Hem öğretici hem eğlenceli
Çocuklara yönelik İsmihan Yorgancı’nın yazıp yönettiği, Melis Girgen, Ada Cem Dönmez ve Fatma Tüney’in rol aldığı “Gerçekle Düş Arasında” isimli tiyatro oyunu 3 Şubat’ta prömiyerini yapıyor
Çocuklara yönelik “Gerçekle Düş Arasında” isimli tiyatro oyunu için geri sayım başladı…
Ailelerin çocuklarıyla kaliteli ve keyif dolu bir zaman geçirecekleri “Gerçekle Düş Arası” tiyatro oyunu, Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu’nda perde açıyor.
Prömiyerini 3 Şubat Cumartesi saat 14.00’te gerçekleştirecek olan oyun, 10 ve 17 Şubat tarihlerinde de aynı saat ve yerde sahneleniyor.
Oyunun Yazarı ve Yönetmeni İsmihan Yorgancı. Oyunda karakterlere can veren isimler Melis Girgen, Ada Cem Dönmez ve Fatma Tüney.
Işık tasarım- uygulama Mehmet Saygıer’e, dekor tasarım uygulama da Cem Taşlıovalı’ya ait.
Oyunun biletleri www.KıbrısBiletcim.com adresinden alınabilir. Ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler, 0533 821 2144 numaralı telefonu arayabilirler.
Oyunun hikayesi
“Gerçekle Düş Arasında” adlı tiyatro oyununun hikayesi şöyle:
“Tiyatronun oyuncuları sahnede prova alırken, tiyatroya bir adam gelir. Bu zengin bir patrondur. Kısa boylu, tıknaz, göbekli. Tiyatro binasını satın aldığını ve orayı yıktırıp yerine bir alış veriş merkezi yaptıracağını söyler. Oyuncular, orasının kendilerinin ve halkın okulu olduğunu söylerler. Alışveriş merkezinin içine bir tiyatro yaptırsa, alışverişe gelenlerin, çocukları ile orada sergilenen çocuk oyunlarını izleseler diye öneride bulunurlar. Ve adamı bu amacından vazgeçirmeye çalışırlar.
Sonunda zengin adamı bu isteğinden vazgeçirirler ve tiyatro, emektarlarının olur.”
Oyunun fikri ise şu sözlerle özetleniyor:
“İnsan, kendinin olanı, sevdiği şeyleri korumazsa, hiçbir şeye sahip olamaz.”
“Çocukların, tiyatro ile
etkilenmesini amaçlıyorum”
İsmihan Yorgancı, yazıp yönettiği çocuk oyununu, yarıyıl tatilinde çocuklara armağan ettiğini belirterek,
seyirciyle buluşacakları güne heyecanla hazırlandıklarını ifade etti.
On beş günlük tatil süresinde ailelerin çocuklarına verebileceği en güzel karne hediyesinin bu oyun olduğunu söyleyen Yorgancı, “Teknoloji ve telefon ile büyüyen bir nesil olarak hem tiyatronun onların dikkatini çekmesini istiyorum, hem de tiyatronun bir sanat dalı olarak da akıllarında kalmasını, onları etkilemesini amaçlıyorum.” dedi.
Yazar- yönetmen İsmihan Yorgancı, “Gerçekle Düş Arasında” oyununu yazma ve sahneye koyma sürecini KIBRIS gazetesine anlatırken, rol alan isimler Melis Girgen, Ada Cem Dönmez ve Fatma Tüney de oyunla ilgili düşünce ve duygularını paylaştı.
“Yarıyıl hediyesi”
Soru: Yazıp yönettiğiniz “Gerçekle Düş Arasında” çocuk oyunu, şubat ayının ilk cumartesi perde açmaya hazırlanıyor. Duygularınızı bizlerle paylaşır mısınız?
YORGANCI: Şubat ayı biliyorsunuz okulların yarıyıl tatili. Onlara tatil hediyesi olarak bir oyun armağan edecek oluşumuz bizi mutlu kılıyor. Aileler genelde tatili nasıl değerlendirebileceklerini ararlar, dururlar. Çocuklar için oyun seçeneğinin de çok olmadığı ülkemizde, uzun zamandır çocukların izleyebileceği bir oyun sahneye koymak planlarım içerisindeydi. Girne Belediyesi tiyatro topluluklarında bir yönetmen olarak, ekibimle, prömiyer yapmak için en iyi zamanın okulların yarı yıl tatili olabileceğine karar verdik ve provalarımıza başladık. Çocuklarla buluşacağımız güne heyecanla hazırlanıyoruz.
Soru: Daha önce yazdığınız ve yönettiğiniz oyunlar olduğunu biliyoruz. Bunları hatırlayabilir miyiz?
YORGANCI: Yaklaşık on yıldır çeşitli yaş grupları ile çalışmalar yapıyorum. Girne Belediyesi’nde halen, Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde bir süre, Geçitkale- Serdarlı Belediyesi’nde ve Serdarlı Sağlık ve Kültür Derneği çatısı altında zaman zaman çocuklarla ve gençlerle ve yetişkinlerle tiyatro çalışmaları yapıyorum. Buralardaki süreçler, önce tiyatro adına eğitim, belli bir bilinç yaratma ve gruba uygun bir oyunla uygulamalı olarak bir tiyatro oyununu çalışıp sahnelemek oldu her zaman amacım.
Sevil Emirzade’nin, Çifte Nikah; Güngör Dimen’in Midasın Kulakları, Aşkımız Aksarayın En Büyük Yangını; Oktay Arayıcı’ın Rumuz Goncagül; Sadık Şendil’in Yedi Kocalı Hürmüs; Leyla Ulubatlı’ın Paris’in Seçimi; Nikolay Gogol’un Bir Delinin Hatıra Defteri adlı oyununu sahneye koydum.
Kendi oyunlarımdan Kuş Evi adlı tiyatro oyunumu Çatalköy Belediyesi Beş Parmaklar Tiyatro Festivali’nde ödül aldı. Oyunumu da Girne Belediyesi tiyatro günlerinde sahneye koydum. Bu benim için güzel bir hatırlama oldu. Umarım unuttuğum olmamıştır.
“Çocuk oyunu titizlik gerektiriyor”
Soru: İsmihan Yorgancı bu kez bir çocuk oyunuyla perde açmaya hazırlanıyor. Sizce çocuk oyunu yazmak mı, yetişkin oyunu yazmak mı zor?
YORGANCI: Çocuk oyununu yazmak daha zor. Sorumluluğu daha çok… Değişen zamanla çocuklar da değişiyorlar. Teknoloji ve telefonla büyüyen bir nesil olarak hem tiyatronun onların dikkatini çekmesini istiyorum, hem de tiyatronun bir sanat dalı olarak da akıllarında kalmasını, onları etkilemesini amaçlıyorum. Hem ne anlatmak istediğinizi iyi belirlemeniz gerekiyor, hem de belirlediğiniz sorunu, konuyu, hikayeyi, sahnenin olanakları içerisinde nasıl daha iyi anlatacağınızı bilmeniz veya seçmeniz gerekiyor.
Oyun, çocuğu hem eğlendirmeli, hem de yaşamla ilgili bir bilgi, fikir vermeli. Daha birçok soruyu kendime sorarak çocuk oyunu yazmakta daha titiz olunması gerektiği düşüncesindeyim.
Soru: “Gerçekle Düş Arasında” çocuk oyununu yazma fikri ne zaman başladı. İlerleyen dönemlerde yeni çalışmalarınız var mı?
YORGANCI: Çocuk oyunu yazma fikri genel olarak tiyatro oyunu yazma tutkum ile aynı oranda gelişen bir durum.
Gerçekle Düş Arasında adlı çocuk oyunum, Ödül ve Kuş Evi adlı oyunlarım gibi ‘Toplu Oyunlarım 1’ kitabımın içindeler. Çocuk ve gençlik oyunları yazmayı her zaman önemsedim. Bir takım çalışmalarım var. Gelecek günlerde gün ışığına çıkacaklar umarım.
“Oyun yazmanın bir matematiği var”
Soru: İsmihan Yorgancı, çocuk oyunu yazarken bir ritüeli var mı?
YORGANCI: Bir oyunu yazma sürecinden söz ediyorsak, günlerce beyaz bir sayfaya bakıp kalabilirim. Ancak okumaya, çok okumaya, araştırmaya, gözlemlemeye ve insanların, çocukların, gençlerin arasında olmaya ihtiyacımız var. Onlarla olmak, çalışmak, onların dertlerini, sevinçlerini, yaşam şartlarını paylaşmak bana haz veriyor.
Sonra tabi ki oyun yazmanın da bir matematiği var. Dramatik olanın ihtiyacı olan bazı kurallar var. Burada dramatik olandan kastım, oyun. Oyunun ihtiyacı olan niteliği yakalayabilmesi için replik yazmaya başlamadan önce ben yazan olarak hikayemi, karakterlerimi ve diğer her türlü bilgiyi önüme koyarım. Sonra oyun yazılmaya başlanır.
Soru: “Gerçekle Düş Arasında” oyununu sahneye taşıma sürecinden bahseder misiniz?
YORGANCI: O süreç yazmaktan bambaşka bir durum. İnsan kendi yazdığı oyuna yabancılaşıyor önce. Sahne estetiği içerisinde oyunu görsel olarak yaratmak zorundasınız. Tabii ki maddi olanaklar da oyunu sahneye koyarken önemli. Ancak işlevsel olanı göz önünde tutarak, oyunculukla, ışık, kostüm, müziği ile yeni bir yaratıda bulunuyorsunuz.
Oyun, 3, 10 ve 17 Şubat’ta
Soru: “Gerçekle Düş Arasında” çocuk oyunu ne zaman, nerede sahnelenecek?
YORGANCI: Oyunumuz, Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu’nda sahneleniyor. 3, 10 ve 17 Şubat tarihlerinde, saat 14.00’te oynanacak. Koltuklar dolmadan www.KıbrısBiletcim.com adresinden biletinizi alabilirsiniz.
Seyircilerimiz ayrıntılı bilgi için 0533 821 2144 numaralı telefonu arayabilirler.
SORU: Seyirciyi oyunda neler bekliyor?
YORGANCI: Eğlence, güzel bir hikâye ve fazlası sürpriz olsun. Dileğim, herkes salondan çıkıp giderken, oyundan bir replik aklında kalsın. Belki oyunda duyduğu bir şarkıyı mırıldanarak, öğrendiği bir bilgi ile ben bunu düşünmemiştim, demek ki mümkünmüş diyerek çıkıp gitsin.
“Mutluyuz, bir o kadar heyecanlıyız!”
Soru: Oyuna hayat veren Melis Girgen, Fatma Tüney ve Adem Cem Dönmez… Oyunla ilgili duygu ve düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Melis Girgen: İlk defa çocuk oyununda oynamanın verdiği sevinçle, kendimi hem çok heyecanlı, hem de çok mutlu hissediyorum.
Oyunu ilk okuduğum günden beri bu heyecan içinde bir anda çocuklarla olmanın hayali içindeyim.
Oyunumuz, çocuklarımıza aslında tiyatronun toplum için öğretici bir okul olduğunu ve hatta hiçbir oyunun tiyatro oyunu kadar öğretici olmadığını anlatıyor.
Oynadığım rollerin içinde bu projenin yeri apayrı, çünkü çocuklar geleceğe ışık tutan bireyler olacağı için onlara oyun aracılığıyla bir şeyler katmak, tiyatronun toplumumuz için ne kadar önemli olduğunu aktarabilmek tarif edilemez bir heyecan…
Yazarımız ve aynı zamanda yönetmenimiz İsmihan Yorgancı “İnsan sevdiği şeyleri korumazsa, sahip çıkmazsa, hiçbir şeye sahip olamaz ki” diyor oyunda… Onun da dediği gibi bizler de tiyatroya sahip çıkmalıyız ve çocuklarımıza oyun izleterek, onların vizyonlarını genişletmeli ve en önemlisi sanat sevgisini onlara aşılamalıyız…
Fatma Tüney: “Gerçekle Düş Arasında” adlı çocuk oyunumuzun çalışma süreci hem çok eğlenceli, hem de çocuklar için bir ürün çıkarmanın heyecanı ile geçti.
Birlikte aynı fakülteden mezun olduğum arkadaşlarımla başladığımız süreç içerisine tiyatroya gönül vermiş gençlerimizi de ekleyerek kollektif bir iş içinde olmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Oyunumuz, tiyatro salonunun bulunduğu binayı satın alan paragöz bir patronun binayı yıkmak istemesi üzerine, tiyatroya emek vermiş oyuncuların patrona hem ders vermek, hem de binalarını geri almak için oynadıkları oyunu konu alıyor.
Ada Cem Dönmez: Girne Belediyesi gençlik ekibinde İsmihan hocamla çalışıyorum. Bugün böyle güzel bir projede rol almak benim için heyecan verici.
İlk oyunum olduğu için tabi ki daha da çok heyecanlıyım. Çok mutluyum.