’e yakın üye sayısına ulaşıldığını anlatarak, kısa sürede bu kadar üye sayısına ulaşmış olmalarına şaşırdıklarını kaydetti.
“Asli üye” ve “misafir üye” olmak üzere iki farklı üye sınıfı olduğunu anlatan Sadeli, eşleri vefat etmiş, ya da ayrılmış olan kişilerin asli üye sınıfında yer aldığını, misafir üyelerin ise 18 yaşını aşmış olmak koşulu ile dul ya da eşi vefat eden biri olmasına gerek olmadığını ifade etti.
Sadeli, asli üye ile misafir üyeyi birbirinden ayıran en önemli farkın ise misafir üyelerin kurultayda seçme ve seçilme hakkına sahip olmadığını belirterek, “üyelerimizden 50’si misafir üye, geriye kalan 650 kişi ise asli üyedir” dedi.
“Her üye olmak isteyeni kabul etmiyoruz”
Kıbrıs Dullar Derneği’ne talebin çok yoğun olduğuna işaret eden Sadeli, 5-6 ay sonra üye sayısının 2-3 bine ulaşmasını beklediklerinin altını çizdi.
Sadeli, 4’ü erkek 3’ü kadından oluşan Kıbrıs Dullar Derneği Yönetim Kurulu ile her üye olmak isteyeni kabul etmeme kararı aldıklarını ifade ederek “Genel bir araştırma yapalım dedik, çünkü bazı insanlar da aramıza karışmak isteyebilir. Aramıza bir tecavüzcüyü, ya da karakteri düzgün olmayan birini almak istemeyiz. Üyelerimiz belirli bir standartta olmalı” vurgusu yaptı.
Kıbrıs Dullar Derneği’ne üye olmanın koşullarından bahseden Sadeli, şöyle devam etti:
“Bizde ayrım yoktur. Herkes derneğimize üye olabilir ancak üye formunu dolduran herkesi üye yapacağız diye bir şey yok.
Burası küçük bir ülke, herkes herkesi tanır. Üye formunda belirtilen adresten kişinin kaldığı mahallenin muhtarına ulaşıp ‘nasıl bir kadındır? Ya da nasıl bir adamdır?’ diye sorarak araştırma yaparız.
Boşanmış ya da eşi vefat etmiş kişilerden üyelik için herhangi bir resmi belge istemiyoruz. Kağıdı imzalatırız, yalan ya da yanlış beyanda bulunması halinde sorumluluk o kişilere aittir.”
“Her katkı, dernek üyelerimiz ve çocukları için faydalı olacak”
Sadeli, dernek olarak yardım almak için şu ana kadar hiçbir bakanlığa ya da yetkili kuruma başvuruda bulunmadıklarını belirterek, “yardım ediliyormuş aslında. Bunu dernek avukatımız ile görüşüp biz de dilekçe yazarak talep edeceğiz. Bize gelen her katkı, dernek üyelerimiz ve çocukları için faydalı olacak” dedi.
Yaptığı bir araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık bin 250 kişinin evlendiğini söyleyen Sadeli, “maalesef 1 sene içerisinde kimisi 2 aylık, kimisi 6 aylık evliyken, kimisi ise düğün günü, düğün bile yapmadan ayrılmış. Bir yıl içerisinde ayrılanların sayısı 970-980 civarında” diyerek, boşanma vakalarındaki artışın nedenini anlamadıklarını kaydetti.
“Hedefimiz adanın her ilçesinde ofis açmak”
Sadeli, üyelerinin çoğunlukla Lefkoşa ve Gazimağusa bölgelerinde yaşadığını söyleyerek; Göçmenköy’de bir ofisleri olduğunu, ardından Lefkoşa Terminal’de de bir ofis açtıklarını ifade etti.
Şu an için Lefkoşa’daki şubelerin yeterli olduğunu kaydeden Sadeli, hedeflerinin, öncelikle Gazimağusa bölgesinde, ardından da adanın her ilçesinde ofis açmak olduğunu kaydetti.