Hükümet denetimlere hız verdi: 167 satış noktası denetlendi!
Kuzu eti için uygulanan narh kararı sonrasında hükümet denetimlere hız verdi.
“Denetimler devam edecek”… Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, 167 satış noktasının denetlendiğini, iki işletmede 850 TL’ye satış tespit edildiğini belirterek, “Bugüne kadar bir ceza uygulanmadı. Bayramdan sonra da denetimler devam edecek. Emirnameye uymadığı tespit edilen noktalara bir asgari ücret ceza uygulanacak.” dedi.
Cemre CEMALİ
Kuzu etine uygulanan narh kararı ile birlikte etin kilosunda tavan fiyatın 550 TL olması bazı kasapların kuzu satışını durdurmasına neden olurken; bazılarının ise kuzu etinin fiyatına ek olarak ‘hizmet bedeli’ yansıtmasına neden oldu.
Bazı et reyonu olan marketlerde kuzu etinin fiyatının 855,90 TL’den satılması da tepkilere yol açarken, vatandaşlar sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda denetim çağrısında bulundu.
KIBRIS’a konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, ülkede kasap ve et reyonu bulunan yaklaşık 167 satış noktası olduğu söyleyerek “Lefkoşa’da üç gün boyunca 68 nokta, Girne’de 2 gün boyunca 32 nokta, Güzelyurt’ta 2 gün boyunca 34 nokta, Mağusa ve İskele’de 2 gün boyunca 30 nokta denetlendi. Böylece 164 nokta denetlenmiş oldu. Karpaz’da da gidilmeyen 2-3 satış noktasına da bugün (dün) gidildi.” dedi.
Amcaoğlu: 167 satış noktası denetlendi
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Ticaret Dairesi ve Vergi Dairesi’nin memurları, Veteriner Dairesi’nin de veterinerlerinden oluşturulan temsilcilerin 5- 7 Nisan tarihlerinde ülke genelinde denetimler gerçekleştirdiğini ifade ederek ekiplerin üç gün boyunca bütün kasap, şarküteri ve marketlerin satış reyonlarını gezdiğini belirtti.
Tarım Bakanlığı’nın resmi verilerine göre ülkede kasap ve et reyonu bulunan yaklaşık 167 satış noktası olduğunun bilgisini veren Amcaoğlu, gerçekleştirilen denetimler ile ilgili bilgi verdi:
“Lefkoşa’da üç gün boyunca 68 nokta, Girne’de 2 gün boyunca 32 nokta, Güzelyurt’ta 2 gün boyunca 34 nokta, Mağusa ve İskele’de 2 gün boyunca 30 nokta denetlendi. Böylece 164 nokta denetlenmiş oldu. Karpaz’da da gidilmeyen 2-3 satış noktasına da bugün (dün) gidildi. Eksiklikler varsa konuşuldu, yanlışlıklar varsa düzeltildi. Denetimlerde iki markette de 850 TL’ye kuzu şişlik satıldığı tespit edildi.”
Amcaoğlu, ilk denetimlerde bütün satış noktalarına yayınlanan emirnamelerin birer kopyasının tebliğ edildiğini, bilgilendirmelerin yapıldığını ve eksiği olan noktaya da olmayan noktaya da tutanakların tutulduğunu açıkladı.
Bu bağlamda her satış noktası için tutulan tutanakların kabul edildiğini ve bir örneğinin de karşı tarafta olduğunu söyleyen Amcaoğlu, et reyonu olan marketlere kıyasla kasapların alınan karara uygunluğunun çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
“Emirnameye uymayana 1 asgari ücret ceza”
Amcaoğlu, “Bugüne kadar bir ceza uygulanmadı. İkinci denetimlere de bugün (dün) devam edildi, bayramdan sonra da denetimler devam edecek.” vurgusu yaparak bütün bu noktalara ikinci kez gidilerek kontrol edileceğini ve her şeye rağmen emirnameye uymadığı tespit edilen noktalara bir asgari ücret ceza uygulanacağını açıkladı.
Kuzu etine narh uygulanması noktasında alınan kararın ‘istişare edilmeden’ alınmış kararlar olduğu yönündeki eleştirilere de yanıt veren Bakan Amcaoğlu, “Ülkede et satışı ile düzenleme yapıldı ve hükümet bu kararı tek başına almadı. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve Kasaplar Birliği başkanları ile saatlerce toplantı yapıldı, hesabı yapıldı. Her şey toplantıda konuşuldu ona göre de protokoller imzalandı.” dedi.
Protokol kapsamında alınan kararlar
Amcaoğlu, protokol kapsamında alınan kararları anlattı:
“Kasaplar “canlı kuzu 230 TL’ye düşerse kuzu etini 550 TL’ ye satarız” dediler. Canlı kuzu için 250 TL ödeyecekler, devlet de canlı kuzu için kasaplara kilogram başına 20 TL sübvanse edecek böylece canlı kuzuyu kasaplar 230 TL’ye mal etmiş olacak. Kesilen kuzu başına da kasaplara 800 TL verilecek. Ayrıca Sosyal Sigortalar Dairesi’ne ‘kasap olarak kayıtlı olan işletmeler’ 1 Mart’tan itibaren 6 ay boyunca yüzde 50 sosyal sigorta prim desteği de alacak.”
Bakan Amcaoğlu, “sorumlu bakanlık ben değilim ama narh uygulayan bakanlık Ekonomi ve Enerji Bakanlığıdır, bu da benim görevimdir. Bizim Ticaret Bakanlığı olarak bu işyerlerini kapatma gibi bir düşüncemiz yok hükümet ne karar verirse o olur.” diyerek kurallara uymayan olursa devletin kuralı neyse onun uygulanacağına dikkat çekti.
“Hizmet bedeli yansıtılması yasa dışı bir uygulamadır”
Amcaoğlu, sektör temsilcilerinin de bu noktada ortak bir dil konuşmasının gerekliliğine dikkat çekerek
bazı satış noktalarında kuzu etinin fiyatına ek olarak yansıtılan ‘hizmet bedeli’ ile ilgili de şunları söyledi:
“Hangi nokta için olursa olsun Resmi Gazete’de yayınlanan emirnamenin dışına çıkan olursa bunun bir yaptırımı olacak. Hizmet bedeli yansıtılması yasa dışı bir uygulamadır, yasal olmadığı da memurlar tarafından satış noktalarına yazılı olarak tebliğ edildi.”
Hükümet ile protokole Kasaplar Birliği Başkanı olarak imza koyan Halil Akbıçak, kuzunun satış fiyatının 550 TL olduğunu belirterek, şikayetlerle ilgili bir bilgisi olmadığını söyledi
“1 ay fiyat budur”
Kasaplar Birliği Başkanı olmadığını, ancak protokole imza koyduğunu söyleyen Halil Akbıçak, bazı kasapların kuzu eti satış fiyatlarına ek olarak ‘hizmet bedeli’ yansıtması ile ilgili “Hiçbir bilgim yok, alanı da duymadım, öyle bir şey yoktur, olması da imkânsızdır. Yazmışlar koymuşlar ama öyle bir bedel aldıklarını ben bilmiyorum. Bu fiyat 550 TL’dir. Hizmet bedeli de yok, post cihazı bedeli de yoktur.” dedi.
Akbıçak, anlaşmaya göre bunun bir ay bu şekilde gideceğini sözlerine ekledi.