KKTCSon Dakika Haberleri

Hasanoğlu: Ticari ilişkiler gelişecek

Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, 2024-2025 yıllarında KKTC’nin Türk Devletleri ile ilişkilerinin hayal edilemeyecek noktaya geleceğini dile getirdi:

400 milyar dolarlık hacim… Hasanoğlu, Türk Devletleri arasında 400 milyar dolara yakın bir dış ihracat hacmi olduğunu anımsatarak, KKTC’nin de burada pay alması gerektiğini kaydetti. Hasanoğlu, “KKTC’ye ürünlerini bu ulaşım ağı üzerinden Türk Devletlerine ve uluslararası piyasalara taşıması için büyük imkanlar sağlayacaktır” dedi.

Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, KIBRIS TV’ye konuk oldu, Seher Akbağ’ın sorularını yanıtladı. Azerbaycan’dan farklı branşlardaki heyetlerin KKTC’ye gelmesinin önemine değinen Hasanoğlu, 50’ye yakın Azerbaycanlı akademisyen, iş adamı, gaziler ve şehit ailelerinin 15 Kasım’da KKTC’nin 40’ıncı yıl kutlamalarına katıldığını anımsattı.

“Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dosyasında KKTC ile kültür, eğitim gibi çeşitli işbirlikleri ilk sırayı alıyor” diyen Hasanoğlu, KKTC’deki 40’ıncı yıl etkinliklerinde neler yapılabilir düşüncesiyle yola çıkıldığını anlattı.

“Karşılıklı işbirlikleri bizi geleceğe taşıyacak”

Kıbrıs Üniversite Sporları Federasyonu ile Başbakanlığın ev sahipliğinde Türkiye’den Adnan Menderes Üniversitesi, Azerbaycan’dan Hazar Üniversitesi Basketbol takımı, Kıbrıs’tan ise mavi ve kırmızı olmak üzere oluşturulan iki basketbol takımının maç yaptığını anımsatan Hasanoğlu, “İki gün boyunca Atatürk Spor Salonu’nda yarışmalar yapıldı. Finalde de Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanvekili Tahir Budagov ve Başbakan Ünal Üstel’in takdimleri ile sporculara kupaları verildi. Aslında bu bize gelecekte neler olacağının habercisidir. Uzun yıllardır KKTC’nin gençleri uluslararası müsabakalara, yarışmalara katılamıyor. Önleri hep kesiliyor. Karşılıklı işbirliklerimiz bizi geleceğe taşıyacak” dedi.

KKTC MOK Azerbaycan’a gidecek

“Yakın gelecekte KKTC’li gençlerin Azerbaycan’da basketbol oynamasını arzuluyoruz, planlıyoruz” diyen Hasanoğlu, KKTC Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Dursun Koç ile de çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Olimpiyat Komitesi’nin Azerbaycan’a gideceğini ve burada görüşmeler yaparak Kıbrıs Türk gençlerine nasıl imkan sağlayabilecekleri üzerine çalışmalar yapacaklarının bilgisini veren Hasanoğlu, “Kıbrıslı gençlerimiz Türkiye’nin milli takımlarında oynadığı gibi Azerbaycan’ın da bu tür spor yarışmalarına katılması için kapı açmaya çalışıyoruz. İlişkilerimiz her alanda olduğu gibi spor alanında da gelişecek” diye konuştu.

“Bu imzalar lafta kalmayacak”

Yeni Azerbaycan Partisi, AK Parti ve UBP olarak üç ülkenin iktidar partilerinin ortak bir mutabakat imza attıklarını hatırlatan Hasanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu işbirliği protokolü imzalanması öncelikle KKTC’nde faaliyet gösteren bir siyasi partinin ilk defa uluslararası arenada olan partilerle protokol imzalamasıydı. Diplomatik olarak uluslararası ilişkiler tarafından baktığımız zaman bu çok önemli bir adım. Bu protokol ile üç ülkenin gençleri üzerine çalışmalar yapılması, kadın kollarının temas halinde olması, kültürel ilişkilerini siyasi partiler şemsiyesi altında ileriye taşımak hedefleniyor. Bu sözleşmeler lafta kalmayacak. Uygulanmaya başlanacak. Üç ülkenin işbirliği yapması için ortada siyasi bir irade var. Bu iradenin topluma yansıması çok önemli.”

5 ay önce KKTC’den bir bakanın Azerbaycan’a gitmesinin ana haber konusu olduğunu ancak bugün bunun ana haber olmadığını söyleyen Hasanoğlu, “Bu bizim siyasi hayat tarzımıza çevrildi. Ve artık bizim işbirliklerimiz bizi heyecanlandırmaktan daha çok görüşmelerin içeriği bizi ilgilendiriyor. Artık görüşmelerin içeriği daha fazla ön plana çıkmaya başladı” dedi. Hasanoğlu, yakın zamanda karşılıklı yeni görüşmelerin planlandığını belirtti.

“Azeri iş insanları devreye girecek”

‘Türk Devletleri Teşkilatı’nın KKTC için Önemi Paneli’nde TDT eski genel sekreteri ve Azerbaycan Milletvekili Ramil Hasan’ın konuşmasını anımsatan Hasanoğlu, Azeri iş insanlarının KKTC’ye yatırım yapması için koşulların oluşturulması gerektiğine değindi.

Hasanoğlu, “Biz hepimiz istiyoruz ki karşılıklı ilişkilerimiz gelişsin tabi ki bu bir anda olacak bir şey değil. Hem Kıbrıslı hem de Azerbaycanlı vatandaşlarımız talebi var. Örneğin işadamlarımızın KKTC’ye yatırım yapması için ılımlı bir politika veya teşvik yapılması gerekiyor. Bu teşvikten kastın finansal teşvik değil. Örneğin Azerbaycanlı iş adamlarının ülkeye yatırım yapabilmesi için % 51 ortağı olması gerekiyor. Biz Azerbaycan’ı yavaş yavaş 3. Dünya ülkesi statüsünden çıkarıp 2. Ülke statüsüne getirmemiz gerekiyor. İş adamlarına yatırım güvencesi olacak devlet otoritesi olması gerekiyor. Küçük de olsa dokunuşlar yapmak lazım. İlişkileri taçlandırmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“2024 ticari hayatta gelişmelere gebe”

Orhan Hasanoğlu, halka dokunacak çözümlerin bulunması gerektiğine değinerek, “Herkesin bilmesi gerekir 2024’ e geldiğimiz zaman iki kardeş ülke arasındaki ilişkiler bir adım daha ilerlemiş olacak. Hepimizi sevindirecek şeyler göreceğiz” şeklinde konuştu.

Tüm Türk dünyasının KKTC ile ilgili vermesi gereken desteklerden birinin ticaret yolunu açmak olduğunu vurgulayan Hasanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ana nokta Kıbrıs’ın limanları. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı TDT ile bu konuda bir görüşme yaptı. Kıbrıs’taki limanların ortak kullanımı için ticari yollardaki engelleri kaldırıp işbirliğini geliştirmek lazım. Bu konuda 2024 yılı içerinde ticaret hayatına etkisi olacak faaliyetlerin olacağı düşüncesi içerisindeyim.”

KKTC’nin bugün Azerbaycan’la gelişen ilişkisinin varsa yavaş yavaş Kazakistan ve Özbekistan ile de gelişeceğine inanç belirten Orhan Hasanoğlu, bu durumdan rahatsız olan taraflar olduğunun altını çizdi. “Bizim Türk Devletleri olarak yapmamız gereken sıkı sıkıya birbirimize sarılmaktır” diyen Hasanoğlu, 2024-2025 yıllarında KKTC’nin Türk devletleri ile ilişkilerinin hayal edilemeyecek noktaya geleceğini dile getirdi.

400 milyar dolarlık ihracat

KKTC’nin konum itibarıyla Doğu Akdeniz’de Türk Devletleri’nin transit kapılarından biri olduğuna dikkat çeken Hasanoğlu, “Bu ulaşım hattı çok önemlidir. Türkiye-Kazakistan- Çin’e kadar herkesi ilgilendiren bir transit limandır. KKTC bu hatta nasıl dahil edilir bununla ilgili yapılacak müzakereler vardır. TDT’ ye üye ülkelerin aslında ulaşım ağı bizi birbirimize bağlıyor. Yakın gelecekte büyük ihtimal KKTC’de ulaşım sektörü TDT’nin tecrübelerinden yararlanacak” dedi.

Türk Devletleri arasında 400 milyar dolara yakın bir dış ihracat hacmi olduğunu anlatan Hasanoğlu, “Aslında KKTC’nin de burada pay alması gerekiyor. Ürünlerini bu ulaşım ağı üzerinden önce Türk Devletlerine ardından uluslararası piyasalara taşıması için büyük imkanlar sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu