KKTCSon Dakika Haberleri

Fiyatlar kara kara düşündürüyor!

Girdi maliyetlerinin artması, yaşlı bakımevlerinin fiyatlarını da fırlatırken; Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Jenkins, devletin bu alana ciddi kaynak ayırması gerektiğine dikkat çekti

Aylık 17-30 bin TL arası… Bakıma ihtiyaç duyan yaşlılar için ikinci adres olan bakımevleri fiyatları keseyi zorluyor. İstatistik Kurumu’nun yayımladığı yılın ilk enflasyon verileri de bu durumu gözler önüne serdi. Yatalak hastalar için huzurevinde bakım hizmetlerinin fiyatlarında yıllık bazda yüzde 187.07 artış oldu. Yaşlı bakımevleri iki veya üç kişilik odalarda 17-30 bin TL arasında ücret ile hizmet sunuyor.

“Devlet kaynak ayırmalı”… Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins, zamlanan her kalemin bakımevlerinin girdi maliyetlerini artırdığını ifade etti. “Yaşlı bakımı hiçbir zaman ucuz olmadı ve olmayacak da” diyen Jenkins, devletin bu alana ciddi kaynak ayırıp yatırım yapması gerektiğini ve evde bakımı desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Seher AKBAĞ

Ekonomik kriz sadece ürünlerin değil yaşlı bakımevlerinin fiyatlarını da katladı. İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2024 yılının Ocak ayı verilerine göre en yüksek artış gösteren mal ve hizmetler grubunda beşinci sırayı yaşlı ve yatalak hastalar için huzurevinde bakım hizmetleri aldı. Yatalak hastalar için huzurevinde bakım hizmetleri ocak ayında yüzde 61.34 artış kaydederken, yıllık bazda bu artış yüzde 187.07’ ye ulaştı.

Ülkemizde bakımevleri sayısının yetersiz olması sebebiyle vatandaşlar yer bulmakta zorlanırken, bakımevlerinin ücretleri de cepleri bir hayli zorluyor. Yaşamlarını yaşlı bakımevlerinde geçiren yaşlı vatandaşlar ve yakınları masrafları nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. İki veya üç kişilik odalarda aylık bakım ücreti 17-30 bin TL arasında değişirken hizmeti alacak kişinin ihtiyaçlarına göre bakım ücreti artış gösteriyor.

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins, zamlanan her kalemin bakımevlerinin girdi maliyetlerini artırdığını, dolayısıyla girdi maliyetlerindeki artışa göre yaşlı bakımevlerinin ücretlerini artırmak durumunda kaldıklarının altını çizdi.

Jenkins: Bakımevlerinin girdi maliyetleri çok yüksek

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hatice Jenkins, enflasyonun artmasıyla birlikte bakımevlerindeki maliyetlerin yükseldiğini ve bu maliyetlerin en büyük kısmının personel giderlerinden oluştuğunu belirtti. Jenkins, çok zor bir hizmet alanı olan yaşlı bakım sektörünü çekici hale getirmek için bakımevlerinin personeline asgari ücretten daha yüksek maaşlar vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yaşlı bakımevlerinde gıda ve ısınma gibi diğer maliyetlerin de gözle görünen bir şekilde aydan aya arttığını dile getiren Jenkins, bakımevlerinin kısıtlı sayıda personelle, gıda ve hijyen masraflarından da kısarak hayatta kalmayı başardıklarını söyledi.

Jenkins, bakımevlerindeki girdi maliyetlerinin her ay sürekli artmasına rağmen, ücretlerini senede bir veya iki defa artırdığına dikkat çekti. Şu anda bakımevinin en düşük aylık ücretinin 15-20 bin TL civarında olduğunu ifade eden Jenkins, “Yaşlı bakımı hiçbir zaman ucuz olmadı ve olmayacak da.” dedi.

WhatsApp Image 2024 02 18 at 11.36.17 1

“Bez, gıda, hijyen ve personel giderlerinden tasarruf ederek ayakta kalıyorlar”

Devletin bakımevlerine yaşlılar için ödediği miktarın asgari ücretin yüzde 60’ı olduğunu kaydeden Jenkins, bugün bir yaşlının bakım ücretinin en az bir asgari ücrete eşit olması gerektiğini vurguladı. Bu nedenle bakımevlerinin bez, gıda, hijyen ve personel giderlerinden tasarruf etmeye çalıştığını ve bu durumun yaşlıların insan onuruna yakışır bir bakım almalarını engellediğini belirtti.

Jenkins, hiçbir bakımevinin kendi binasının olmadığını ve insanüstü gayretlerle ayakta kaldığını belirtti.

“Ekonomik sektör olabilmesi için teşvikler ve krediler verilmeli”

Devletin bu alana ciddi kaynak ayırıp yatırım yapması gerektiğini söyleyen Jenkins, hem yaşlılarımıza daha iyi bir bakım sağlamak, hem de bu alanın bir ekonomik sektör olarak geliştirilmesi için teşvikler ve krediler verilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede, söz konusu sektöre yeni yatırımcıların çekilebileceğini belirtti. Hazırladıkları yasadan da söz eden Jenkins, dört aydır yasanın Sosyal Hizmetler Dairesi’nde görüşüldüğünü ifade etti.

Ayrıca, evde bakımın desteklenmesi gerektiğini ve yerel yönetimlerin de bu süreçte rol oynaması gerektiğini vurgulayan Jenkins, devletin bu konuya ciddiyetle yaklaşması ve politika geliştirmesi gerektiğini dile getirdi.

“Bireylerin emekli olmadan bilinçlendirilmesi gerekir”

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Jenkins, gelişmiş toplumlarda insanların çalıştıkları dönemde emeklilik planlarını yaparak maddi kaynak ayırdıklarını belirtti. Ancak, ülkemizde benzer bir kültürün olmadığını ve yaşlılık döneminde bireylerin gelirleri düşerken, bakım, ilaç ve sağlık hizmetlerine olan harcamaların arttığını dolayısı ile karşılaşılan maliyetlerin neredeyse yaşlı bireylerin toplam gelirini aştığını ifade etti. Toplumun bu konuda hazırlıklı olması gerektiğini ve bireylerin emekli olmadan bilinçlenmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Jenkins, derneğin bu konuda araştırmalar yaptığını ve ilgili devlet kurumları ile çalışmaya hazır olduğunu da kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu