KKTCSon Dakika Haberleri

Kış battaniye ile geçecek

Havalar soğudu, vatandaşı “nasıl ısınacağız?” derdi sardı.. Isınmak için satın alınması gereken ürünlerin fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 100 artınca; vatandaş ekonomik koşullarda ısınmanın alternatif yolunu buldu:

Fiyatlar yüzde 100 arttı… Elektrik, odun ve gaz ile çalışan sobaların çeşidine, modeline göre fiyatları değişkenlik gösterse de geride bıraktığımız yıla göre satış fiyatları yüzde 100 artış gösterdi. Yakacak fiyatlarına yapılan artışlar nedeniyle mağazalarda en çok satılan ürün odun sobaları oldu; ancak bir Van dolusu odun almak isteyen vatandaş, bunun için ciddi bir bütçe ayırmak zorunda.

En uygun seçenek sıcak su torbası… En uygun odun sobasının maliyeti 4 bin 500 TL. Elektrikli sobalar 690 TL’den başlayıp, bin 50 TL’ye kadar çıkıyor. Tüp gaz kullanmayı göze alacak vatandaşın tercih edeceği gazlı sobalar ortaklama 3 bin TL’ye mağazalarda alıcı bekliyor. 240 TL’ye alacağınız bir su torbası ile ısınmak da bir seçenek!

Vatandaş düşünceli… KIBRIS’ın “Bu kış nasıl ısınacaksınız?” sorusunu yönelttiği vatandaşlar, “Kat kat giyiniriz, battaniyeye dolanırız”, “Herkes ikişer tane battaniye örtünsün, soba sorununu çözsün”, “Bu yıl battaniyeye sarınıp ısınmak zorundayız” şeklinde cevaplar vererek, ekonomik koşulların kendilerini ne kadar zorladığını anlatmaya çalıştı.

Emine Gül ÖZER

Ülke genelinde henüz kış koşulları yaşanmasa da havalar soğuyunca nasıl ısınacağız sorusu vatandaşın beynini kemiriyor. Elektrik, akaryakıt ve tüp gaz gibi ısınma araçlarının kaynağını oluşturan materyallerin fiyatlarındaki aşırı artış, vatandaşı kara kara düşündürüyor.

KIBRIS muhabiri mağazaları dolaştı, ısınmak için kullanılan ürünlerin fiyatlarını araştırdı. Gazlı, elektrikli ve odun ile çalışan sobaların fiyatları geçen yıla oranla yüzde 50 artışmış durumda. Hem ürünlerin fiyatı arttı, hem de onları çalıştıracak ve vatandaşı ısındıracak kaynak fiyatları tavan yaptı.

Geçen sene en uygun bin 350 TL’ye bulunabilen odun sobasının maliyeti bile 4 bin 500 liraya çıktı.

Aynı oranda artış odun sobalarında kullanılacak odun ve kömüre de yansıdı. Bugün en uygun fiyatlı çam odununun 1 Van dolusu fiyatı 5 bin TL.

Öğrencilerin tercih ettiği sıcak su torbasının fiyatı bile 100 TL’den 240 TL’ye çıktı.

KIBRIS’a konuşan vatandaşlar, “Bu yıl battaniyeye sarınıp ısınmak zorundayız” diyerek pahalılık karşısındaki çaresizliklerini ortaya koydu.

Soba maliyetleri yüzde 50 arttı

Fahiş elektrik fiyatları nedeniyle prizi açmaya korkar olan vatandaşlar, kışın en ekonomik ısınma yollarını arıyor. Geçtiğimiz sene en uygun bin 350 TL olan odun sobası bile bugün minimum 4 bin 500 TL’den satışa sunuluyor.

Çeşidine ve modeline göre değişkenlik gösteren elektrikli sobanın en küçük boyu 690 TL’den başlarken rakam bin 50’ye kadar uzanıyor. Orta boy ısıtıcı minimum bin 190 TL’den satılırken, maksimum bin 300’de bitiyor. En büyük boy olan ve ayaklı elektrikli ısıtıcılar ise en uygun bin 850 TL’den satışa çıkartılırken, en yüksek rakam bin 930 TL’de son buluyor.

En çok odun sobası ve ufo tipi sobalar tercih ediliyor. Gazlı sobalar tüp maliyetlerinden dolayı artık çok tercih edilmiyor. Bugün en uygun gazlı sobanın fiyatı 2 bin 800 TL’den başlarken, 3 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Mini elektrik yağlı kalorifer olarak satılan ısıtıcılar ise minimum 2 bin 650 TL’den alıcısını beklerken, rakam 3 bin 990 TL’de son buluyor.

İvigo ve odun sobası revaçta

Hem ısınmak hem de görsel bir şölen yaşamak isteyen bireylerin küçük birer servet ödemesi gerekiyor. Şömineyi andıran odun sobaları fiyatıyla bütçeleri adeta sarsıyor. Çeşidine, büyüklüğüne ve modeline göre fiyatları değişiklik gösteren odun sobalarının en uygunu 15 bin 900 TL’den satışa sunulurken, en lüks ve pahalı, içi ısı tuğlasıyla kaplı şöminenin fiyatı 30 bin 900’de son buluyor. Bu noktada yabancı marka satışı olanların fiyatları çok daha yüksek.

Full döküm şömine tipi sobalar 28 bin TL’den satılırken, yarı döküm saç şömineler 14 bin TL’den alıcısını bekliyor.

Yeni gözde ısıtıcılardan İvigo, gelen müşterilerin gözdesi olmaya aday oluyor. Elektriği az yakması, havayı kurutmaması ve az yer kaplamasıyla hem duvara monte hem de ayaklı kullanılabilen ivigo ısıtıcılar en uygun 5 bin 250 TL’den satılırken, en pahalı İvigo ısıtıcı 7 bin 200 TL’den satışa sunuluyor. Şömine tipi ısıtıcıların yanına odunluk koymak isteyen ailelerin ise ceplerinden tamı tamına 3 bin 900 TL daha çıkması gerekiyor.

Odun fiyatları cep yakıyor

Odun sobası olan ve kışlık odununu şimdiden alacak olan vatandaşın vay haline! Dur durak bilmeyen zamlar odunlara da yansıdı ve fiyatlar iki katına çıktı.

Geçtiğimiz sene çam odunu 2 bin 500-3 bin TL’den satılırken, bu sene 1 Van dolusu çam odunu 5 bin TL’den satılıyor. Narenciye odunu geçtiğimiz yıl 3 bin 500 TL’den satılırken, bu sene 6 bin TL’den alıcısını bekliyor. Sabah akşam soba kullanan vatandaşın uzun vadeli yandığı için tercih ettiği zeytin odunu ise geçen sene 4 bin TL’den satışa sunulurken, bu sene 8 bin 500 TL’lik rakamıyla zirveye oynuyor. Karışık odun tercih edecek ailelerin ise 1 Van oduna 5 bin 500 TL ödemesi gerekiyor.

En uygun seçenek su torbası!

‘Öğrenci adası’ ülkemizde öğrencilerin en çok tercih ettiği ısınma yöntemi ise su torbaları. Elektrik fiyatları fahiş zamlanınca klima çalıştıramayan öğrenciler birer su torbası alıp günü geçiriyor. Su torbasının maliyeti de yüzde 60 arttı. Çeşidine, büyüklüğüne göre fiyatları değişkenlik gösteren su torbalarının, geçen sene küçük boyu 40 TL’den satılırken bu sene küçük boy su torbası 100 TL’den satışta. Büyük boy su torbaları geçtiğimiz yıl 100 TL’den satışa sunulurken, bu sene büyük boy su torbası tamı tamına 240 TL’den satışa sunuluyor.

Vatandaş ne dedi?

Hasan Karakaş

. Allah’tan kışı çok hisseden bir yerde yaşamıyoruz. Aralığın ortasına kadar battaniyeye sarılırız, iki battaniyeye de sarılabiliriz. Büyüklerimiz zaten zam da yapar bize. Isınır gideriz. Şubattan sonrada havalar geri ısınmaya başlar, o yüzden bir sıkıntı yok. İki ay da ısınmayıverelim, ölmeyiz ki! Kat kat giyiniriz, battaniyeye dolanırız.”

Murat Yayman

“Elektriğe gelen fahiş zam, tüp gaz, odun fiyatları çok pahalı oldu. Çareyi vatandaş olarak battaniyeyle ısınmakta bulduk. Herkes ikişer tane battaniye örtünsün bu kış ve soba sorununu çözsün.”

Halil Bilener

“Her zaman her dönem pahalılığı hissediyoruz. Elektrik kullanan, klima açıp ısınan vatandaş zaten zengin insanlar. Fakir fukara tahta bulur, odun bulur bir kenar bir köşeden onunla idare etmeye çalışır kış boyu. Yüksek maaş alanlara değil; kış düşük maaş alanlara zor. Ben kışı klima geçirerek kullanacağım, 20 dakika açıp odanın ısısını kırıyorum sonra gün boyu kapatıyorum. Eskiden gazlı soba kullanırdım, şimdi tüpte pahalı ve tehlikeli.”

Hasan Leymoncu

“Bu kış artık ne bulursak onu kullanacağız. Mecburuz. Bu kışta muhtemelen her sene olduğu gibi gaz kullanacağım. Apartmanda oturuyorum odun sobası kurma gibi bir imkanım yok, klima açsan elektrik zamları zaten maşallahı var. Tüp de pahalı ama mecburuz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu