EkonomiSon Dakika Haberleri

Küresel risk iştahında toparlanma çabası

Başta ABD hisseleri olmak üzere küresel piyasalarda riskli varlıklarda toparlanma çabası dikkat çekiyor. Döviz piyasalarında ise Japon yenindeki düşüş öne çıkan gelişmelerden biri oldu.

Wall Street endeksleri, Salı günü erken saatlerde yaşanan kazançları, 6 günlük rallisine ara veren Nvidia liderliğindeki teknoloji devlerinin hisselerindeki kayıpların etkisiyle geri verdi. Satışlarda çeyrek sonu pozisyonlanmaları etkili oldu.

Morgan Stanley daha önce, hisselerdeki son yükselişle birlikte birlikte emeklilik fonlarının önceki varlık tahsisi seviyelerine dönmek için yaklaşık 22 milyar dolarlık küresel hisse senedi satması ve 17 milyar dolarlık sabit getirili varlık satın alması gerekebileceğini öngörmüştü. S&P 500 endeksi %0,3, Nasdaq 100 %0,4 kayıpla günü tamamlarken; yeni işlem gününde vadeli endeksler artıda.

Truist Advisory Services’ten Keith Lerner, “Yol boyunca hâlâ normal düzeltmeler görmeyi bekliyoruz. Ancak, kanıtlar değişene kadar yatırımcıların yukarı yönlü ana piyasa trendini takip etmelerini ve geri çekilmeleri fırsat olarak görmelerini öneriyoruz” dedi.

ABD tahvilleri 67 milyar dolarlık 5 yıl vadeli tahvil ihracının ardından yükseldi. Asya’da Çin ve Hong Kong Borsaları düşerken, Japon Nikkei 225 yendeki düşüşün ardından yüzde 1 yukarıda. Bloomberg Dolar Endeksi yatay.

Japon yeni 34 yılın en düşüğüne indi

2007’den bu yana ilk kez geçen hafta faiz oranlarını artıran Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) kurul üyelerinden Naoki Tamura, bankanın politika normalleşmesini sürdürmesini, bunu da faiz oranlarını kademeli olarak artırılarak yapmasını istediğini söyledi.

Tamura, “Olağanüstü büyük ölçekteki parasal genişlemeyi tersine çevirmek amacıyla normalleşmenin yavaş ama istikrarlı ilerlemesi için bundan sonraki süreçte para politikasının nasıl ele alınacağı son derece önemli olacak” dedi.

Tamura’nın BOJ’un son politika açıklamasında yer alan, “enflasyon görünümü göz önüne alındığında finansal koşulların şimdilik destekleyici kalacağı” yönündeki ifadesini yinelemesiyle Japon yeni zayıfladı.

Yen dolar karşısında neredeyse 34 yılın en zayıf seviyesine gerileyerek Japonya’nın para birimindeki değer kaybını yavaşlatma çabalarını hızlandıracağına dair spekülasyonları körükledi. Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki de herhangi bir önlemi göz ardı etmeden Döviz piyasalarındaki aşırı hareketlere karşı gerekmesi halinde cesur adımlar atacaklarını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu