Hoşkara: Mevzuata göre hayat pahalılığı yansıtılmalı
Cemre CEMALİ
DAÜ-SEN Başkanı Ercan Hoşkara, DAÜ’de gelinen son aşamaya ilişkin KIBRIS’a konuştu.
Hoşkara, geçtiğimiz yılın temmuz ayında hayat pahalılığının brüt maaşlara yansıtıldığını ancak bir kısmının iç borçlanma adı altında yasa dışı olarak içeride tutulduğunu hatırlatarak, geçtiğimiz yılın sonunda 13. maaşların da ödenmediğini söyledi.
Hoşkara, mevzuata göre hayat pahalılığının yansıtılması gerektiğini ifade ederek, son açıklanan 6 aylık hayat pahalılığının da mevzuata göre ödenmesi noktasında beklenti içinde olduklarını açıkladı.
Uzun süredir üzerinde çalışılan bir protokol olduğunu hatırlatan Hoşkara, “sonuçlanıp sonuçlanmayacağını da bilmiyoruz. Sonuçlanırsa bütün süreç ona göre ilerleyecek. Sonuçlanmazsa mevcut yasal mevzuata göre olması gerekiyor.” dedi.
“Bütün üyeler için bir alacak davası haline dönecek”
Hoşkara, akademik, memur ve işçi personel için emsal niteliğinde alacak davası açtıklarını ve kazandıklarını anımsatarak “Bizim kendi açımızdan artık sürecin sonundayız. Bu ay içerisinde bir yere varılmazsa bütün üyelerimiz için alacak davası açmak zorundayız. Tabi bu üzücü ama yapacak bir şeyimiz kalmıyor bütün üyeler için bir alacak davası haline dönecek olay. Kazanılan davaların tekrarını tüm üyelerimiz için açacağız.” vurgusu yaptı.
Tüm tarafların uzlaşı içerisinde bir çıkış yolu bulmasını istediklerini ve defalarca kez bu krizin atlatılması için katkı koymaya hazır olduklarını dile getirdiklerine dikkat çeken Hoşkara, hükümete, rektörlüğe ve VYK’ya büyük görev düşmesine rağmen yönetim ayağının çok geç kaldığını savundu.
Hoşkara, sürecin çok uzadığını ve aylardır bu sıkıntıların nasıl giderileceğini konuştuklarına işaret ederek “Süreç beraberinde rektör değişikliği getirdi. Yeni rektör 2 buçuk aydır resmen görevde, mevcut durumla ve önerileri ile ilgili rektörün Bakanlar Kurulu ile bir görüşmesi oldu. Son gelinen durum ile ilgili bizimle de bu hafta içerisinde görüşüleceği söylendi.” ifadelerini kullandı.
“Devletin kendi kurumunu bu duruma düşürmemesi gerekiyor”
Aylardır görüşmelerin sürmesine rağmen, görüşülerek bir yere varmama ihtimalinin de ortada olduğunu belirten Hoşkara şöyle devam etti:
“Umudumuz azalıyor. Umarım öyle olmaz ve artık hem DAÜ yönetimi hem de hükümet gerekli kararlılığı göstererek adım atar uzlaşı ile çözmek en önemlisi. Sendikalar da üniversitenin içinde bulunduğu sorunun çözümü için ciddi bir katkı koyuyor.
Fiilen üniversite kasasında para olmadığı için ve borçlanamadığı için; DAÜ yönetimi 13. maaşı da, eksik kısımları da ödeyemez durumda. Bunlar da bir alacak davası durumu yaratıyor. Borçlanma ve soruna çözüm bulma açısından devletin kendi kurumunu bu duruma düşürmemesi gerekiyor.”
“Emekli personeli hükümet ödemeli”
Hoşkara, kamu görevlisi olarak emekli olan hocaların ve çalışanların yıllardır emeklilik maaşlarının DAÜ tarafından ödendiğini hatırlatarak protokolde, bu düzenlemeyi yapan ve yasal mevzuatı oluşturan hükümet tarafından bu maaşların ödenmesi noktasında talepleri olduğunu belirtti.
Şu an gelinen noktada bunun kararının verileceğine dikkat çeken Hoşkara, devletin bu süreçte vereceği destek, üzerine düşen sorumlulukları nasıl yerine getireceği, çalışanların özveri anlamında nasıl bir katkı koyacağı noktasında görüşmeler yapıldığını ifade etti.