Hedef KKTC ekonomisine darbe vurmak!
Rum Yönetimi yasal bir çerçevede Güney’den yolcu alıp KKTC’ye getiren taşımacıların ekmeğini elinden alacak bir yasa tasarısını meclise sundu. Taşımacılar bu adıma tepki gösterdi
Toplu Taşımacılar Derneği Başkanı Berksan Bekir Akander “Burada yapılmak istenen ülke ekonomisine darbe vurmaktır” diyerek Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde yasal bir şekilde taşımacılık yapıldığına dikkat çekti
Güney Kıbrıs’ta Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde ‘T’ ibaresi kapatılmış KKTC plakalı taksi, minibüs, vito tarzı ticari taşımacılık hizmeti veren Kıbrıslı Türkler aleyhinde hukuki tedbir almak için kolları sıvadı.
KKTC’nin tüm ekonomik alanlarını kapatıp, Kıbrıs Türkleri’ni iş yapamaz noktaya getirmeyi hedefleyen Rum Yönetimi, bu siyaset çerçevesinde yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor.
Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında taşımacılığın karşılıklı yapılabilmesine olanak sağlanıyorken, Rum Bayındırlık, Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı’nın önceki gün Kıbrıslı Türk plakalı taksi ve otobüslerle ilgili Meclis’e yasa tasarısı sunduğu kaydedildi.
Rum Yönetimi’nin yasal bir çerçevede olan bu izni tek yanlı olarak bunu sonlandırma girişimine Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Derneği Başkanı Berksan Bekir Akandere tepki gösterdi.
“Bilgi almak için girişim yapacağız”
Konu ile ilgili KIBRIS muhabirinin sorularını yanıtlayan Akandere, Rumların bu hamlelerinin Kıbrıs Türk ekonomisine darbe vurma isteği olarak niteledi.
Akandere, konuyla ilgili detaylı bilgi almak adına hafta başında Güney’de bir takım görüşme yapacaklarını ve Rumların Avrupa Parlamentosu Milletvekili Niyazi Kızılyürek ile de temasa geçeceklerini belirterek, yapılan taşımacılığın Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde yapıldığına dikkat çekti.
“Bu durumu neden yapıyorlar, bunun bilgisini almamız gerekiyor” diyen Akandere, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Taşımacılık Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde izinli yapılıyor”
“Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Rumlar Güney’den alıp Kuzey’e otobüslerle, taksiyle, vitolarla turistlerini gezdirebiliyor, oysa biz sadece plakalarımızdaki T’yi kapatarak sadece Güney’deki havalimanlarından yolcularımızı alıp Kuzey’e getirebiliyoruz. Güney’den alıp Güney’deki herhangi bir otele götüremez. Kendi vatandaşımızı günü birlik sadece tur yapabiliyoruz. Bunun için de Güney’den muayene yaptırmak, yine Güney’de mesleki ehliyet alıp, kapıdan değil, otobüsler için tek bir noktadan sigorta çıkartarak bunu yapabiliyor. Ama Güney’den gelenler Kuzey’e rahatlıkla gelip turlarını yapabiliyorlar. Burada eşit bir statü yok.”
İstişare edilmeli
“Burada yapılmak istenen ülke ekonomisine darbedir” diyen Akandere Güney’de biriken yolcuların otobüs ve minibüslerle taşımacılık yapılamadığı için vito tarzı araçlarla taşımacılık yaptıklarını anlattı. Akandere Rumların bu tek taraflı adımlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve hükümet ve sivil toplum örgütleri nezdinde konunun istişare edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Akandere “Bu taşımacılık bir haktır. 2003 yılından sonra Güney’deki otobüslerin taşımacılık yapmaları için biz nasıl onlara hak vermişsek oradan bize verilen haktır ve ortadan kaldırılmamalıdır” ifadelerine yer verdi.