Fide Kürşat: Ciddi bir çeteleşme var
Müslüm BAYUK
Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Fide Kürşat, KIBRIS TV’de yayınlanan Her Şey Masada programında Halil Esendağlı’nın sorularını yanıtladı.
İskele’nin yabancı nüfustan dolayı SOS verdiğini söyleyen Kürşat, alt yapı sorunların ciddi boyuta ulaştığını kaydetti. İskele bölgesinde yoğun bir betonlaşma yaşandığını ve bunun büyük bir hızla devam ettiğini söyleyen Kürşat, ciddi bir alt yapı sıkıntısından söz etti.
Halkın nefes alacak yer bulamadığını ifade eden Kürşat, doğanın yanı sıra kültürel sıkıntıların da baş gösterdiğini belirtti.
“Aygün, Sınırüstü hatta Geçitkale’ye kadar tüm araziler el değiştirmiş durumdadır” diyen Kürşat, avukatlar ve sözleşmeler üzerinde kalan mal el değişimleri yaşandığını ve bundan dolayı devletin de gelir elde edemediğini dile getirdi.
Yabancıların mülk alması, hatta iş kurması konusunda kolaylıklar yapıldığını ve bu noktaya ulaşıldığını söyleyen Kürşat sözlerine şöyle devam etti:
“Eskiden bir yabancının bir şirket kurabilmesi için şirketin yüzde 51 hissesinin bir KKTC vatandaşının olması gerekirdi. Oysa şimdi 250 bin Euro teminat karşılığında bir yabancı istediği her türlü şirketi kurabilir. Market, galeri, fırın, kuaför her şeyi yapıyorlar.”
“İskele’de her şey allem galem!”
Bunun artık yatırım olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Fide Kürşat, “Dış yatırım, yerli sermayenin karşılayamayacağı derecede büyük olan yatırımlar olmalı. Ama bizde bu şekilde değil. Küçük yerler de yabancıların. Birçok emlakçı var kayıtlı ve kayıtsız olarak. Kaçak müteahhitler var. İskele bölgesinde her şey Kıbrıs ağzıyla söyleyecek olursam allem galemdir.”
Kurtuluş’tan Ergazi’ye kadar giden yol kenarındaki reklam tabelalarının yabancılara ait olduğunun görüldüğü bilgisini paylaşan CTP Milletvekili, “Daha temel atılmadan daireler satılıyor. Her yer betonlaşıyor. Bu konuda ciddi bir çeteleşme var. Yabancılar tapu dairesinde kimin üzerinde hangi mal kayıtlıdır biliyorlar. İnsanları arayıp buluyorlar. Arazilerini satana kadar onlara sürekli teklif artıyorlar. İnsanlar en sonunda “ömrüm boyunca çalışsam da bu ücreti kazanamam” diyerek mallarını satıyorlar. Ama ne oluyor. Zaten ciddi bir ekonomik kriz var, insanlar bu paraları görünce malını satıyor. Torunlarımızın çocuklarının tabağından yiyoruz, geleceğimizi satıyoruz” dedi.
Arazi satışı güvenlik hakline geldi
Arazi satışları konusunun artık bir güvenlik sorunu haline geldiğinden dem vuran Kürşat, “Biz şu anda toprağımıza sahip çıkmıyoruz. Satış yasaklansın demiyoruz ama bazı yasal kısıtlamalar getirilmelidir. Bugün İtalya’da iş kuran bir yabancı ev alamaz. Bu tip kısıtlamalar gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Pandemiden sonra devletlerin tarımsal arazilerin korunması, kooperatiflerin desteklenmesi sonrasında alarmlar verildiğini anımsatan Kürşat, “Bizde ise birinci ve ikinci sınıf tarım arazileri de dahil olmak üzere yoğun bir betonlaşmaya gidiliyor” diye konuştu.
İskele’den sonra Karpaz’da da el değişimleri yaşandığını hatta Gaziveren’de de benzer sürecin yaşandığını anlatan Kürşat, “Memleketi parsel parsel yabancıya devrediyoruz” diye konuştu.