Gelen para geri kaçıyor
Ezgi ÇELİK
Ekonomist, mali müşavir Derviş Kemal Deniz, KIBRIS TV’de yayınlanan Sabah Sabah programında Haluk Yerli’nin konuğu oldu.
Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkiye değinen Deniz, içerde planlanması, yapılması gereken işler olduğunu kaydederek, bunların yapılmaması durumunda Türkiye’nin devreye girdiğini söyledi.
“Türkiye projen nerede, ben sana desteği vereyim dediği zaman sen bir şey üretemiyorsan o zaman Türkiye’yi suçlayamazsın” diyen Deniz, Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’ne yardım etmeye çalıştığını kaydetti. Deniz, “Kopuksunuz dünyadan ve Türkiye yardım ederim diyor ama siz de bana ne yapacağınızı, projenizi, fizibilite raporunuzu açık açık söyleyin diyor. Ülkemizde inşaatları yapıyoruz Türkiye mi karışıyor hayır” dedi.
Refah ülkesi hedefi
“Bir ülkede refah isterseniz birinci derece vatandaşın refahını düşüneceksiniz” diyen Deniz, siyasetçinin ya da politika yandaşlarının refahını değil toplumun refahının düşünülmesi gerektiğini belirtti.
Refah ülkesi hedefine ilişkin eleştirilerde bulunan Deniz, sözlerine şöyle devam etti:
“Refah ülkesinde elektrik kesilmez, elektrik kesilecek diye herkes gidip jeneratör almaz, solar enerji, panelleriyle çatılar doldurulmaz, solar enerji paneli genel yapılır ve tüm halk faydalanır. Yollar doğru düzgün olur, arabanızın lastiğini iki günde bir değiştirmek zorunda kalmazsınız. Refah ülkesinde devlet okulları özel okullarla rekabet edecek durumdadır. Bugün “refah ülkesi yaratacağım” derseniz bu maddeleri yazarsınız, refah ülkesini yaratırsınız sonra da ben artık güçlüyüm dersiniz. Bunları planladım, finansman açığım şu kadar dersin Türkiye’ye. Ondan sonra “yönetime karıştılar” hikayesi çıkmaz.”
“Bir bina yapıp satmakla katma değer yaratılmaz”
Ekonomide katma değeri olan hizmet ve mal çeşitliliği ile yürümenin hükümetlerin birinci öncelliği olması gerektiğine değinen Derviş Deniz, “Katma değeri bugün geliştirmiş olduğunuz ekonomik yapının ülkeye katkısı istenilen düzeyde mi, yok! Katma değeri yok ve gelen paranın büyük kısmı tekrar yurt dışına çıkıyor” tespitinde bulundu.
Ülkeye giren paranın hacmin büyük göründüğünü ancak bunun ülkenin zenginleşmesine yardım etmediğini anlatan Deniz, “Bir bina yapıp sattığınızda bu katma değeri artırmıyor. Tabi inşaat sektörü önemlidir ama birinci derece katma değeri olan bir endüstri değildir. İnşaat sektörünü katma değer olan hizmetleri hareket ettirecek şekilde geliştirirsek işte o zaman inşaat sektörünün bize faydası olabilir” ifadelerine yer verdi.
İnşaat sektöründe kullanılan hammaddelerin KKTC’de üretilmediğine dikkat çeken Deniz, çalışanların da ithal geldiğini, bu nedenle paranın dışarı kaçtığını anlattı.