Kredi kartlarına düzenleme geliyor
Eski bankacı, ekonomist Karavelioğlu, enflasyonla mücadele kapsamında TC Merkez Bankası’nın kredi kartlarına getirmeyi öngördüğü olası değişikliklerle ilgili KIBRIS’a konuştu
“Düzenleme şart ancak dar gelirliyi zora sokmamalı”… Artan yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle geçinmekte zorlanan vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını dahi kredi kartlarından karşılar hale geldi. Hem ülkemizde, hem de Türkiye’de kredi kartı kullanıcılarını etkileyecek yeni düzenleme yolda. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kredi kartlarına yeni düzenleme getirecek çalışmalar yapıyor. Bankacılık alanında deneyimli isimlerden olan ekonomist Ahmet Melih Karavelioğlu, kredi kartlarıyla ilgili olası formülleri anlattı. Kredi kartlarına düzenlemenin şart olduğunu belirten Karavelioğlu, “Bunu yaparken dar gelirliyi de zora sokmayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.” dedi.
Ezgi ÇELİK
Yüksek enflasyonla birlikte alım gücünün düşmesiyle vatandaşların imdadına yetişen kredi kartları, bir yandan da biriken kart borçları yüzünden birçoklarının kabusu oldu. Kredi kartı borçlarının son bir yılda 2.5 katına çıktığı belirtildi.
Bu arada enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yolda.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, geçtiğimiz günlerde, kredi kartlarının kullanımıyla ilgili bir düzenleme gerektiğini, bu konuda birkaç fikrin masada olduğunu ve çalışmaların yürütüldüğünü belirtmiş ancak detay vermemişti.
Bankacılık alanında deneyimli isimlerden olan ekonomist Dr. Ahmet Melih Karavelioğlu’na göre, tahmin edilen bazı formüller şöyle:
“Kredi kartı limitleri kısıtlanabilir, taksit sınırlaması gelebilir, nakit çekimler kısıtlanabilir, asgari ödeme tutarı artabilir, faiz oranları artırılabilir ve 3 dönem ödeme yapılmayan karta uygulanan alışverişe kapama süresi kısaltılabilir.”
Geçmişte bir bankanın genel müdürlüğünü de yapan, ekonomist Dr. Ahmet Melih Karavelioğlu, kredi kartlarıyla ilgili KIBRIS’a konuştu.
“Dar gelirli vatandaş olumsuz etkilenebilir”
Dr. Karavelioğlu, Türkiye’nin enflasyonla mücadeleyi seçimden sonra sertleştireceğine inandığını belirterek, kredi kartlarına gelecek düzenlemenin enflasyonla mücadelenin sinyallerinden biri olduğunu söyledi.
Karavelioğlu, esas hareketin seçimlerden sonra gelmesini beklediğini ifade ederek, “Bu önlemler can yakar. Orta direk, sabit gelirli insanları olumsuz yönde etkiler.” dedi.
Karavelioğlu, geçmiş yıllarda taksit sayılarına yapılan bir düzenlemenin benzerinin yeniden ele alınabileceğine işaret ederek, taksit sayılarının bazı alanlarda artırılıp ya da düşürülmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.
Talebi yavaşlatmak adına kredi kartlarının taksit miktarlarının indirilmesinin, taksitle alışveriş yapan vatandaşın mal ve hizmet alımından vazgeçirebileceğini dile getiren Karavelioğlu, “Böyle bir düzenleme yüksek gelirli vatandaşı etkilemez. Ancak dar gelirli, sabit ücretli vatandaşı etkiler. Çünkü vatandaş taksitle bir şeyler alabiliyor. Böylece taksitlere gelecek düzenleme, dar gelirli vatandaşı olumsuz etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.
“Taksit sayısı gelire göre düzenlenebilir”
Kredi kartının borç aracı olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Karavelioğlu, şöyle devam etti:
“Ülkemizde kredi kartlarının bir limiti var. Bankalar, gelire göre bir kredi kartı limiti belirliyor. Bir kişi ilk kez kredi kartı alıyorsa, gelirinin iki katı kadar ve kredi kartı varsa dört katı kadar kredi kartı limiti oluşturabilirsiniz. Taksit sayısının gelire göre düzenlenmesi de mantıklı. Talebi düşürebilmek için taksit sayısı, özellikle lüks sayılan sektörlerde hızlı şekilde kaldırılabilir.”
Yapılacak düzenlemenin dar gelirli vatandaşı etkilememesine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Karavelioğlu, şunları kaydetti:
“Kredi kartı sabit gelirli vatandaş için bir avantaj aslında. Mesela elinizde paranız olmasa da, maaşınız yatmasa da, siz, kredi kartı ile alışverişinizi yapıyor ve maaşınızın yattığı günde ödemenizi yapıyorsunuz. Onun için dar gelirli, sabit ücretli insanların kullandığı sisteme çok müdahale edilirse, zar zor geçinen insanları olumsuz etkiler. Ayrıca enflasyon yüksek gelire sahip grubu olumsuz etkilemez, yüksek gelir gurubu lehine çalışır.”
“KKTC halkı kredi kartı kullanımında bilinçli”
Dr. Karavelioğlu, kredi kartı faiz oranlarında da bir değişikliğin yapılmasının beklendiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Ülkemizde kredi kartı kullanımında bir sıkıntıdan söz edemeyiz. Gelirlerimizde artış var. Kredi kartı kullanımlarını da daha önceden incelediğimde, yüzde 90 civarında artış yaşanmış durumda. Bizim tüketicilerimiz daha temkinli gidiyorlar.”
“Borç aracı olarak görülmemeli”
Öte yandan kredi kartı kullanıcılarına uyarılarda da bulunan Dr. Karavelioğlu, “Maaşının üzerinde kredi kartı kullanan kesimin dikkatli olması lazım. Gelirinin üzerinde harcama yapmamalı. Ayağını yorganına göre uzatmalı herkes. Bütçenize göre harcama yapmalısınız.” dedi.
Karavelioğlu, kredi kartının borç aracı olarak görülmemesinin altını çizerek “Talebin düşmesi için düzenleme gerekli. Enflasyon, gelir adaletsizliği yaratır. Dar gelirliyi zora sokmayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Haziranda enflasyonun düşeceği yönünde bir beklentinin söz konusu olduğunu dile getiren Dr. Karavelioğlu, ancak fiyatlarda bir düşüş olmayacağını, fiyat artış hızının yavaşlayacağını belirtti.